Γιορτή ενάντια στη σπατάλη τροφίμων

Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2017 - Εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας

55
ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2017 (16 Οκτωβρίου).

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Μπορούμε”, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα, και το Πρόγραμμα Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γιορτή τρίωρης διάρκειας (12:00-15:00) στη διασταύρωση των πεζοδρομημένων οδών Βύσσης και Αιόλου.

“Μπορούμε στο τρίγωνο”

Η εκδήλωση με τίτλο “Μπορούμε στο τρίγωνο” περιλαμβάνει ενημέρωση για τον εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο διάσωσης και προσφοράς περισσευούμενου φαγητού μέσω του «Μπορούμε» και της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας SavingFood.

Oι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση και κοινωφελή προσφορά τροφίμων, καθώς με πλεονάζοντα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές θα ετοιμαστούν θρεπτικές και ευφάνταστες σαλάτες που θα προσφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) για τη στήριξη συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη.

Γι’αυτόν τον σκοπό, εθελοντές του οργανισμού “Μπορούμε” έλαβαν μέρος στις δράσεις Διάσωσης και Προσφοράς Τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» και στις περιοχές Ελληνορώσων, Πατησίων και Βύρωνα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στη μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές και τη διάθεσή τους υπέρ κοινωφελών φορέων της ίδιας περιοχής για τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.

ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων

Η προσφορά της οργάνωσης “Μπορούμε”

Ήδη, μέσα στους πρώτους μήνες του προγράμματος η οργάνωση “Μπορούμε” έχει σώσει και προσφέρει από τρεις λαϊκές αγορές περισσότερους από 10 τόνους φρέσκων προϊόντων, που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Διαβάστε επίσης:  Οσιος Ιωάννης ο Ρώσος – Γιορτή σήμερα 27 Μαΐου

Τους συμμετέχοντες πλαισιώνουν με τη δημιουργική τους καθοδήγηση και έμπνευση οι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, Μιχάλης Ηρωγλίδης και Στέλιος Μαστοράκος. Για τους Αθηναίους, το event αποτελεί μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα το Εμπορικό Τρίγωνο και τους νέους πεζόδρομους του, καθώς και την αξία της περιοχής ως εμπορικό προορισμό στην καρδιά της πόλης.

Το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του δήμου της Αθήνας, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει ήδη οδηγήσει στην αναβάθμιση, τον καθαρισμό και την πεζοδρόμηση δέκα οδών που περικλείονται στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει τις υποδομές, πεζοδρομεί μία περιοχή 110 στρεμμάτων, επανασχεδιάζει τις υπηρεσίες καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, ανανεώνει τον αστικό εξοπλισμό και αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής.

Όσο για τα παιδιά; Θα αποκομίσουν πληροφορίες για τη σπατάλη τροφίμων, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, μαζί με τους εθελοντές του προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο», το οποίο απευθύνεται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και υλοποιείται από μέλη της ομάδας του “Μπορούμε” στον χώρο του εκάστοτε σχολείου.

Oι μαθητές, επισκεπτόμενοι καταστήματα με τρόφιμα κοντά στον τόπο διαμονής τους (κυρίως φούρνους και ζαχαροπλαστεία), έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι σήμερα πάνω από 1.200 μερίδες φαγητού και να δικτυώσουν 22 καταστήματα που προσφέρουν φαγητό, με στόχο να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσφέρουν τα τρόφιμα που περισσεύουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αντί αυτά να καταλήξουν στα σκουπίδια.