Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
15.2 C
Athens

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» και τα ΕΛΤΑ θα φροντίσουν να «απαντήσει»

Με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό, που τα διακρίνει, του γράφουν για τις καλές πράξεις που έκαναν καθ’ όλη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ζητώντας του το δώρο που θέλουν να τους φέρει.

Κι αν τύχει στον απολογισμό της χρονιάς, να ανακαλύψουν ότι είχαν και τις κακές τους μέρες, του ζητούν να κάνει τα… στραβά μάτια!

Κι, αφού στείλουν το γράμμα τους, έχουν την αγωνία, αν θα το παραλάβει ο Άγιος Βασίλης. Αλλά, γι αυτό έχουν φροντίσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Εδώ και 27 χρόνια, οι «βοηθοί» του, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΤΑ παραλαμβάνουν τα χιλιάδες γράμματα μικρών και μεγάλων, φροντίζοντας μάλιστα να απαντούν σε όσα έχουν στοιχεία και διεύθυνση του αποστολέα. Τα ειδικά κόκκινα κουτιά έχουν στηθεί δίπλα στα κλασικά ταχυδρομικά κουτιά, περιμένοντας τα γράμματα μικρών, αλλά και μεγάλων.

Και η ανταπόκριση είναι θεαματική. «Πέρυσι εστάλησαν περίπου 120.000 γράμματα από παιδιά και από μεγάλους. Οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ τα διαβάζουν όλα και όσα γράμματα έχουν σαφή διεύθυνση στο φάκελο λαμβάνουν απάντηση και ένα μικρό δωράκι» δήλωσε η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Τα γράμματα των παιδιών στην Ελλάδα της κρίσης

Αθώα, χαριτωμένα, τρυφερά, αστεία, συγκινητικά. Τα γράμματα που στέλνουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη, δημιουργεί μία σειρά ανάμεικτων συναισθημάτων στους εργαζόμενους των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τα περισσότερα ζητούν από τον Άγιο να τους φέρει το αγαπημένο τους παιγνίδι. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνα που δε θέλουν δώρο, αλλά ζητούν να φέρει στη μαμά τους ή στο μπαμπά τους μία δουλειά. Είναι τα γράμματα των παιδιών, στην Ελλάδα της κρίσης. Γεμάτα ευαισθησία, τρυφερότητα, αγάπη και γνώση του γίγνεσθαι, τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, αφήνουν στην άκρη την επιθυμία τους για ένα παιγνίδι, ζητώντας υγεία για όλα τα παιδιά του κόσμου, να σταματήσει ο πόλεμος, να βοηθήσει ο Άγιος τους άστεγους, που υποφέρουν.

«Άγιε μου Βασίλη, άμα είναι ξεκούραστοι οι τάρανδοί σου, σε παρακαλώ δώσε στα άρρωστα παιδιά και στους άρρωστους μεγάλους δώρα πολλά. Στους άστεγους, κάνε δώρο ένα σπίτι για να μείνουνε. Στους παππούδες και τις γιαγιάδες, που ζούνε στο γηροκομείο εύχομαι να βρουν κάποιον να τους βοηθήσει….», έγραφε μεταξύ άλλων ένα κοριτσάκι, στο δικό της γράμμα, που έστειλε φέτος από νωρίς, στον Άγιο Βασίλη. Για να καταλήξει: «Εγώ δεν θέλω τίποτα, παρά μόνο την αγάπη, την ειρήνη και τη φιλία».

Υπάρχουν, βέβαια και τα αστεία γράμματα, αφού από τα παιδιά δε λείπει το χιούμορ και ο αυθορμητισμός. «Ήμουν καλό παιδάκι αλλά όχι και αγγελούδι. Μην με αδικήσεις και δεν μου φέρεις δώρο, θα κλαίω 2 μέρες» έγραψε ένα 7χρονο παιδί.

Ο Άγιος Βασίλης, η ελπίδα των μεγάλων!

Ο πιο ωραίος μύθος των Χριστουγέννων, αυτός του Άγιου Βασίλη είναι ζωντανός μέσα στις καρδιές μας, ακόμη και τώρα που είμαστε μεγάλοι. «Άγιε μου Βασίλη, σε πιστεύω και εγώ ακόμα και ας έχω γίνει 34 χρονών. Ξέρω ότι το πνεύμα σου υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα». Πρόκειται για τα λόγια μίας 34χρονης γυναίκας και είναι ένα από τα πάρα πολλά γράμματα, που στέλνουν στα ΕΛΤΑ και στη δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη», ενήλικες. Βλέπεις, όταν αισθάνεσαι ότι η ελπίδα χάνεται, όταν νιώθεις ότι δεν έχεις από πού να κρατηθείς, όταν θέλεις τόσο πολύ οι ευχές σου να πραγματοποιηθούν, ξέρεις ότι το αποκούμπι σου, η κρυφή σου ελπίδα, είναι ο γλυκός και καλοκάγαθος Άγιος, που από παιδάκι που ήσουν, ήταν εκεί για να εκπληρώσει κάθε επιθυμία σου, μη χαλώντας σου χατίρι.

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ, κάθε χρόνο, συναντούν συγκινητικές ιστορίες ενηλίκων, οι οποίοι ως «δώρο» ζητούν υγεία, ειρήνη, αγάπη για τα παιδιά τους, την οικογένεια τους και για όλο τον κόσμο. Αλλά και για τους ίδιους. «Φέρε κάτι που θα μας κάνει “κλικ” και θα ξαναστήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στα πόδια της, κάτι που θα εξαφανίσει το μαύρο από τη ζωή μας και θα μας κάνει να πάρουμε μπρος. Λένε ότι κάνεις μαγικά και εγώ σαν Ελληνίδα άνεργη στα 45 μου χρόνια, έχω ανάγκη να πιστέψω ότι μπορείς κάτι να αλλάξεις στη ζωή όλων μας. Είσαι η τελευταία μας ελπίδα!», ήταν το γράμμα μίας άνεργης γυναίκας, στην Ελλάδα της κρίσης.

«Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη»

Τα παιδιά πάντα έγραφαν τις επιθυμίες τους στον Αϊ Βασίλη, τα γράμματα τα έβαζαν στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα «ταχυδρομούσαν» με το δικό τους αθώο και παιδικό τρόπο. Μέσα από το Ταχυδρομείο, άρχισαν να στέλνουν τα γράμματά τους πριν από πολλά χρόνια και οι ταχυδρομικοί τα έβλεπαν με συμπάθεια και νοσταλγία για τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις.

Όταν ο αριθμός άρχισε να μεγαλώνει, στο τέλος της δεκαετίας του 80, με πρωτοβουλία εργαζομένων στα ΕΛΤΑ ξεκίνησε μια προσπάθεια να απαντηθούν κάποια, για να αισθανθεί το παιδί ότι κάποιος βρήκε το γράμμα του, ότι υπάρχει κάτι πιο έξω από το στενό περιβάλλον του που ανταποκρίνεται στην ανάγκη του για επικοινωνία.

Το 1991 ξεκίνησε η οργανωμένη συλλογή των επιστολών προς τον Αϊ Βασίλη με τα κόκκινα γραμματοκιβώτια, που κάθε Χριστούγεννα τοποθετούνται στις προσόψεις των καταστημάτων των ΕΛΤΑ. Η δράση αυτή καθιερώθηκε ως «Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη». Την ίδια εποχή ξεκίνησε και η συστηματική προσπάθεια να σταλεί απάντηση σε όλα τα παιδιά που είχαν σημειώσει τη διεύθυνσή τους. Τα περσινά Χριστούγεννα τα ΕΛΤΑ έλαβαν περίπου 120 χιλιάδες γράμματα για τον Άγιο Βασίλη.

Στα γράμματα που έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση αποστολέα, τα ΕΛΤΑ «απαντούν». Βέβαια, η απάντηση δεν είναι απάντηση του Αϊ Βασίλη. Είναι μια προσεκτικά επιλεγμένη κάρτα, πολύχρωμη και χαρούμενη, με ένα μικρό κείμενο που διαβεβαιώνει τον αποστολέα ότι το γράμμα του έφτασε στον προορισμό του μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για μικρούς και μεγάλους.

Γι’ αυτό λοιπόν, μαζί με τα παιδάκια σας, στείλτε φέτος γράμμα στον Άγιο Βασίλη, με διεύθυνση και στοιχεία και τα ΕΛΤΑ θα βάλουν το λιθαράκι τους για να ζήσετε όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Καλές Γιορτές!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οδός Λιοσίων: Ποινική δίωξη στο νεαρό που προκάλεσε το τροχαίο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα ενόψει της παρέλασης της 25ης Μαρτίου – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου λόγω της διεξαγωγής της μαθητικής και της στρατιωτικής...

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακαλής

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο του 63χρονου δημοσιογράφου, Παναγιώτη Κακαλή. Ο εκλιπών έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο, ενώ όπως ενημέρωσε...

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία...

Η φωτογραφία της ημέρας: Σταδιακή επανεκκίνηση των τρένων μετά το δυστύχημα

Σταδιακή επανεκκίνηση των τρένων μετά το δυστύχημα 22 Μαρτίου 2023

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα.

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, Τετάρτη. Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια πιθανώς...
Κάλυμνος: Πατέρας εξωθούσε στην πορνεία την 14χρονη κόρη του

Νέα Σμύρνη: Στο «μικροσκόπιο» τα κινητά και τα social media των δραστών – «Κλειδί»...

«Δεν καταλάβαμε ότι ήταν ανήλικη. Μας είπε η αστυνομία τι έγινε. Όταν τα ακούσαμε, σοκαριστήκαμε» δήλωσε υπάλληλος του ξενοδοχείου, όπου οι μαστροποί οδηγούσαν την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το ανέκδοτο:Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και κατεβαίνει ο Άγιος Βασίλης στην Αθήνα

Πηγαίνει στον πρώτο άντρα που βρίσκει μπροστά του και τον ρωτάει:– Τι δώρο θα...

ΓΙΑΤΙ τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Πολλοί γονείς καθώς μεγαλώνουν και δημιουργούν την δική τους οικογένεια αμφισβητούν τον μύθο του...

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας – Γιορτή σήμερα 1 Ιανουαρίου

Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεννήθηκε το 329 μ.Χ., στη...

Ελληνικά Ταχυδρομεία: Έτοιμα τα κόκκινα γραμματοκιβώτια να δεχτούν και φέτος τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα γεμίσουν και φέτος με όνειρα, ελπίδες, και...