Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
22.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 2009.... Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

ΓΙΑΤΙ το …μάρμαρο του “κόφτη” θα το πληρώσουν μισθωτοί – συνταξιούχοι

Ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”;

Ποιος άλλος; Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν την ενεργοποίηση του «κόφτη» αν δεν πιαστούν οι στόχοι που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU), στο δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε έναν μήνα πριν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπάρχουν αυστηροί όροι περικοπών δαπανών αν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πλαφόν 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και των εσόδων και των δαπανών του ΕΣΠΑ συνολικά, αλλά και ειδικούς όρους στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

Το υποστηρικτικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιέχει όλους τους δείκτες, τους ποιοτικούς στόχους, τα κριτήρια απόδοσης και γενικότερα τα «ψιλά γράμματα» των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, αναφέρει η Ημερησία. Περιέχει αναλυτική λίστα με την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ.

Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών – ασφαλιστικών ελέγχων αλλά και στόχων. Αναγράφεται ρητά το πλαίσιο που θα ισχύει για τον κόφτη δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα το 2017. Ορίζεται ότι η περικοπή (που μπορεί να φτάσει 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι “καθαρή”. Δηλαδή τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε μετά από την απώλεια (πχ φορολογικών εσόδων/εισφορών) να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αρα τα ονομαστικά μέτρα θα είναι υψηλότερα).

Ξεκαθαρίζεται ότι για κάθε π.χ. 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημοσίου τομέα, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να υπολογίζει πως θα έχει η κυβέρνηση είναι μόλις 85 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ υπολογίζεται πως το Δημόσιο τα χάνει, λόγω πτώσεως των εσόδων από φόρους που θα προκληθεί εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται πολύ ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης: για κάθε 100 ευρώ περικοπής, το Δημόσιο εξοικονομεί άμεσα τα 85 ευρώ, ενώ χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.

Στο κείμενο αυτό γίνεται σαφές πώς θα υπολογιστούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αν κριθεί αναγκαία η επιβολή τους.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 16 του κειμένου αναφέρεται ότι: «Οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης:

(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%

(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%

(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%

(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.

Ως προαιρετικές κατηγορίες δαπανών ορίζονται όλες αυτές που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ), ούτε στον τομέα των μισθών στο δημόσιο» τονίζεται.

Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική ρήτρα: ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Και τούτο όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 2015 και με τα σύνορα ανοιχτά, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Επισημαίνεται επίσης ότι για να εξαιρεθεί η δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της ΕΕ που συνδέονται με το προσφυγικό.

Προς πώληση

Η έκθεση ορίζει ποιες ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστούν στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Παρότι προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέφευγε να απαντήσει ευθέως, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν η ΔΕΗ περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιριών αυτών, άφησε ανοικτό να συμβεί, αποκλείοντας μεν την ιδιωτικοποίησή της, υποστηρίζοντας όμως πως έτσι θα γίνουν ευκολότερα οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, αντί αν παρέμενε υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου.

Ωστόσο, στη σελίδα 25 του κειμένου, ορίζεται ότι εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα, από Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία με τα προαπαιτούμενα, πριν από περίπου ένα μήνα, ο κ. Τσακαλώτος αφαίρεσε τη ΔΕΗ την τελευταία στιγμή από τη λίστα των ΔΕΚΟ αυτών, λέγοντας πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση επ’ αυτών.

– Στις 16 Ιουνίου, όταν ο ESM ενέκρινε τα προαπαιτούμενα, δημοσιοποίησε την λίστα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (με ημερομηνία 26 Απριλίου 2016 όμως) στην οποία αναγράφεται ξεκάθαρα η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επαγγελματικά ακίνητα: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 80%

Δείτε ποιους ιδιοκτήτες αφορά: Δεν “μετράνε” φέτος αποζημιώσεις και συμψηφισμοί “κουρεμένων” ενοίκων

Διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις που έλαβαν φέτος για τα ενοίκια που «κούρεψαν» τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς και για τους συμψηφισμούς...
Ποιοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προστίθενται στα ειδικά μέτρα στήριξης

Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Η Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με...
Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Η Κομισιόν ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙ.Κ.: Στα 8,16 δισ.ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαίου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο...
Ακίνητα: Έρχεται φορο-μπόνους για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων όπου “κουρεύτηκαν” ενοίκια – Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται αποζημιώσεις

Διευκρινίσεις και απαντήσεις που αφορούν τις υπεκμισθώσεις ακινήτων και σε ποιες περιπτώσεις από αυτές οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων δικαιούνται αποζημιώσεων από το κράτος...
Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη της πανδημίας – Όλες οι λεπτομέρειες

«Κλείδωσε» και ανακοινώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Eurogroup της 17ης Ιουνίου η νέα ρύθμιση που θα «τρέξει» από το 2022, με την αύξηση...
ΕΦΚΑ: Η ημιτελής ενοποίηση του φορέα, εμπόδιο στη διαδικασία απονομής συντάξεων

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 14-18 Ιουνίου

Την πληρωμή αναδρομικών σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων), καθώς και την επιστροφή...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη εργασίας

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε δεκάδες...

Αναδρομικά: Δείτε πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν τα αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι τα τελευταία...

14 προθεσμίες- “κλειδιά” για την συνταξιοδότηση

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι κατά την διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών και...

ΕΦΚΑ: 100 συνταξιούχοι, πρώην υπάλληλοι θα συνδράμουν στην επιτάχυνση των συντάξεων

Στην ενεργοποίηση ειδικής ομάδας 100 συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα συνδράμουν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή