Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
17.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1981... ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΓΙΑΤΙ το …μάρμαρο του “κόφτη” θα το πληρώσουν μισθωτοί – συνταξιούχοι

Ποιος θα πληρώσει το “μάρμαρο”;

Ποιος άλλος; Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν την ενεργοποίηση του «κόφτη» αν δεν πιαστούν οι στόχοι που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU), στο δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπέγραψε έναν μήνα πριν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπάρχουν αυστηροί όροι περικοπών δαπανών αν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πλαφόν 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και των εσόδων και των δαπανών του ΕΣΠΑ συνολικά, αλλά και ειδικούς όρους στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

Το υποστηρικτικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου περιέχει όλους τους δείκτες, τους ποιοτικούς στόχους, τα κριτήρια απόδοσης και γενικότερα τα «ψιλά γράμματα» των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, αναφέρει η Ημερησία. Περιέχει αναλυτική λίστα με την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ.

Επίσης με αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, για αναλυτικό πλέγμα φορολογικών – ασφαλιστικών ελέγχων αλλά και στόχων. Αναγράφεται ρητά το πλαίσιο που θα ισχύει για τον κόφτη δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα το 2017. Ορίζεται ότι η περικοπή (που μπορεί να φτάσει 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι “καθαρή”. Δηλαδή τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε μετά από την απώλεια (πχ φορολογικών εσόδων/εισφορών) να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αρα τα ονομαστικά μέτρα θα είναι υψηλότερα).

Ξεκαθαρίζεται ότι για κάθε π.χ. 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημοσίου τομέα, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να υπολογίζει πως θα έχει η κυβέρνηση είναι μόλις 85 ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 ευρώ υπολογίζεται πως το Δημόσιο τα χάνει, λόγω πτώσεως των εσόδων από φόρους που θα προκληθεί εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται πολύ ασφαλέστερος τρόπος εξοικονόμησης: για κάθε 100 ευρώ περικοπής, το Δημόσιο εξοικονομεί άμεσα τα 85 ευρώ, ενώ χάνεται μόλις το 15% της ωφέλειας του μέτρου.

Στο κείμενο αυτό γίνεται σαφές πώς θα υπολογιστούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αν κριθεί αναγκαία η επιβολή τους.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 16 του κειμένου αναφέρεται ότι: «Οι καθαρές εξοικονομήσεις από τις προσαρμογές των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να υπολογίζονται, αφαιρώντας τα ακόλουθα ποσοστά από τις εκτιμήσεις της ακαθάριστης εξοικονόμησης:

(i) Δαπάνες για συντάξεις: ποσοστό 15%

(ii) Δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια: ποσοστό 45%

(iii) Καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες: 19,3%

(iv) Δαπάνες για άλλες κατηγορίες: 0%.

Ως προαιρετικές κατηγορίες δαπανών ορίζονται όλες αυτές που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ), ούτε στον τομέα των μισθών στο δημόσιο» τονίζεται.

Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική ρήτρα: ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Και τούτο όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 2015 και με τα σύνορα ανοιχτά, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Επισημαίνεται επίσης ότι για να εξαιρεθεί η δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της ΕΕ που συνδέονται με το προσφυγικό.

Προς πώληση

Η έκθεση ορίζει ποιες ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστούν στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Παρότι προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέφευγε να απαντήσει ευθέως, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν η ΔΕΗ περιλαμβάνεται στη λίστα των εταιριών αυτών, άφησε ανοικτό να συμβεί, αποκλείοντας μεν την ιδιωτικοποίησή της, υποστηρίζοντας όμως πως έτσι θα γίνουν ευκολότερα οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, αντί αν παρέμενε υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου.

Ωστόσο, στη σελίδα 25 του κειμένου, ορίζεται ότι εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα, από Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία με τα προαπαιτούμενα, πριν από περίπου ένα μήνα, ο κ. Τσακαλώτος αφαίρεσε τη ΔΕΗ την τελευταία στιγμή από τη λίστα των ΔΕΚΟ αυτών, λέγοντας πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση επ’ αυτών.

– Στις 16 Ιουνίου, όταν ο ESM ενέκρινε τα προαπαιτούμενα, δημοσιοποίησε την λίστα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (με ημερομηνία 26 Απριλίου 2016 όμως) στην οποία αναγράφεται ξεκάθαρα η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο

Η καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Νοέμβριο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου αλλά υπάρχει και ένα μικρό ενδεχόμενο να ξεκινήσει...
Ξεκινά η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Ξεκινά η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Ξεκινούν σήμερα σε επίπεδο επικεφαλής θεσμών οι εξ αποστάσεως συνομιλίες με την Κυβέρνηση ενόψει της 8ηςαξιολόγησης, η οποία συνοδεύεται από εκταμίευση επιστροφών...
ΕΚΤ: Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

ΕΚΤ: Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

Νέος επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα αναλαμβάνει ο Ολλανδός Μάρτιν Μπάιστερμπος (Martin Bijsterbosch). Θα...

Ανατροπές στα όρια ηλικίας: Οι πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων που “σώζονται”

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων που “σώζονται” από τις αλλαγές που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο συνταξιοδοτικό σύστημα και συγκεκριμένα...

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Άρχισε την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή...
Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, ταυτόχρονα με...
Σταϊκούρας: Προστατεύουμε με κοινωνική διάσταση την πρώτη κατοικία

Σταϊκούρας: Προστατεύουμε με κοινωνική διάσταση την πρώτη κατοικία

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας ουσιαστικά υπαγορεύτηκε από την Ένωση Τραπεζών, έδωσε από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε 1,1 εκατομμύριο...

Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα

Την διαδικασία καταβολής των αναδρομικών σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Ιδιωτικού και...

Βρούτσης: Τα αναδρομικά μαζί με τις συντάξεις του Οκτωβρίου

Μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου τα...

Οι 10 κατηγορίες συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να συμπληρωθεί το...παζλ των συνταξιούχων σχετικά με...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή