Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
4.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 27 π.Χ..... Ο τίτλος Αύγουστος απονέμεται για πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στο Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.

Γιατί συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες ασθένειες και ιοί στην Κίνα (βίντεο)

Όχι, δεν είναι θεωρία συνωμοσίας…!

Της Ευαγγελία Σκλαβούνου M.Sc., Ph.D
Διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, University of Glasgow, Scotland, UK
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (2003-2004) (Postdoctoral Fellowship) στο τμήμα Μοριακής Ιολογίας University of Pennsylvania, USA.

Οι πανδημίες της νόσου της γρίπης που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο τον 20ο αιώνα προήλθαν χωρίς εξαίρεση από διάφορους τύπους της γρίπης των πτηνών και από στελέχη του ιού της γρίπης των χοίρων όπως είναι ο Η1Ν1,ο οποίος ξεκίνησε από χοίρους και το 2009 μεταλλάχθηκε σε πανδημική ανθρωποζωονόσο σκοτώνοντας >570,000 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια και με την δημιουργία εμβολίου το στέλεχος Η1Ν1 επέστρεψε σε επίπεδα τοπικών επιδημιών και προς το παρόν θεωρείται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ υπό έλεγχο, με θνησιμότητα (Case Fatality Rate-CFR) <1 br=””>
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υψηλά παθογόνα στελέχη στα πτηνά, όπως είναι ο Η5, Η7 και Η9, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε αυτά. Ειδικότερα ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους στα πτηνά (CFR 60%) και αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον άνθρωπο, αφού ο ανθρώπινος πληθυσμός δε διαθέτει καθόλου αντισώματα ενάντια στον ιό αυτό.

Η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών (Avian Flu H5N1) , μέσω γενομικού ανασυνδυασμού με τον ιό της κοινής γρίπης στον άνθρωπο (Swine Flu H1/N1) και η δημιουργία πανδημίας με θνησιμότητα (CFR) >50%, είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη γενετική εξέλιξη της αντιγονικότητας του στελέχους H1N1 κατόπιν πιθανού ανασυνδυασμού του με άλλα στελέχη άλλων ζωονόσων ως ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ, ενώ ταυτόχρονα άγνωστη είναι και η γενετική εξέλιξη της αντιγονικότητας των στελεχών της γρίπης των πτηνών που προαναφέρθηκαν.

Αντίστοιχη πανδημία με αυτή που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον είναι η Ισπανική γρίπη η οποία προήλθε από πουλερικά, μεταλλάχτηκε μέσα από γουρούνια ξενιστές (vectors) και εν τέλει σκότωσε περίπου 55,000,000 ανθρώπους το 1918-1919.

Τον κύριο αγωγό μετάδοσης ενός εν δυνάμει μεταλλαγμένου ιϊκού φορτίου στον γενικό πληθυσμό θα αποτελούν κυρίως οι εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία ή ορνιθοτροφεία, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία, και οι εστίες πώλησης νωπού κρέατος.

Ο τρόπος μετάδοσης στελεχών του ιού στον άνθρωπο αναμένεται παρόμοιος με αυτή της μετάδοσης της κοινής γρίπης και θα αφορά την εισπνοή αεροσωματιδίων που περιέχουν τον ιό ή μετά από άμεση επαφή με περιττώματα των μολυσμένων πουλιών (σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις) καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες ή άλλα αντικείμενα μολυσμένα από εκκρίσεις μολυσμένων ζώων ή μολυσμένου νωπού κρέατος.

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες παρουσιάστηκε ξέσπασμα επιδημίας του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε ορνιθοτροφεία της Κίνας ενώ δημοσιοποιήθηκε και ξέσπασμα του στελέχους H5N8 της γρίπης των πτηνών σε φάρμα πουλερικών στη Γερμανία.

Αυτή τη στιγμή εκτρέφονται 677,6 εκατομμύρια γουρούνια και 23,7 δισεκατομμύρια πουλερικά στον πλανήτη με τον μισό πληθυσμό να είναι υπερσυσσωρευμένος στην Κίνα.

