Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
14.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1980.... Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική...

Γνωρίζουν κάτι οι Γάλλοι; Στολίσκος γαλλικών πλοίων με επιθετικές διαθέσεις στην Α. Μεσόγειο

Μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών κατασκοπευτικών στο Αιγαίο

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν το σύνθημα στο Παρίσι πιθανότατα για την άμεση προετοιμασία αποτροπής ενός πιθανού ..τουρκικού σεναρίου τύπου “Ναγκόρνο/Καραμπάχ” στην Α. Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, αφού ο Ερντογάν θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει άμεσα τις νίκες του στο αρμενικό έδαφος στα δικά μας γαλάζια νερά, ξεκινώντας ήδη με μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών κατασκοπευτικών.

Συγκεκριμένα, τρία τουρκικά αεροσκάφη τύπου CN-235, τα οποία ειδικεύονται στη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης και σε ζητήματα ναυτικής συνεργασίας, προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Αιγαίου.

Στόχος της δύναμης αυτής σύμφωνα με το γαλλικό ΓΕΝ είναι “η επαύξηση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και της προσήλωσης της Γαλλίας στον σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας”.Για τον λόγο αυτόν τρεις γαλλικές φρεγάτες υποστηριζόμενες από ένα αεροσκάφος AWACS και ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ (ναυτικής συνεργασίας) τύπου ATL 2, αποτελούν μια ομάδα επιτήρησης όπως την ονομάζει το γαλλικό επιτελείο στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας ζωντανή εικόνα του τι γίνεται στην περιοχή αυτή.

Αυτό μεταφράζεται σε “αποστολή δυνάμεως επιτηρήσεως” λόγω πιθανής τουρκικής προκλήσεως σε περιοχές γαλλικών συμφερόντων, που αφορούν γαλλικές ενεργειακές εταιρείες όπως την TOTAL.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και νέος στολίσκος με πλοία του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού που αναχωρούν από την Τουλόν και αφορούν μία φρεγάτα κλάσεως La Fayette, το ελικοπτεροφόρο Mistral και ένα υποβρύχιο, κινούμενα και αυτά πιθανόν στην ίδια περιοχή της Μεσογείου.

Image

Τα βλέμματα νοτίως της Κρήτης

Image

Η Γαλλία ενισχύει την ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο έχοντας κατά νου τυχόν τουρκικές προκλήσεις νοτίως της Κρήτης.

Στην περιοχή αυτή ο Μακρόν γνωρίζει ότι έχουν δοθεί άδειες στην TOTAL και μετά την αναγγελία-απειλή της Άγκυρας για έρευνες στην ίδια περιοχή σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, εκτιμά τυχόν εξελίξεις με αποστολή τουρκικών πλοίων μετά την νίκη των Τούρκων στο Καραμπάχ.

Ενδεικτικό των γαλλικών προθέσεων κατά της Άγκυρας είναι η δήλωση Μακρόν.

“Η Γαλλία επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει κάθε είδους προκλητικές ενέργειες σχετικά με τη σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων στην περιοχή της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν.

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Άγκυρα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μια μελλοντική συμφωνία.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι μελετά
τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ
, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους θα πρέπει με κάθε τρόπο να λαμβάνει υπόψη και να «διατηρεί» τα συμφέροντα του Γερεβάν.

Η Γαλλία κινείται σε μια ανεξάρτητη κατά κάποιο τρόπο πορεία στην Μεσόγειο αφού διαβλέπει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την τουρκική παρουσία σε περιοχές που αποτελούν “ενεργειακά φιλέτα”, ενώ έχουμε και το ζήτημα της ευρείας μετακίνησης Τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για το σύνολο της ΕΕ, η οποία δεν κινείται όμως με την ίδια θέρμη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ισχυρές οι ελληνογαλλικές σχέσεις

Οι καλές σχέσεις των Γάλλων με την Ελλάδα ως γνωστόν, δεν ευοδώθηκαν με την υπογραφή αμυντικού συμφώνου τον Ιούνιο, παρόλα αυτά παραμένουν ισχυρές και υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία για παράδειγμα.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας την ίδια στιγμή είναι στο χειρότερο σημείο καθώς ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει χοντρό χουνέρι στην Άγκυρα.

H γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης αντεπίθεσης απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.Συγκεκριμένα, την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Παρίσι στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο, μέσα σε ένα πλαίσιο υπακοής στους διεθνείς νόμους, αλλά και στήριξης των γαλλικών συμφερόντων.

