Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Γιώργος Φούντας: Η τυχαία συνάντησή με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο – Γιατί τον αποκάλεσε «Κώτσο»

Ο Γιώργος Φούντας ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης.

Για τους Έλληνες, κινηματογραφόφιλους, θεατρόφιλους και μη, υπήρξε ένα αυθεντικά λαϊκό ίνδαλμα, ένας μάγκας βγαλμένος από τις λασπωμένες αλάνες και τις δυσκολίες της ζωής, των αγώνων και της αγάπης.

Έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες και δημιούργησε τον δικό του κινηματογραφικό τύπο, του δυναμικού, παραδοσιακού, αλλά και με ευαισθησίες άνδρα. «Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι!» ήταν η θρυλική του ατάκα προς την συμπρωταγωνίστρια του Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Στέλλα», η οποία έγραψε ιστορία και παραμένει ακόμη ανεξίτηλη στις μνήμες μας.

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1924 στο Μαυρολιθάρι της Φωκίδας. Μεγάλωσε με την πολυμελή φαμίλια του στο διπλανό χωριό του πατέρα του την Καστριώτισσα Φωκίδας.

Οι γονείς του παίρνουν κάποια στιγμή τα παιδιά τους και μετακομίζουν στην Αθήνα. Ο πατέρας του έχει γαλατάδικο κι ο Γιώργος Φούντας μπαίνει από νωρίς στην βιοπάλη μοιράζοντας γάλα με το ποδήλατό του στην γειτονιά και μέχρι το Κορωπί.

Ολοκληρώνει με το ζόρι το σχολείο, ενώ έχει ήδη κολλήσει το μικρόβιο της υποκριτικής. Ταυτόχρονα έχει και μεγάλο ταλέντο στο ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή φτάνει να παίζει στην ΑΕΚ.

Δίνει εξετάσεις στην Δραματική Σχολή και γίνεται δεκτός μετ’ επαίνων έχοντας δάσκαλο τον Αιμίλιο Βεάκη.

Το 1944 κάνει ντεμπούτο σαν κομπάρσος στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Χειροκροτήματα». Το 1951 παίζει τις πρώτες του ταινίες με κανονικό ρόλο: «Νεκρή Πολιτεία», «Καταδρομή στο Αιγαίο».

To 1954 πρωταγωνιστεί στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική πόλις» και γίνεται ευρύτερα γνωστός. Το 1955 πρωταγωνιστεί στο πλάι της Μελίνας Μερκούρη στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα».

«Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι! Γιατί δεν φεύγεις;» ήταν η ατάκα του Γιώργου Φούντα που έμεινε στην ιστορία.

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το κανάλι στο YouTube “Χρώμα στο ασπρόμαυρο”.

Το 1960 συμμετέχει στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» μαζί με την Μελίνα Μερκούρη και γίνεται διεθνώς γνωστός. Οι παραγωγοί των ταινιών Τζέιμς Μποντ εντυπωσιάζονται και βάζει υποψηφιότητα για τον ρόλο του Μποντ.

Στην τελική οντισιόν ο Γιώργος δηλώνει ότι δεν προλαβαίνει να μάθει αγγλικά και αποσύρεται από την διεκδίκηση του ρόλου.

Το 1963 πρωταγωνιστεί σε 2 ταινίες που συμμετείχαν στα Όσκαρ. “Τα κόκκινα φανάρια” του Βασίλη Γεωργιάδη και το “Αμέρικα Αμέρικα” του Ηλία Καζάν. Για τις εξαιρετικές του ερμηνείες κερδίζει δύο συνεχόμενες χρονιές βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1966 με την ταινία «Με την λάμψη στα μάτια». Το 1967 με την ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο».

Ο Γιώργος Φούντας δημιούργησε τον δικό του κινηματογραφικό τύπο… αυτόν του δυναμικού, παραδοσιακού, αλλά και με ευαισθησίες άνδρα.

Ο Γιώργος Φούντας ήταν ένας άνθρωπος απλός, καλαμπουρτζής που έπαιρνε την ζωή όπως ερχόταν.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη το 1967 κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Πυρετός στην άσφαλτο». Την ώρα που γύριζαν μια σκηνή έτυχε να περνάει από ‘κει η πομπή των αυτοκινήτων του βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να ρωτήσει για τα γυρίσματα της ταινίας. Τότε τον πλησίασε ο Φούντας και του είπε: «Γειά σου Κώτσο. Τι κάνει η κυρά; Τι κάνουν τα κουτσούβελα;».

Τότε τον πλησίασε ο σαστισμένος Ντίνος Δημόπουλος και τον ρώτησε: «Ρε Γιώργο γνωρίζεστε με τον βασιλιά και τον είπες Κώτσο;», με τον Γιώργο Φούντα να του απαντάει: «Πρώτη φορά τον συναντώ, τον είπα Κώτσο γιατί στο χωριό τους Κωνσταντίνους τους λέμε Κώτσους».

Ο Γιώργος Φούντας έκανε δύο γάμους. Τον πρώτο με την Ελένη Επισκόπου το 1947, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Θύμιο και μια κόρη, την Τζέλλα.

Τον δεύτερο με την Χρυσούλα Ζώκα το 1964, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Παναγιώτη.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Ο Γιώργος Φούντας έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του 2010 σε ηλικία 86 ετών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βασ. Αυλωνίτη, επειδή σατίριζε τον Ε.Βενιζέλο

Πιο ελαφρύ και ασυνήθιστο το σημερινό θέμα, αλλά ιδιαίτερα σοβαρό, αφού αναφέρεται στην δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ένας κορυφαίος καλλιτέχνης,ο οποίος σατίριζε από σκηνής...

Η πιο διάσημη κομπάρσος του ελληνικού κινηματογράφου: Έπαιξε σε περισσότερες από 170 ταινίες

Όσοι αγαπούν τον ελληνικό κινηματογράφο είναι δύσκολο να μην έχουν προσέξει αυτή την άγνωστη γυναίκα που εμφανίζεται σχεδόν παντού Την «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου...

Τώρα που πέρασε ο καιρός: Μήπως να πούμε μια μεγάλη αλήθεια για τον Λάνθιμο;

Όταν τον προηγούμενο Χειμώνα, ο Γιώργος Λάνθιμος έκανε χαμό με το «Poor Things», μια συζήτηση που ξεκινάει κάθε φορά που ένας πολυσυζητημένος σκηνοθέτης βγάζει...

Όταν την είδε στο πλευρό του Παπαμιχαήλ έβγαλε νύχια: Η μοναδική ηθοποιός που ζήλεψε...

Εάν με την παρουσία σου και μόνο έχεις γίνει άθελά σου αιτία για να κάνει… ολόκληρη «Εθνική Σταρ» Αλίκη Βουγιουκλάκη σκηνή ζηλοτυπίας στον Δημήτρη...

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα καλό»: Αν δεν γελάσεις μ’ αυτό το βίντεο του...

Ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε χαρισματική φυσιογνωμία. Έγραψε ιστορία στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει (και αν το κάνει, ποιος θα συμφωνήσει μαζί του)...

Αιφνιδίασε τους γιατρούς: Η μέρα που ο χαμογελαστός Δημήτρης Νικολαΐδης έβαλε τέλος στη ζωή...

Έχει περίπου 80 ταινίες στο ενεργητικό του και μετρά συνεργασίες που πολλοί συνάδελφοί του θα ζήλευαν. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης έγραψε τη δική του ιστορία στον...

Πέθανε ο Γιώργος Καραγιάννης, γνωστός παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραγιάννης, ο γνωστός παραγωγός τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων. Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε στον αέρα του «Πρωινού» του ΑΝΤ1...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βόλος: Αίτημα αποφυλάκισης από τον 50χρονο που σκότωσε τον κουνιάδο του και βιαστή της κόρης του

Αίτημα αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι του 50χρονου από την...

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως...

Ο Τύπος του Σαββάτου 20/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη για όσους ελέυθερους επαγγελαματίες οφείλουν έως...

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος, γιος του τέως και...