Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Γιορτή ενάντια στη σπατάλη τροφίμων

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2017 (16 Οκτωβρίου).

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Μπορούμε”, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα, και το Πρόγραμμα Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γιορτή τρίωρης διάρκειας (12:00-15:00) στη διασταύρωση των πεζοδρομημένων οδών Βύσσης και Αιόλου.

“Μπορούμε στο τρίγωνο”

Η εκδήλωση με τίτλο “Μπορούμε στο τρίγωνο” περιλαμβάνει ενημέρωση για τον εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο διάσωσης και προσφοράς περισσευούμενου φαγητού μέσω του «Μπορούμε» και της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας SavingFood.

Oι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση και κοινωφελή προσφορά τροφίμων, καθώς με πλεονάζοντα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές θα ετοιμαστούν θρεπτικές και ευφάνταστες σαλάτες που θα προσφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) για τη στήριξη συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη.

Γι’αυτόν τον σκοπό, εθελοντές του οργανισμού “Μπορούμε” έλαβαν μέρος στις δράσεις Διάσωσης και Προσφοράς Τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» και στις περιοχές Ελληνορώσων, Πατησίων και Βύρωνα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στη μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές και τη διάθεσή τους υπέρ κοινωφελών φορέων της ίδιας περιοχής για τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.

ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων

Η προσφορά της οργάνωσης “Μπορούμε”

Ήδη, μέσα στους πρώτους μήνες του προγράμματος η οργάνωση “Μπορούμε” έχει σώσει και προσφέρει από τρεις λαϊκές αγορές περισσότερους από 10 τόνους φρέσκων προϊόντων, που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Τους συμμετέχοντες πλαισιώνουν με τη δημιουργική τους καθοδήγηση και έμπνευση οι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, Μιχάλης Ηρωγλίδης και Στέλιος Μαστοράκος. Για τους Αθηναίους, το event αποτελεί μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα το Εμπορικό Τρίγωνο και τους νέους πεζόδρομους του, καθώς και την αξία της περιοχής ως εμπορικό προορισμό στην καρδιά της πόλης.

Το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του δήμου της Αθήνας, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει ήδη οδηγήσει στην αναβάθμιση, τον καθαρισμό και την πεζοδρόμηση δέκα οδών που περικλείονται στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει τις υποδομές, πεζοδρομεί μία περιοχή 110 στρεμμάτων, επανασχεδιάζει τις υπηρεσίες καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, ανανεώνει τον αστικό εξοπλισμό και αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής.

Όσο για τα παιδιά; Θα αποκομίσουν πληροφορίες για τη σπατάλη τροφίμων, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, μαζί με τους εθελοντές του προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο», το οποίο απευθύνεται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και υλοποιείται από μέλη της ομάδας του “Μπορούμε” στον χώρο του εκάστοτε σχολείου.

Oι μαθητές, επισκεπτόμενοι καταστήματα με τρόφιμα κοντά στον τόπο διαμονής τους (κυρίως φούρνους και ζαχαροπλαστεία), έχουν καταφέρει να σώσουν μέχρι σήμερα πάνω από 1.200 μερίδες φαγητού και να δικτυώσουν 22 καταστήματα που προσφέρουν φαγητό, με στόχο να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσφέρουν τα τρόφιμα που περισσεύουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αντί αυτά να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η αληθινή νηστεία

Κάθε φάρμακο, για να έχει καλά αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά· έτσι και η νηστεία. Η νηστεία δεν είναι ανεξάρτητη αρετή, αλλά έχει αξία αν...

Ο φίλος των Αρχαγγέλων

Ο Ιεραπόστολος της Αλάσκας Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ (1797-1879), με τη δυναμική προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση, ταξίδευε παράτολμα, με μια εύθραυστη βάρκα, στις Αλεούτες,...

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι και τόσο λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν...

Θαυματουργοί Άγιοι Ιατροί της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ O Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά για τους τυφλούς. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το1727. Επτά χρονών ο Όσιος...

Άγιος Παΐσιος: «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν πολλή Χάρη»

– Πέστε μας, Γέροντα, κάτι για την Παναγία. – Τι να σας πω; Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μιλήση κανείς για την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες – Γιορτή σήμερα 30 Ιανουαρίου

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά σήμερα, 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Η αιτία...

Eurostat: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε.

Μεγαλύτερο φως στους λόγους για τον επίμονο πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα ρίχνουν τα...

Ακρίβεια: “Φωτιά” οι τιμές των τροφίμων – Αυξήσεις πάνω από 25% την τελευταία διετία

Σε τρελή ανοδική κούρσα έχει επιδοθεί η τιμήτων προϊόντων τον τελευταίο χρόνο στη χώρα...

Θεοφάνεια: Αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα

Στις 6 Ιανουαρίου κλείνει ένα πλουσιότατο σε λατρευτικά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα και μακραίωνες συνήθειες...