Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Γιατί «μυρίζει» εκλογές: Τρεις λόγοι που μπορεί να επισπεύσουν τις κάλπες

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η πολιτική επικαιρότητα και η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το αφήγημα με το οποίο θα φτάσει μέχρι τις κάλπες.

Το ακριβές timing της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι ακόμα σαφές, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι κάλπες επιταχύνονται. Άλλωστε φωτιές άναψε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το κλίμα μυρίζει εκλογές και οι κομματικές μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός – μιλώντας σε μέλη της Ν.Δ στο Λονδίνο – είπε πως «ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε». Πάντως δεν αποτελεί μυστικό πως όλο και αυξάνονται οι υποστηρικτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιας ταχύτερης προσφυγής στις κάλπες, με το επιχείρημα πως έτσι και αλλιώς δεν είναι μεγάλο το διάστημα μέχρι την λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Η οικονομία φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει τον βασικό «παράγοντα» που θα οδηγήσει στην απόφαση επίσπευσης της εκλογικής αναμέτρησης. Ειδικότερα τρία στοιχεία λαμβάνονται υπόψη: Η ακρίβεια σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη. Από το Μαξίμου έχει επανειλλημένα επισημανθεί πως πρόκειται για εξωγενή κρίση, ωστόσο αναγνωρίζεται πως όσο περνάνε οι μήνες θα αυξάνεται η πολιτική φθορά. Επομένως μια επίσπευση των εκλογών θα επέτρεπε στη Νέα Δημοκρατία να αποφύγει ένα μεγαλύτερο «ροκάνισμα» των ποσοστών της εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών για τις ανατιμήσεις.


Η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο αποδεικνύεται κάπως καλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Και μπορεί στο εσωτερικό της Ε.Ε.ακόμα να αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής (όπως για παράδειγμα το πλαφόν) αλλά τουλάχιστον έχει σταματήσει το ράλι ανόδου των τιμών.


Μια σειρά θετικών ειδήσεων στο πεδίο των εσόδων (π.χ.καλή πορεία του τουρισμού, υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων) δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Επομένως η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης και να καλλιεργήσει ένα αφήγημα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες πρόσθετες ανακοινώσεις στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Πάντως στην εξίσωση πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα κρίσιμο θέμα, που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Πρόκειται για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν επιθυμούν να φτάσουν στις κάλπες όσο το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.

Στην κυβέρνηση δίνουν βαρύτητα στις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο από την Βουλή. Από εκεί και πέρα το πως θα εξελιχθεί η πολιτική συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών.
Έρχεται νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού

Η συζήτηση για επίσπευση των εκλογών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης, καθώς στη κυβέρνηση ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει διαρκώς την σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας πως «θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία».

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να πορευθούν προς τις κάλπες, βάζοντας ως βασικό δίλημμα το «σταθερότητα ή περιπέτειες;» και με κεντρικό ερώτημα το «θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω». Παράλληλα όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί πως τον τελευταίο μήνα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πιερία και την Αχαΐα ενώ το Σάββατο συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες στην Καλλιθέα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περιοδείες και σε άλλες περιοχές και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Αρκαδία και στη Λάρισα και πιθανότατα στη συνέχεια στη Κοζάνη και τα Ιωάννινα.
Τέλος, θα επιχειρηθεί να αυξηθεί η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, αν και τα μέχρι τώρα τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς είναι πολύ μικρό το ενδιαφέρον. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε μέλη της Ν. Δ. στο Λονδίνο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «θέλω να σας ζητήσω να είστε παρόντες σε αυτή τη μάχη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε ψήφος μετράει».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αδιαφορία Γκρίνμπεργκ για Κασσελάκη

Δεξιά κι αριστερά γράφονται διάφορα, ότι ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ φοβάται, λέει, τον Στέφανο Κασσελάκη και την...

Κασσελάκης: Οι συναντήσεις του με μιντιάρχες

Διαφορετική στρατηγική ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, από τον προκάτοχο του (Αλέξη Τσίπρα) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Συναντά...

Οι …καλτσάκηδες: τα δύο …σπουδαία αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με τα παντελόνια...

Δύο αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, σημαίνοντα στελέχη, ο ένας ιστορικού κόμματος και ο άλλος μεγάλης επιχείρησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χαρακτηρίζονται κατά...

Το κούρεμα του Κασσελάκη (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε 48 ώρες παρουσιάζεται στο στρατόπεδο της Θήβας για να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία που επιτρέπεται από τον νόμο. Επισκέφθηκε...

Yποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Με ποιο κόμμα θα κατέβει

Την είδηση ότι ο γνωστός συνθέτης Νίκος Καρβέλας θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές έκανε γνωστή ο Κώστας Αϊβαλιώτης, επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας». Σύμφωνα με...
Κουμουνδούρου, τραυματίστηκε, αστυνομικός,

Ησυχία η Κουμουνδούρου κοιμάται

Τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει εδώ και μία εβδομάδα η Βούλα Κεχαγιά, αλλά αν τα αντανακλαστικά του όλου κομματικού «οργανισμού»...

«Παγίδευσε» τον εαυτό του: Όχι κι έτσι, κ. Κουτσούμπα…

Ξέρετε τι λένε για τα φάουλ; Όταν δεν υπάρχει πρόθεση, τότε δεν τιμωρούνται αυστηρά. Όταν όμως είναι «εσκεμμένα», τότε δίνονται ως… αντιαθλητικά. Ως δεινός πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δυσαρεστημένος και ο Πολάκης με τον Τσίπρα: Δεν χρειάζονται εκλογές, άκαιρη η παρέμβασή του

Στην πλευρά του Νίκου Παππά συντάσσεται ο Βουλευτης Χανίων και ένθερμος υποστηρικτής μέχρι πρότινος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Νοεμβρίου: Οι εκλογές που έμειναν στην ιστορία για τρεις λόγους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1926.... Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα. Έμειναν στην ιστορία για τρεις λόγους: Ήταν οι...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσοι εκλέγονται από κάθε κόμμα

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μετά και τον δεύτερο γύρο ολοκληρώθηκαν και έτσι συμπληρώθηκε και το...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τα μηνύματα της κάλπης για τα κόμματα – Η «γαλάζια» κυριαρχία και οι μάχες του δεύτερου γύρου

Αμετάβλητο φαίνεται να παραμένει το πολιτικό σκηνικό τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Το...