Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
16.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» των ελλήνων. Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη...

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» και τα ΕΛΤΑ θα φροντίσουν να «απαντήσει»

Με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό, που τα διακρίνει, του γράφουν για τις καλές πράξεις που έκαναν καθ’ όλη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ζητώντας του το δώρο που θέλουν να τους φέρει.

Κι αν τύχει στον απολογισμό της χρονιάς, να ανακαλύψουν ότι είχαν και τις κακές τους μέρες, του ζητούν να κάνει τα… στραβά μάτια!

Κι, αφού στείλουν το γράμμα τους, έχουν την αγωνία, αν θα το παραλάβει ο Άγιος Βασίλης. Αλλά, γι αυτό έχουν φροντίσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Εδώ και 27 χρόνια, οι «βοηθοί» του, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ παραλαμβάνουν τα χιλιάδες γράμματα μικρών και μεγάλων, φροντίζοντας μάλιστα να απαντούν σε όσα έχουν στοιχεία και διεύθυνση του αποστολέα. Τα ειδικά κόκκινα κουτιά έχουν στηθεί δίπλα στα κλασικά ταχυδρομικά κουτιά, περιμένοντας τα γράμματα μικρών, αλλά και μεγάλων.

Και η ανταπόκριση είναι θεαματική. «Πέρυσι εστάλησαν περίπου 120.000 γράμματα από παιδιά και από μεγάλους. Οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ τα διαβάζουν όλα και όσα γράμματα έχουν σαφή διεύθυνση στο φάκελο λαμβάνουν απάντηση και ένα μικρό δωράκι» δήλωσε η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Τα γράμματα των παιδιών στην Ελλάδα της κρίσης

Αθώα, χαριτωμένα, τρυφερά, αστεία, συγκινητικά. Τα γράμματα που στέλνουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη, δημιουργεί μία σειρά ανάμεικτων συναισθημάτων στους εργαζόμενους των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τα περισσότερα ζητούν από τον Άγιο να τους φέρει το αγαπημένο τους παιγνίδι. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνα που δε θέλουν δώρο, αλλά ζητούν να φέρει στη μαμά τους ή στο μπαμπά τους μία δουλειά. Είναι τα γράμματα των παιδιών, στην Ελλάδα της κρίσης. Γεμάτα ευαισθησία, τρυφερότητα, αγάπη και γνώση του γίγνεσθαι, τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, αφήνουν στην άκρη την επιθυμία τους για ένα παιγνίδι, ζητώντας υγεία για όλα τα παιδιά του κόσμου, να σταματήσει ο πόλεμος, να βοηθήσει ο Άγιος τους άστεγους, που υποφέρουν.

«Άγιε μου Βασίλη, άμα είναι ξεκούραστοι οι τάρανδοί σου, σε παρακαλώ δώσε στα άρρωστα παιδιά και στους άρρωστους μεγάλους δώρα πολλά. Στους άστεγους, κάνε δώρο ένα σπίτι για να μείνουνε. Στους παππούδες και τις γιαγιάδες, που ζούνε στο γηροκομείο εύχομαι να βρουν κάποιον να τους βοηθήσει….», έγραφε μεταξύ άλλων ένα κοριτσάκι, στο δικό της γράμμα, που έστειλε φέτος από νωρίς, στον Άγιο Βασίλη. Για να καταλήξει: «Εγώ δεν θέλω τίποτα, παρά μόνο την αγάπη, την ειρήνη και τη φιλία».

Υπάρχουν, βέβαια και τα αστεία γράμματα, αφού από τα παιδιά δε λείπει το χιούμορ και ο αυθορμητισμός. «Ήμουν καλό παιδάκι αλλά όχι και αγγελούδι. Μην με αδικήσεις και δεν μου φέρεις δώρο, θα κλαίω 2 μέρες» έγραψε ένα 7χρονο παιδί.

Ο Άγιος Βασίλης, η ελπίδα των μεγάλων!

Ο πιο ωραίος μύθος των Χριστουγέννων, αυτός του Άγιου Βασίλη είναι ζωντανός μέσα στις καρδιές μας, ακόμη και τώρα που είμαστε μεγάλοι. «Άγιε μου Βασίλη, σε πιστεύω και εγώ ακόμα και ας έχω γίνει 34 χρονών. Ξέρω ότι το πνεύμα σου υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα». Πρόκειται για τα λόγια μίας 34χρονης γυναίκας και είναι ένα από τα πάρα πολλά γράμματα, που στέλνουν στα ΕΛΤΑ και στη δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη», ενήλικες. Βλέπεις, όταν αισθάνεσαι ότι η ελπίδα χάνεται, όταν νιώθεις ότι δεν έχεις από πού να κρατηθείς, όταν θέλεις τόσο πολύ οι ευχές σου να πραγματοποιηθούν, ξέρεις ότι το αποκούμπι σου, η κρυφή σου ελπίδα, είναι ο γλυκός και καλοκάγαθος Άγιος, που από παιδάκι που ήσουν, ήταν εκεί για να εκπληρώσει κάθε επιθυμία σου, μη χαλώντας σου χατίρι.

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ, κάθε χρόνο, συναντούν συγκινητικές ιστορίες ενηλίκων, οι οποίοι ως «δώρο» ζητούν υγεία, ειρήνη, αγάπη για τα παιδιά τους, την οικογένεια τους και για όλο τον κόσμο. Αλλά και για τους ίδιους. «Φέρε κάτι που θα μας κάνει “κλικ” και θα ξαναστήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στα πόδια της, κάτι που θα εξαφανίσει το μαύρο από τη ζωή μας και θα μας κάνει να πάρουμε μπρος. Λένε ότι κάνεις μαγικά και εγώ σαν Ελληνίδα άνεργη στα 45 μου χρόνια, έχω ανάγκη να πιστέψω ότι μπορείς κάτι να αλλάξεις στη ζωή όλων μας. Είσαι η τελευταία μας ελπίδα!», ήταν το γράμμα μίας άνεργης γυναίκας, στην Ελλάδα της κρίσης.

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη»

Τα παιδιά πάντα έγραφαν τις επιθυμίες τους στον Αϊ Βασίλη, τα γράμματα τα έβαζαν στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα «ταχυδρομούσαν» με το δικό τους αθώο και παιδικό τρόπο. Μέσα από το Ταχυδρομείο, άρχισαν να στέλνουν τα γράμματά τους πριν από πολλά χρόνια και οι ταχυδρομικοί τα έβλεπαν με συμπάθεια και νοσταλγία για τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις.

Όταν ο αριθμός άρχισε να μεγαλώνει, στο τέλος της δεκαετίας του 80, με πρωτοβουλία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ ξεκίνησε μια προσπάθεια να απαντηθούν κάποια, για να αισθανθεί το παιδί ότι κάποιος βρήκε το γράμμα του, ότι υπάρχει κάτι πιο έξω από το στενό περιβάλλον του που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του για επικοινωνία.

Το 1991 ξεκίνησε η οργανωμένη συλλογή των επιστολών προς τον Αϊ Βασίλη με τα κόκκινα γραμματοκιβώτια, που κάθε Χριστούγεννα τοποθετούνται στις προσόψεις των καταστημάτων των ΕΛΤΑ. Η δράση αυτή καθιερώθηκε ως «Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη». Την ίδια εποχή ξεκίνησε και η συστηματική προσπάθεια να σταλεί απάντηση σε όλα τα παιδιά που είχαν σημειώσει τη διεύθυνσή τους. Τα περσινά Χριστούγεννα τα ΕΛΤΑ έλαβαν περίπου 120 χιλιάδες γράμματα για τον Άγιο Βασίλη.

Στα γράμματα που έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση αποστολέα, τα ΕΛΤΑ «απαντούν». Βέβαια, η απάντηση δεν είναι απάντηση του Αϊ Βασίλη. Είναι μια προσεκτικά επιλεγμένη κάρτα, πολύχρωμη και χαρούμενη, με ένα μικρό κείμενο που διαβεβαιώνει τον αποστολέα ότι το γράμμα του έφτασε στον προορισμό του μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για μικρούς και μεγάλους.

Γι’ αυτό λοιπόν, μαζί με τα παιδάκια σας, στείλτε φέτος γράμμα στον Άγιο Βασίλη, με διεύθυνση και στοιχεία και τα ΕΛΤΑ θα βάλουν το λιθαράκι τους για να ζήσετε όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Καλές Γιορτές!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1547 κρούσματα

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1547 κρούσματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1547  κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου,...
Κορωνοϊός : Στους 600 οι νεκροί - Επτά ασθενείς κατέληξαν τις τελευταίες ώρες

Κορωνοϊός : Στους 600 οι νεκροί – Επτά ασθενείς κατέληξαν τις τελευταίες ώρες

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των θανάτων καταγράφεται στη χώρα μας ς από επιπλοκές του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ώρες...
Κορωνοϊός: Στα 598 τα θύματα

Κορωνοϊός: Στα 598 τα θύματα

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τις τελευταίες ώρες ακόμα πέντε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, έχασαν...
28η Οκτωβρίου: Μήνυμα του Πιλότου της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ΖΕΥΣ

28η Οκτωβρίου: Μήνυμα του Πιλότου της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ΖΕΥΣ της...

Ελληνίδες Έλληνες, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, να θυμάστε το πιο...
ΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση 17-10-2019

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.300.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Τζόκερ που μοιράζει στους τυχερούς της πρώτης κατηγορίας περισσότερα από 2.300.000 ευρώ. Οι τυχεροί...

Εορτολόγιο:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σ' όσους γιορτάζουν σήμερα! ΓιορτάζουνΑνάξαρχος, Αναξιμένης, Δημάρατος, Δημοκλής, Δημόκλεια, Δημοσθένης, Δημοσθενία, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ηρακλής, Ηφαιστίων, Ήφαιστος, Θεόφραστος,...
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Φθινοπωρινός ο καιρός την 28η Οκτωβρίου – Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα, ανήμερα της επετείου του "ΟΧΙ" στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
942ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δείτε live το ταξίδι του Άγιου Βασίλη

Ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι του Άγιου Βασίλη προκειμένου να μοιράσει δώρα στα παιδιά...

ΚΥΡ, το γράμμα του Τσίπρα στον Άγιο Βασίλη

  ΚΥΡ, το γράμμα του Τσίπρα στον Άγιο Βασίλη  

Απίστευτο γράμμα 6χρονου στον Άγιο Βασίλη: «Η ζωή σου είναι άδεια»

Τα περισσότερα παιδάκια αγαπούν τον Άγιο Βασίλη και περιμένουν πως και πως τα Χριστούγεννα...

Ξεκίνησε το ταξίδι του ο Άγιος Βασίλης – Το GPS της ΝORAD εντοπίζει το έλκηθρο του Αγίου στον κόσμο

Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του γύρω στις 13.00 ώρα  Ελλάδας σήμερα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή