Η Ευρωβουλή ζητά λεπτομέρειες για τη συμφωνία -Το Μαξίμου υπερασπίζεται το ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία

79
Ευρωβουλή, ενημέρωση, συμφωνία, Μαξίμου,ταξίδι,Τσίπρα, Τουρκία,

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ζητούν οι Ευρωβουλευτές την ώρα που το Μαξίμου με σχετική του ανακοίνωση τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός ο οποίος μιλάει ανοιχτά για τις παραβιάσεις και το casus belli μέσα στην Τουρκία.

Την Τετάρτη σε συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων τόνισαν πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά επίσης και οι συνομιλίες οι οποίες αφορούν την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας συζητήθηκαν επίσης και οι απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και η πρόσφατη κατάληψη της εφημερίδας Zaman από τις τουρκικές αρχές. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας από την Τουρκία και παράλληλα οι Ευρωβουλευτές εστίασαν στις προετοιμασίες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 17-18 Μαρτίου.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Μαξίμου εστιάζει στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Σμύρνη σημειώνοντας πως:

Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τις παραβιάσεις και το casus belli μέσα στην Τουρκία

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο «θετικό κλίμα» των συναντήσεων τονίζοντας:

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Από τον ουρανό έπεσε η υπόθεση Novartis;

Και προσθέτει αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:

Από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli.

Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα.

Στο πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Σε ότι αφορά το Προσφυγικό: Υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης».