Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

«Γιούζναγια Ρους»: Κι αν αυτό είναι πράγματι το σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία;


Απλές φήμες ή «απτή» πραγματικότητα;

Ητραγική, από πάσης απόψεως, υπόθεση των τριών κοριτσιών στην Πάτρα με την Ρούλα Πισπιρίγκου σταθερά στο επίκεντρο. Τα θέματα των προφυλακισμένων Λιγνάδη και Φιλιππίδη, οι δίκες των οποίων μόλις ξεκίνησαν. Το αδιανόητο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και η εκτός πάσης λογικής εκτόξευση των τιμών του ρεύματος. Ο πανταχού «παρών» κορωνοϊός, ο οποίος αρνείται πεισματικά ν’ αφήσει σε ησυχία την ανθρωπότητα.

Μα, δυστυχώς, πάνω απ’ όλα ο απεχθής πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος πλέον έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες ανεπιθύμητης «ζωής», αφαιρώντας στο ερεβώδες πέρασμά του τις ζωές αθώου κόσμου.

Τα σενάρια για την εξέλιξη και την κατάληξη του πολέμου πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, ιδίως από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποια συνταρακτικών διαστάσεων αλλαγή στους συσχετισμούς. Παράλληλα, όσο η ένταση κορυφώνεται και οι (υποτιθέμενες…) διαπραγματεύσεις για ειρηνική λύση πέφτουν θορυβωδώς στο κενό, η πιθανότητα για χρήση πυρηνικών αυξάνεται και ο όλεθρος κρέμεται σαν ανεπιθύμητη Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το κεφάλι σύσσωμης της ανθρωπότητας.

«Γιούζναγια Ρους»: Κι αν αυτό είναι πράγματι το σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία;

Το πιο πρόσφατο- και αρκετά πειστικό και αληθοφανές- εξ αυτών είναι η έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda, η οποία αναφέρει πως πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η δημιουργία ενός ψευδοκράτους στα μέρη που κατέκτησε, φέρνοντας αρκετά στο νου (σε γενικό, πάντα, πλαίσιο) τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι που έκαναν την ενδελεχή έρευνα επικαλούνται πηγές του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» (του κόμματος του Πούτιν, δηλαδή) και τα σχέδια περί δημιουργίας ενός νέου κράτους στο νότιο και ανατολικό κομμάτι της τωρινής Ουκρανίας παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο κείμενο πως «Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του Ναζισμού και της Μπαντέρα από το πρώην Κράτος της Ουκρανίας, εμείς, στο πρόσωπο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας». Το έγγραφο αναφέρει περαιτέρω ότι η λεγόμενη «Νότια Ρωσία» είναι ο «διάδοχος» του Κιέβου Νόβγκοροντ, του Ζαπορόζιαν Σιχ, της λεγόμενης «Νέας Ρωσίας της Μεγάλης Αικατερίνης» και της ΕΣΣΔ. «Χτίζουμε το κράτος μας στη βάση της κατανόησης της ιστορικής και γενετικής συγγένειας και ενότητας του τριαδικού ρωσικού λαού, Ουκρανών, Λευκορώσων και Ρώσων, της αδελφικής φιλίας και της αμοιβαίας βοήθειας». 

«Γιούζναγια Ρους»: Κι αν αυτό είναι πράγματι το σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία;

Σαφής στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η πλήρης εξάλειψη του ναζισμού και του Μπαντέρα, ενώ θεμέλιος λίθος του όλου εγχειρήματος είναι η ορθοδοξία. Παράλληλα, η ουκρανική γλώσσα θα θεωρείται «διάλεκτος» και μαζί με την κυρίαρχη ρωσική (που θα είναι η γλώσσα της διεθνούς επικοινωνίας)  θα «οδηγήσουν» στην ισότητα όλων των γλωσσών και εθνικοτήτων.

Μάλιστα, προαναγγέλεται και δημοψήφισμα, ούτως ώστε να υπάρχει και η λαϊκή ετυμηγορία, με την απόφαση του κόσμου να είναι αυτή που θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο.

«Αναγνωρίζουμε την ελευθερία και το δικαίωμα έκφρασης της βούλησης του λαού της Κριμαίας, αναγνωρίζουμε την επιλογή του Ντονμπάς. Το κράτος της Νότιας Ρωσίας θα υπάρχει επίσης και θα ενεργεί μετά τη μεταβατική περίοδο στη βάση του καθολικού, ανοιχτού σε παρατηρητές όλων χωρών, η βούληση των λαών μέσω δημοψηφίσματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εμπνευστές του σχεδίου, που, ωστόσο, δεν αναφέρουν με σαφήνεια ποια είναι εκείνα τα εδάφη της Ουκρανίας που θα σχηματίσουν το ψευδοκράτος.

Το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, στην Ρωσία άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη που θα αποσπώντο από νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

«Γιούζναγια Ρους»: Κι αν αυτό είναι πράγματι το σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία;

Είναι σχεδόν σαφές, ωστόσο, πως το όριο για τον (επιθυμητό στην Ρωσία) διαχωρισμό σε Δυτική και Ανατολική Ουκρανία θα είναι ο Δνείπερος, με το Κρεμλίνο να θέλει να πάρει όσες περισσότερες περιοχές μπορεί στα… δεξιά του ποταμού και ν’ αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερο από την Μαύρη Θάλασσα την χώρα του προέδρου Ζελένσκι.

Υπάρχουν ενστάσεις για το αν και κατά πόσον θα το καταφέρει αυτό (ιδίως από την στιγμή που οι Ουκρανοί αρχίζουν να λαμβάνουν σημαντική βοήθεια πια από τη Δύση…), όμως το πλάνο της «Γιούζναγια Ρους» κάθε άλλο παρά παλαβό μοιάζει.

Το άκρως αντίθετο: μοιάζει πολύ-πολύ ρεαλιστικό…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι Σαμαρικοί δίνουν γραμμή για δισταυρία Μπελέρη και Μουρούτη

Πληροφορίες ότι ο μηχανισμός του Αντώνη Σαμαρά σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει να κινητοποιείται υπέρ της δισταυρίας Μπελέρη – Μουρούτη φτάνουν προς όλες τις πλευρές του πολιτικού ρεπορτάζ. Οι...

H επιβλητική μεζονέτα 250 τ.μ. του Κασσελάκη (βίντεο)

Το νέο σπίτι που αγόρασε στο Κολωνάκι άνοιξε στο Mega και στον Νίκο Ευαγγελάτο ο Στέφανος Κασσελάκης. Λίγο πριν την ζωντανή συνέντευξη στο LiveNews,...

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος… πυροβόλησε προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ώρες πριν τον πρώτο γύρο...

Ωστόσο το όνομά του… βρισκόταν κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αττικής. Ο πρώην υπουργός Εργασίας είχε προβεί σε μία… αδιανόητη δήλωση...

Πόσους αστυνομικούς έχει ο Νατσιός για να λέει το Πάτερ Ημών με ασφάλεια;

Το κακό έχει παραγίνει με τους αστυνομικούς που κάνουν τους Μπάτλερ σε πολιτικά κόμματα και αρχηγούς αντί να βρίσκονται σε αστυνομικά τμήματα και στη...

Η ενόχληση των περί Κασσελάκη για τον Τσίπρα

Ενοχλημένοι έμαθα είναι στους άνω ορόφους της Κουμουνδούρου με την φωτογραφία που διέρρευσε στον Τύπο μέσω των social media που έδειχναν τον Αλέξη Τσίπρα να μελετάει...

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Λαμία για το δημογραφικό, ήταν ό,τι πιο σημαντικό...

Ερώτηση: Παραμένει ο Κώστας Καραμανλής «φυσικός επικεφαλής» της Συντηρητικής Παράταξης, δεκαπέντε χρόνια μετά την ήττα του στις εκλογές και έναν χρόνο μετά την… εθελούσια...

Νέα Δημοκρατία-Ευρωεκλογές: Θα ποντάρει και πάλι στη σταθερότητα

Το εύρημα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο “συμφερόντων” οικονομικών, επιχειρηματικών, εκδοτικών κλπ - που θέλουν να τη ρίξουν. Η ιστορία με τους Μαρινάκη-Παπασταύρου-Μπρατάκο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ρόδος: Νάρκη από την Ουκρανία ξεβράστηκε στο νησί

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας χειμερινός κολυμβητής στη Ρόδο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με...