Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Athens

Γλυπτά του Παρθενώνα: Την επιστροφή τους θα θέσει ο πρωθυπουργός στον Μπ. Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζονσον “το μείζον για όλους τους Έλληνες αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα” επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο. Θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών βιομηχάνων, θα μιλήσει στα εγκαίνια της έκθεσης Ancient Greeks – Science and Wisdom καθώς και σε εκδήλωση για τους Έλληνες της διασποράς.

Αύριο η συνάντηση

Αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της οποίας “θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με έμφαση προφανώς στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ιδίως στον τουρισμό ενόψει του 2022”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα αυτό και την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO. Ειδικότερα υπενθύμισε ότι η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής των πολιτισμικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους αναγνώρισε ομόφωνα ότι η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα. Κι ως εκ τούτου η υποχρέωση επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράμμισε ότι τα γλυπτά αυτά αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κάλεσε το Λονδίνο να αρχίσει έναν καλόπιστο διάλογο για την επιστροφή τους. Η χώρα μας, η Ελλάδα με το προαιώνιο πολιτισμικό βάρος που την διακρίνει, που διαθέτει, πρωταγωνιστεί πια και στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία, δε, για το μέλλον των ευρω – βρετανικών σχέσεων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη βρετανική κυβέρνηση για μία σειρά εκκρεμοτήτων (όπως οι εμπορικές συμφωνίες για το Brexit και το Πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, που επισκέπτεται την τρέχουσα εβδομάδα το Λονδίνο.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό – επενδυτικό σκέλος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά τις επαφές του στο Λονδίνο να υπογραμμίσει τη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Ειδικό κεφάλαιο ζωηρού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας και ο τουρισμός, με τις προσδοκίες για τις αφίξεις Βρετανών στην Ελλάδα το 2022 να είναι ιδιαιτέρως υψηλές, υπό τον όρο, πάντα, ότι θα απουσιάζουν οι περιορισμοί λόγω Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την πολύ δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα ελληνική παροικία του Λονδίνου.

Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε μέσω της συνέντευξης που έδωσε προ ημερών στη βρετανική εφημερίδα “The Telegraph”, να αποστείλει σαφές μήνυμα για το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Οσον αφορά στο θέμα των Γλυπτων του Παρθενώνα ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – να καλέσει τη Βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή τους και την επανένωση τους στην Ελλάδα. Θα τονίσει στον κ. Τζόνσον ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις, το οποίο, όπως θα πει, δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενθαρρύνει την βρετανική κυβέρνηση να μπει σε έναν καλή τη πίστη διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωση του μνημείου στη γενέτειρά του, την Ελλάδα.

Όπως εξάλλου, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξή του στη Βρετανική “The Telegraph”, «είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και ως εκ τούτου αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων. Η ίδια επιτροπή, εξάλλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου και στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε μετ’ επιτάσεως το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστη με την Ελλάδα.

Επιπλέον, κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τον ενημερώσει πλήρως για τη νέα φάση όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να τού επισημάνει ότι η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό την εδαφική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στηλιτεύσει ενώπιον του Βρετανού πρωθυπουργού την εξόχως αντιπαραγωγική στάση ‘Αγκυρας και ψευδοκράτους, που επιμένουν στη λύση των δύο κρατών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην βρετανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ της Τρίτης στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης, καθώς και εμφανίσεις σε ευρείας απήχησης βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε επίπεδο σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας και πριν από την άφιξή του στην Βρετανική πρωτεύουσα, θα έχει επικοινωνίες με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους), θα επισημάνει στον Βρετανό συνομιλητή του την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολίων, που εντοπίζονται εσχάτως στις ευρω – βρετανικές σχέσεις στο φόντο του Brexit.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά στο ζήτημα των διαφορετικών προσεγγίσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Μ. Βρετανία συμπαρατάσσεται πλήρως με τις Βρυξέλλες. Τέλος, αναμένεται να επισημάνει πως η ενότητα της ΕΕ δεν αμφισβητείται και πως η Ελλάδα παραμένει αλληλέγγυα με τους εταίρους της και την Ιρλανδία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά...
Καραμανλής: Δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης για το κλείσιμο της Εθνικής

Πρόταση δυσπιστίας: Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα σήμερα ο Κώστας Καραμανλής

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σηκώνει το γάντι ο Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόλις επιστρέψει από τον Καναδά

Στο κενό φαίνεται ότι θα πέσουν οι προσπάθειες αντιπολίτευσης και οργανωμένων συμφερόντων που επιδιώκουν...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό: Υπεγράφη η σύμβαση για την αγορά των επτά υπερσύγχρονων Canadair

Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και...

Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών

«Η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...