Οι Γάλλοι ενδεχομένως ανησυχούν για μια πιθανότατη τουρκική προσπάθεια κεφαλαιοποιήσεως της δράσης τους στο Ναγκόρνο κατά της Αρμενίας, στην Α. Μεσόγειο αυτήν την φορά, καθώς η ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει ένα “κενό” διάστημα, το οποίο η Άγκυρα θα προσπαθήσει σίγουρα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο.

Πιθανό κέντρο μιας τουρκικής πρόκλησης λογικά θα είναι το Καστελόριζο και οι πέριξ αυτού θαλάσσιες περιοχές. Ποτέ όμως ο “επιτιθέμενος” δεν έρχεται από εκεί που τον αναμένουν.

Υπάρχουν πολλές “καυτές” περιοχές για πιθανή τουρκική πρόκληση μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο -Κύπρο.

Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι οπουδήποτε απαιτηθεί, ταχύτατα με τρομερή αποτελεσματικότητα, για να αποτρέψουν κάθε πιθανή τουρκική πρόκληση, τόσο απλά και δυναμικά.

πηγη:Γιωργος Μοτσακος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Γι' αυτούς που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό

ΑΠΟΨΗ: Γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό

Όταν ξεκίνησε ο κορωνοιός όλοι φωνάζατε ότι δεν υπάρχει κορωνοιός. Για μήνες σκούζατε σα βόδια ότι δεν γνωρίζετε κανέναν που να νοσεί. Κοπανιόσασταν όλοι...

Ο Πρέσβης Αποστολίδης αποκαλύπτει για τις διερευνητικές: «Ποια υφαλοκρηπίδα; Για τα χωρικά ύδατα συζητούσαμε!»

Τι απαιτούν οι Τούρκοι στο διάλογο Να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο από την οριοθέτηση στο Αιγαίο θέλει η Άγκυρα – «Δεν είναι σαφή τα όρια του...
ΑΠΟΨΗ: Μια σεμνή συνάντηση για το 1821

ΑΠΟΨΗ: Μια σεμνή συνάντηση για το 1821

Μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων δεν χρειάζεται τις επετείους για να ακούσει τον αντίλαλο των μεγάλων γεγονότων. Του Λευτέρη Κουσούλη* Δεν υποκύπτει στη γοητεία της λήθης...
ΗΠΑ: Ένοπλοι οπαδοί του Τραμπ προετοιμάζονται να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο

Καπιτώλιο: Ένα παράδειγμα προς μελέτη

Οι εικόνες από το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ, με την βίαιη είσοδο πολλών εξαγριωμένων πολιτών, ήταν σοκαριστικές αλλά ταυτοχρόνως και μία πρωτόγνωρη και σκληρή «καλημέρα»...

Δεν υπάρχει δημοκρατική επανάπαυση

Θα μπορούσε να ήταν εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους της δημοκρατίας. Αυτά που είδαμε όμως να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου στις...
Γιατί ο ανασχηματισμός δεν είναι προεκλογικός!

Γιατί ο ανασχηματισμός δεν είναι προεκλογικός!

Για ποιες εκλογές να ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Με 22 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς μικρής αναγνωρισιμότητας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με ελλιπή εκπροσώπηση μεγάλων περιφερειών και...
ΑΠΟΨΗ: Το εθνικό μας σπορ - "Μουγκαμάρα"…!!!

ΑΠΟΨΗ: Το εθνικό μας σπορ – “Μουγκαμάρα”…!!!

Είσαι ανυπόφορος, αν είσαι πετυχημένος στην Ελλάδα. Δεν το έχουμε σε καλό έναν καλό λόγο να πούμε. Αν πετυχαίνεις μέσα η έξω ξεκινά ακαριαία...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βρετανία: Συναγερμός για την παρουσία ρωσικών πλοίων στα ύδατα της χώρας

Στο μικροσκόπιο του βασιλικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες εννέα...

Πειραιάς: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο σύγκρουσης των δύο πλοίων

Πλοίο του εμπορικού ναυτικού συγκρούστηκε με πλοίο του πολεμικού ναυτικού, λίγο έξω από το...

Οι ισχυροί άνεμοι ακυρώνουν τα δρομολόγια των πλοίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, βρίσκεται σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από...

Αλλαγές και ακυρώσεις στα δρομολόγια πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων

Αλλαγές και ακυρώσεις σε κάποια δρομολόγια πλοίων σημειώνονται από το πρωί, λόγω των ισχυρών...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή