Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021
11 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1940.... Η ταινία "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" σαρώνει τα Όσκαρ. Κερδίζει δέκα βραβεία, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια.

ΓΣΕΕ: Εφιαλτική η κατάσταση στην αγορά εργασίας

Με αφορμή τα δύο πρόσφατα κρούσματα με το θάνατο εργαζόμενου εν ώρα υπηρεσίας από επίθεση σκύλων και τον άγριο ξυλοδαρμό ταχυμεταφορέα από τον προϊστάμενό του, η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων στα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα ολόκληρης της χώρας, στην αγορά εργασίας -και ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την υγειονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη- καταγράφονται τρεις μεγάλες κατηγορίες παραβάσεων:

 1. Η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας
 2. Η εργασιακή εκμετάλλευση και
 3. η εργοδοτική βία.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, είναι:

 • Η απαίτηση εταιρείας, να υπογράψει το προσωπικό τροποποιητική σύμβαση, η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την συγκατάθεσή των εργαζομένων για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, μέσω της λήψης δειγμάτων αίματος και σιέλου.
 • Εργοδότες καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό εργαζομένων μισθούς, δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις για υπερβάλλουσα και υπερωριακή απασχόληση και στη συνέχεια τους ζητούν να μεταβούν αυθημερόν στο κοντινότερο ΑΤΜ, συνοδεία έμπιστου προσώπου της επιχείρησης, προκειμένου να κάνουν ανάληψη του ποσού και να το επιστρέψουν.
 • Μάλιστα, υπήρξε καταγγελία για την συγκέντρωση των φακέλων με τα χρήματα από τους εργαζόμενους από άγνωστο προς αυτούς άτομο, μέσα σε κουτί με κρουασάν, προκειμένου να επιστραφούν στον εργοδότη.
 • Μια παραλλαγή της εξαναγκαστικής επιστροφής μισθού, κατεγράφη ως…άτυπη ενίσχυση προς την επιχείρηση.Ο εργοδότης, εκτός από τον μισθό κατέθετε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του προσωπικού και μπόνους, το οποίο οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να εκταμιεύσουν άμεσα και να το επιστρέψουν στην επιχείρηση.
 • Σε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι παρέδωσαν τους κλειδαρίθμους taxisnet στο λογιστή του εργοδότη και όταν ήρθε η ώρα να λάβουν από το κράτος την ειδική αποζημίωση, διαπίστωσαν ότι είχε δηλωθεί άγνωστος σε εκείνους τραπεζικός λογαριασμός.
 • Πολλές αναφορές έχουν γίνει και για εταιρείες, οι οποίες τη μια μέρα έχουν ΑΦΜ, την άλλη έχουν δηλώσει πτώχευση, αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές και στη συνέχεια έχουν ανοίξει νέα εταιρεία με διαφορετικό ΑΦΜ και νέο νόμιμο εκπρόσωπο (συνήθως κάποιο άγνωστο ηλικιωμένο συνταξιούχο ή άπορο).

Επίσης, υπήρξαν κρούσματα:

 • Απαίτησης από τον εργοδότη, μέρους της ειδικής αποζημίωσης που επρόκειτο να λάβει ο εργαζόμενος, προκειμένου να τον δηλώσει ως δικαιούχο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω αναστολής της σύμβασης.
 • Απόλυσης εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν με σύμβαση μιας μέρας, με συνέπεια να μη μπορούν να λάβουν την ειδική αποζημίωση.
 • Παράτυπης αλλαγής εκ μέρους του εργοδότη της ημερομηνίας λήξης των συμβάσεων του προσωπικού, ώστε να μην ενταχθούν στο καθεστώς ειδικής αποζημίωσης και να μην έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης τους.
 • Άρσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργαζομένων από τον εργοδότη, στην συνέχεια υπαγωγή τους σε εκ περιτροπής εργασία και τελικά την απόλυση τους με μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας .
 • Μέσω τηλεφώνου, εργαζόμενοι εκλήθησαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, πρόωρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης, υπό την απειλή της απόλυσης.
 • Επιπλέον, αρκετές ήταν οι καταγγελίες προς τα συνδικάτα για προσπάθειες συμψηφισμού της ειδικής άδειας με την κανονική.
 • “Ελαστικοποιημένη” τηλεργασία, χωρίς να τηρείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο γι αυτή τη μορφή απασχόλησης και
 • μετακύλιση του συνολικού φόρτου εργασίας στο μειωμένο προσωπικό, το οποίο απασχολούσε ο εργοδότης στο πλαίσιο της εκ περιτροπής εργασίας, με κίνδυνο ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων σε περιπτώσεις διανομέων, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των εισπρακτικών στόχων της ΑΑΔΕ για το 2021, έρχονται στην επιφάνεια τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον...
Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Επίδομα παιδιού: 105.661 αιτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Τις 105.661 έφθασαν οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού μέσα σε περίπου ένα 24ωρο. Από αυτές, έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 80.000 με συνολική δαπάνη της...
Φορολοταρία Ιανουαρίου 2021: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2021: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η 49η φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές  του Ιανουαρίου 2021 με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι φορολογούμενοι μπορούν...
"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

“ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εντάσσονται στον...
ΕΝΦΙΑ, 5 δόσεις,

Έρχονται ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ – Οι μεγάλοι «χαμένοι» και οι...

Ανατροπές από φέτος στον ΕΝΦΙΑ, εάν και εφόσον η Αθήνα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι Βρυξέλλες για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών...
Σήμερα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Σήμερα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Σήμερα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού από μονομερείς δηλώσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ έως τις 10 Μαρτίου θα γίνουν οι πληρωμές για την αναστολή...

«Ψηφιακοί νομάδες»: Τι είναι και γιατί η Ελλάδα αποτελεί… μαγνήτη – Τα σχέδια Σαντορίνης...

Μια βαλίτσα με τα απαραίτητα, ένα laptop, το κινητό τηλέφωνο και ένας άνετος χώρος σε έναν προορισμό που να συνδυάζει το φυσικό κάλλος με...

Βρείτε μας

7,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κακοκαιρία: Δεν πήγατε στη δουλειά σας λόγω χιονόπτωσης; Δικαιούστε να πληρωθείτε

Καταβολή των αποδοχών χωρίς περικοπές σε περίπτωση μη προσέλευσης στην εργασία, αλλά και απαλλαγή...

“No Mobbing At Work”: 2 στους 3 εργαζόμενους δέχονται παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

"Το Mobbing, είναι μικρή βία που δεν την καταλαβαίνουμε εύκολα, μοιάζει με τον εκφοβισμό,...

Μητσοτάκης: Αυξημένη προσοχή μετά το άνοιγμα της αγοράς

Αυξημένη προσοχή μετά το άνοιγμα της αγοράς, συνέστησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την...

Αγορά: Δύο σενάρια μετά τον συνωστισμό του Σαββατοκύριακου

Τις επόμενες ώρες  αναμένεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού με δεδομένο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή