Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
26.2 C
Athens

ΓΙΑΤΙ το …μάρμαρο του “κόφτη” θα το πληρώσουν μισθωτοί – συνταξιούχοι

Ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”;

Ποιος άλλος; Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν την ενεργοποίηση του «κόφτη» αν δεν πιαστούν οι στόχοι που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU), στο δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε έναν μήνα πριν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπάρχουν αυστηροί όροι περικοπών δαπανών αν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πλαφόν 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και των εσόδων και των δαπανών του ΕΣΠΑ συνολικά, αλλά και ειδικούς όρους στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

Το υποστηρικτικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιέχει όλους τους δείκτες, τους ποιοτικούς στόχους, τα κριτήρια απόδοσης και γενικότερα τα «ψιλά γράμματα» των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, αναφέρει η Ημερησία. Περιέχει αναλυτική λίστα με την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ.

Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών – ασφαλιστικών ελέγχων αλλά και στόχων. Αναγράφεται ρητά το πλαίσιο που θα ισχύει για τον κόφτη δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα το 2017. Ορίζεται ότι η περικοπή (που μπορεί να φτάσει 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι “καθαρή”. Δηλαδή τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε μετά από την απώλεια (πχ φορολογικών εσόδων/εισφορών) να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αρα τα ονομαστικά μέτρα θα είναι υψηλότερα).

Ξεκαθαρίζεται ότι για κάθε π.χ. 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημοσίου τομέα, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να υπολογίζει πως θα έχει η κυβέρνηση είναι μόλις 85 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ υπολογίζεται πως το Δημόσιο τα χάνει, λόγω πτώσεως των εσόδων από φόρους που θα προκληθεί εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται πολύ ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης: για κάθε 100 ευρώ περικοπής, το Δημόσιο εξοικονομεί άμεσα τα 85 ευρώ, ενώ χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.

Στο κείμενο αυτό γίνεται σαφές πώς θα υπολογιστούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αν κριθεί αναγκαία η επιβολή τους.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 16 του κειμένου αναφέρεται ότι: «Οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης:

(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%

(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%

(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%

(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.

Ως προαιρετικές κατηγορίες δαπανών ορίζονται όλες αυτές που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ), ούτε στον τομέα των μισθών στο δημόσιο» τονίζεται.

Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική ρήτρα: ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Και τούτο όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 2015 και με τα σύνορα ανοιχτά, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Επισημαίνεται επίσης ότι για να εξαιρεθεί η δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της ΕΕ που συνδέονται με το προσφυγικό.

Προς πώληση

Η έκθεση ορίζει ποιες ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστούν στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Παρότι προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέφευγε να απαντήσει ευθέως, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν η ΔΕΗ περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιριών αυτών, άφησε ανοικτό να συμβεί, αποκλείοντας μεν την ιδιωτικοποίησή της, υποστηρίζοντας όμως πως έτσι θα γίνουν ευκολότερα οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, αντί αν παρέμενε υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου.

Ωστόσο, στη σελίδα 25 του κειμένου, ορίζεται ότι εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα, από Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία με τα προαπαιτούμενα, πριν από περίπου ένα μήνα, ο κ. Τσακαλώτος αφαίρεσε τη ΔΕΗ την τελευταία στιγμή από τη λίστα των ΔΕΚΟ αυτών, λέγοντας πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση επ’ αυτών.

– Στις 16 Ιουνίου, όταν ο ESM ενέκρινε τα προαπαιτούμενα, δημοσιοποίησε την λίστα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (με ημερομηνία 26 Απριλίου 2016 όμως) στην οποία αναγράφεται ξεκάθαρα η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα 24/6 βάσει ΑΦΜ

Nέα ΑΦΜ μπορούν σήμερα, Παρασκευή, 24 Ιουνίου να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος (Αλλάζω-Ανακυκλώνω Συσκευή). Πρόκειται...
Η πανδημία "πάγωσε" φορολογικούς ελέγχους και είσπραξη εσόδων

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 29 Ιουλίου

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Παρατείνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία

Κύμα απλήρωτων φόρων φέρνει η ακρίβεια!

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνει πίσω του το κύμα της ακρίβειας καθώς τα νοικοκυριά  δίνουν...

Fuel Pass 2: Αυξάνεται στις 45.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι του ενισχυμένου Fuel Pass 2 θα είναι δυνητικά 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τους 3,5 εκατομμύρια δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή τους λόγω υποχρέωσης κωδικών

Η καθυστέρηση φέτος στην υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος έχει ονοματεπώνυμο και ονομάζεται υποχρέωση "επικαιροποίησης στοιχείων". Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από φέτος ανεξαρτήτως εάν κάποιος/α...

Διακοπές με επιδότηση στα καύσιμα: Έρχεται το νέο fuel pass – Τι αλλάζει για...

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για τρίμηνη παράταση της επιδότησης στα καύσιμα (fuel pass). Ειδική μέριμνα για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, όπου οι τιμές έχουν...
Αυξήσεις στα καύσιμα

“Κλείδωσε” η νέα επιδότηση στα καύσιμα που θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο

Μπορεί τα νέα από το εξωτερικό να είναι καλά και η Ελλάδα να είναι έτοιμη να απαλλαχθεί από τα δεσμά της μεταμνημονιακής επιτήρησης, όμως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,010ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έντοκη επιστροφή του Δώρου κύριας σύνταξης σε 160 συνταξιούχους

Το “πράσινο φως” για την έντοκη επιστροφή του Δώρου κύριας σύνταξης σε 160 συνταξιούχους...

ΕΦΚΑ: Ποιοι χάνουν το 30% της σύνταξης τους από την ερχόμενη εβδομάδα

Στην περικοπή κατά 30% της σύνταξης των “παλαιών” συνταξιούχων (με συνταξιοδότηση πριν από τον...

Τσίπρας σε συνταξιούχους: Εδώ βρισκόμαστε σε μία κοροϊδία που αντίστοιχη δεν έχει ξαναδεί ο συνταξιούχος

Για «μεγάλη εξαπάτηση» και «τη μεγαλύτερη κοροϊδία που έχουν αντιμετωπίσει οι συνταξιούχοι στη μεταπολίτευση,...

Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023

Τίτλοι τέλους μετά από μια δεκαετία μπαίνουν στο μέτρο της  "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης "...