Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

H EAB ετοιμάζει UAV κάθετης προσγείωσης, που θα φέρει τα πάνω – κάτω στο Αιγαίο

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μπορεί να έχει καθυστερήσει πολλά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας τα έχουμε επισημάνει, ωστόσο δεν παύει να είναι μία πρωτοποριακή εταιρεία αιχμής, με σύγχρονες υποδομές και ελπιδοφόρο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

Έχοντας αποκομίσει τεράστια γνώση από την συμμετοχή στο πρόγραμμα nEUROn ή «ΝΕΡΩΝ» όπως είναι η απόδοσή του ελληνιστί, η ΕΑΒ ανοίγει τα φτερά της και προχωρά στο επόμενο μεγάλο βήμα.

Αυτό της κατασκευής κι εξέλιξης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV ή Drone όπως έχει επικρατήσει να το λένε πολλοί) το οποίο όμως εν αντιθέσει με τον ανταγωνισμό θα έχει την δυνατότητα να απογειώνεται ακόμη και κάθετα!

Το έργο αφορά το πρόγραμμα «ΑΡΧΥΤΑΣ», για την σχεδίαση και κατασκευή VTOL UAV, μη επανδρωμένου αεροχήματος μεγάλων διαστάσεων και με δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης.

H EAB ετοιμάζει UAV

Στις αρχές της εβδομάδας, για την ανάπτυξη του project και την έναρξη διαδικασίας παραγωγής του πρώτου μεγάλου ελληνικού UAV πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, η διοίκηση της ΕΑΒ και οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone.

Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV αφορά την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων Εθνικής Άμυναs και Ασφάλειας (Επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κλπ).

Επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών) και πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις.

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας BWB, που θα του δίδει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους (της τάξης των 20lt και 15kg έως 20kg, αντίστοιχα).

H EAB ετοιμάζει UAV

Το δεύτερο στάδιο για το UAV


Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και δεύτερο σχέδιο με ενισχυμένα δομικά στοιχεία ώστε να μπορεί να μεταφέρει φορτίο ακόμη και 200ων κιλών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκμετάλλευσή του από τον Στρατό. Έτσι, εκτός από πολιτικές αποστολές – κυρίως επιτήρησης και αποστολής δεμάτων βοηθείας σε απομακρυσμένα σημεία – θα μπορεί να έχει και ενεργή εμπλοκή στα πεδία των επιχειρήσεων.

Η απο/προσγείωση του ΜΕΑ θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα (VTOL). Κατά αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων, προσδίδοντάς του μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα και ευελιξία (χρήση από φρεγάτες, μικρά ακατοίκητα νησιά κλπ).

Το ΜΕΑ θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν έναν συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής. Σύγχρονες μέθοδοι κατεργασίας, υποστηριζόμενες από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, θα εγγυηθούν την υψηλή ποιότητα κατασκευής του πρωτότυπου ΜΕΑ και την ακριβή αναπαράσταση της γεωμετρίας του.

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα μπορεί να επιχειρεί υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (πτήση σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 B) οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του.

Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία. Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν ώστε να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του ΜΕΑ, τόσο κατά τη σύνθετη διαδικασία της κάθετης απο/προσγείωσης, όσο και κατά την πτήση του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Κωνσταντίνος Μαγουλάς ως Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών.

  • Από πλευράς ΕΑΒ ήταν οι κ. Ιωάννης Κούτρας, Πρόεδρος Δ.Σ., Δημήτριος Παπακώστας, Διευθύνων Σύμβουλος, Μιχαήλ Κορωναίος Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΒ, και στελέχη της εταιρείας.
  • Παρέστησαν επίσης οι κ. Κύρος Υάκινθος, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΑΠΘ, Αντώνιος Γαστεράτος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου και ΔΠΘ, Γεώργιος Σταμούλης, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΠΘ, Υποπτέραρχος (Μ) Αναστάσιος Χαλβατζής, Διοικητής Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), Γεώργιος Κοκκάλας, Σμήναρχος (M) Διευθυντής Airworthiness ΕΣΑΑ.

Όπως επισημαίνει με σχετικές δηλώσεις η διοίκηση της ΕΑΒ «με την άριστη τεχνογνωσία της και την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της μπαίνει δυναμικά στην κατασκευή του ελληνικού drone ενώ θα κατέχει τα πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί».

  • Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ. για την ανάπτυξη-παραγωγή δύο πρωτοτύπων VTOL UAVs.

Το ποσόν χρηματοδότησης αφορά την συμμετοχή των τριών Πανεπιστημίων καθώς και την προμήθεια υλικών και συσκευών για την κατασκευή και έλεγχο των VTOL UAVs.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας:Αιχμές για την απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό: συνεργασία ή δούρειος ίππος;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη συνεργασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μέχρι...