Η πανδημία του SARS-CoV-2 που είναι εν εξελίξει αυτή τη στιγμή πιθανότατα να οφείλεται σε μολυσμένο κρέας από άγρια ζώα, σε υπαίθριες αγορές πολύ μικρότερης κλίμακας, όπως ο MERS του 2012 (εκτροφεία καμήλας) και SARS-Cov-1 του 2003 (νυχτερίδες) ωστόσο χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο εύρος διασποράς και συνεχώς διακυμαινόμενο ποσοστό θνησιμότητας (CFR) (περίπου στο 2-3.4% σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ έως τις 3 Μαρτίου).

Σε περίπτωση πανδημίας κατόπιν μεταλλαγής ενός εκ των προαναφερόμενων επιθετικών στελεχών τα οποία προέρχονται από ζώα εκτροφής, δεν θα σωθούμε αν κλειστούμε στα σπίτια μας αλλά και ούτε αν κρυφτούμε υπογείως.

Δεν κάνει επίσης καμία διαφορά αν τρώμε ζώα βιομηχανικής εκτροφής ή προμηθευόμαστε από κάποια μικρή τοπική φάρμα καθώς τα οξεία αναπνευστικά σύνδρομα σαν αυτά που χαρακτηρίζουν κλινικά αυτές τις επιδημίες, δεν κάνουν διακρίσεις. Ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε ατομικά αλλά και συλλογικά τις ευθύνες μας ως προς το εξαιρετικά αρνητικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Ας διαχειριστούμε αυτή την πανδημία σαν άσκηση και ας την αντιληφθούμε ως καμπανάκι κινδύνου για τα πολύ χειρότερα που έρχονται αν δεν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η ύπαρξή μας μέσω κάθε είδους ζωοφαγίας δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, τίτλος Αυγούστου, Ιούλιος Καίσαρας,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 27 π.Χ..... Ο τίτλος Αύγουστος απονέμεται για πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στο Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.
Συνελήφθησαν οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού στο Μετρό

Συνελήφθησαν οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού στο Μετρό

Ταυτοποιήθηκαν και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής οι δύο δράστες της άγριας επίθεσης εναντίον του σταθμάρχη στο μετρό. Πρόκειται για δύο Έλληνες, 15 και 17 ετών...
Πώς θα λειτουργούν καταστήματα και κομμωτήρια από τη Δευτέρα - Αναλυτικές οδηγίες

Πώς θα λειτουργούν καταστήματα και κομμωτήρια από τη Δευτέρα – Αναλυτικές οδηγίες

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής, δίνοντας στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες για...
Μητσοτάκης για πανδημία: Από τη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παράταση του επιδόματος ανεργίας

Μητσοτάκης για πανδημία: Από τη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου – Παράταση του...

"Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ" τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συζήτηση, σε επίπεδο...
Επίδομα Θέρμανσης: Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα το λάβουν - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Επίδομα Θέρμανσης: Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα το λάβουν – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Ξεπέρασαν φέτος τα 687.000 τα νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης την χειμερινή σεζόν 2020-2021 καθώς έκλεισε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα...
Κακοκαιρία "Λέανδρος": Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή - Ποιες περιοχές θα "χτυπήσει"

Κακοκαιρία “Λέανδρος”: Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή – Ποιες περιοχές θα “χτυπήσει”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τον ισχυρό παγετό....
Κορωνοιός: 599 κρούσματα τα 277 στην Αττική - 33 νέοι θάνατοι

Κορωνοιός: 599 κρούσματα τα 277 στην Αττική – 33 νέοι θάνατοι

Άλλα 599 νέα κρούσματα κορονοιού εκ των οποίων τα 277 στην Αττική και τα 69 στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μετά από 35.039 τεστ...

Βρείτε μας

7,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ενδιαφέρον! Πώς τα εμβόλια “νίκησαν” τις θανατηφόρες ασθένειες

«Ο εχθρός είναι κοινός και αόρατος, αλλά κάθε φορά διαφορετικός. Και απέναντί του εμείς...

ΗΠΑ: Η Κίνα αποτελεί “τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στον κόσμο” σήμερα

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζον Ράτκλιφ χαρακτήρισε χθες Πέμπτη την Κίνα...

Η Κίνα πρότεινε επίσημα το «σφράγισμα» των ανθρώπων παγκοσμίως με barcode «πιστοποίησης εμβολίου» για τον κορωνοϊό!

Αλλιώς δεν θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει ή να κλείσει εμπορικές συμφωνίες Ο Κινέζος πρόεδρος...

Αποκάλυψη: Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Η Κίνα δείχνει να νίκησε το κορωνοϊό περίπου ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα....

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή