H Διακήρυξη της Αθήνας: Πέντε άξονες συνεργασίας για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

24
διακήρυξη, χώρες, Ευρωπαϊκού Νότου,

Σε συμφωνία επί πέντε βασικών αξόνων κοινής δράσης κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που συναντήθηκαν στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Στηρίζουμε την Ευρώπη»
Στη διακήρυξη που συνυπογράφουν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Νίκος Αναστασιάδης, Αντόνιο Κόστα, Τζόεφ Μουσκάτ και ο εκπρόσωπος του Ισπανού υπηρεσιακού πρωθυπουργού τονίζεται ότι «υπογραμμίζουμε την ισχυρή μας υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ενότητα και την πίστη μας ότι, με το να δρούμε μαζί, οι χώρες μας είναι ισχυρότερες και οι πολίτες της Ευρώπης σε καλύτερη θέση για να ελέγχουν το μέλλον τους»

«Χρειάζεται νέα προοπτική»
Ωστόσο, τονίζεται ότι « είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ε.Ε. χρειάζεται νέα προοπτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες-μέλη, κρατώντας τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των κανόνων δικαίου, καθώς και της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό το όραμα για την Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζεται σε στέρεα μέτρα που θα συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, θα επανεπιβεβαιώσει τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και θα διασφαλίσει τη δημοκρατική τους λογοδοσία».

Ασφάλεια, πρώτα και κύρια
Οι ηγέτες των χωρών του Νότου της Ε.Ε. υπογραμμίζουν ότι «η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά μας να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και να ανταποκρινόμαστε στην υποχρέωσή μας να απαντούμε σε κρίσεις και να δρούμε για την ειρήνη και σταθερότητα». Τονίζεται ότι οι ηγέτες στηρίζουν « τη διαπραγματευτική διαδικασία για μια δίκαιη, βιώσιμη και πλήρη συμφωνία για το Κυπριακό, βασισμένη στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ και στο στάτους της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.». Επίσης, ζητείται η διασφάλιση μέσω συστηματικών ελέγχων, των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ως το τέλος του έτους, συνεργασία σε όλα τα πεδία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Ενίσχυση της συνεργασίας στη Μεσόγεια και με τις αφρικανικές χώρες
Οι ηγέτες των χωρών του νότου καλούν την Ε.Ε. να ενισχύσει τις δράσεις συνεργασίας και χρηματοδότησης με τις αφρικανικές χώρες, στο πλαίσιο της ανάπτυξης αλλά και της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης:  Ερντογάν: Στρατιωτικές επιχειρήσεις και στο Βόρειο Ιράκ

Ανάπτυξη και Επενδύσεις
Όσον αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της ανάπτυξης, ζητείται ο διπλασιασμός του «πακέτου Γιουνκέρ», με βασικά πεδία επενδύσεων την ψηφιακή οικονομία, τα ενεργειακά προγράμματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τις υποδομές, καθώς και την εκπαίδευση και την έρευνα. Παράλληλα, ζητείται να επιλυθούν τα προβλήματα καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η παροχή κινήτρων για εσωτερικές επενδύσεις, καθώς και πολιτικές για την ενιαία ψηφιακή αγορά, την ενεργειακή ένωση και τη βιομηχανική στρατηγική. Όσον αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, ζητούνται αναπτυξιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών, η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας την ανάγκη για επενδυτικά προγράμματα σε χώρες με υψηλή ανεργία. Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου ζητούν επιθετικές πολιτικές κατά της φοροδιαφυγής και του φορολογικού dumping, αλλά και του κοινωνικού dumping, ενώ υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την αύξηση της ανάπτυξης, της σύγκλισης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Προγράμματα για τους νέους
Οι ηγέτες του Νότου ζητούν φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της κινητικότητας και της πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, θεωρώντας ως αναγκαία την ενίσχυση της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του προγράμματος Erasmus.

To προσφυγικό ζήτημα
«Η ουσιαστική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η τακτική διαχείριση των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης αποτελούν μείζονες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και ευθύνης. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν γίνονται ανεκτά», υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, ενώ ζητείται πιο αποτελεσματικό και πιο συνεκτικό σύστημα παροχής ασύλου, με έμφαση στην αλληλεγγύη, ιδίως προς τις χώρες «πρώτης γραμμής», ενίσχυση της FRONTEX και του EASO, εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων, την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την ενίσχυση των προγραμμάτων επαναπροώθησης, αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης και κινητικότητας, καθώς και καταπολέμηση των αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης.