Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
15 C
Athens

Η κυβέρνηση επισπεύδει την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου

Με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να προαναγγέλλει αλλαγές στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και με το θέμα της καταδίκης των γεγονότων της Marfin να προκαλεί ένταση μεταξύ του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ξεκίνησε, την Πέμπτη, στις συναρμόδιες Επιτροπές της βουλής η επί των άρθρων συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση φέρεται να επισπεύδει την ψήφιση του νομοσχεδίου, κι ενώ η διαπραγμάτευση εκκρεμεί, με πρώτο κρίσιμο σταθμό το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Στις 3.00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής χωρίς να αποκλείεται η επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια το Σάββατο.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μεταβεί ο υπουργός οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένα κάποια από τα συμφωνημένα μέτρα. Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει.

Στον λογαριασμό του ασφαλιστικού, το νομοσχέδιο φέρνει μείωση έως 30% των νέων συντάξεων και έως 40% των επικουρικών και των αναπηρικών συντάξεων. Περαιτέρω απώλειες ως και 35% στο εισόδημα προκαλεί η μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται σταδιακά έως το 2020. Η εθνική σύνταξη καθορίζεται στα 384 ευρώ, με 20 έτη εργασίας και στα 346 ευρώ με 15ετία.

Στο σκέλος του φορολογικού, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ύψος του αφορολόγητου, και στην κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων, ενοικίων και μερισμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγγαλος, κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.

«Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, «ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

«Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές τις ισονομίας και της Δικαιοσύνης δεν κάνει περικοπές, αλλά προστατεύει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν ήρθε μεταφρασμένη», αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Ένταση, πάντως, επικράτησε όταν η ΝΔ, μέσω του Γιάννη Βρούτση, ζήτησε με αφορμή την 6η επέτειο από τα θλιβερά γεγονότα της Marfin να υπάρξει ομόφωνη καταδική των γεγονότων εκείνων στα οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις συνάνθρωποί μας.

«Σας διακόπτω γιατί πήρατε το λόγο να μιλήσετε επί της διαδικασίας και αναφέρεστε σε άλλα πράγματα», τον διέκοψε ο προεδρεύων Μάκη Μπαλαούρας ζητώντας να μην γράφεται τίποτα στα πρακτικά απ’ όσα λέει ο βουλευτής της ΝΔ.

«Σας ενοχλεί, αυτή είναι η ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους που κάηκαν ζωντανοί», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Βρούτσης με τον κ. Μπαλαούρα να εγκαλεί τη ΝΔ ότι πετάει πυροτεχνήματα για λόγους εντυπώσεων.

Για θέατρο, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε κι εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Ανατροπή και στον προγραμματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, αν εισαχθεί νωρίτερα στην ολομέλεια το νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, νέο γύρο κινητοποιήσεων έχουν προαναγγείλει τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σε καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων προχωρά από την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό. Ήδη, υπό κατάληψη τελεί το δημαρχείο Νίκαιας – Ρέντη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση: Οριακά πάνω από μονοψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση, μικρά κέρδη για ΠΑΣΟΚ...

Η έρευνα για λογαριασμό του Mega δείχνει ότι η κυβέρνηση μετρά εκλογικές απώλειες, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, τις...

ΑΑΔΕ: 375.000 ΑΦΜ αυτόματα σε ανήλικους άνω των 12 ετών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η διαδικασία αυτόματης απόδοσης ΑΦΜ σε ανήλικους άνω των 12 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί συνολικά 374.376 ΑΦΜ...

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες...

Σκέρτσος για την επιστολική ψήφο: Ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία

Σε συνέχεια της εισήγησης του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος...

Υπουργικού Συμβουλίου – Μητσοτάκης: Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την...

Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου....

Μικρή… ανάσα για την ελευθερία του Τύπου φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Με το νόμο Γιώργου Φλωρίδη αρχικά καταργείται η διάταξη για την απλή δυσφήμηση, που ήταν ο τρόπος, για να καταδικάζονται δημοσιογράφοι, που παραπέμπονταν σε...

Η ΕΑΒ μετεξελίσσεται σε Διεθνές Κέντρο Σπουδών Αεροναυπηγικής…

Η εξωστρέφεια, που είναι το ζητούμενο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δειλά δειλά αρχίζει να γίνεται κτήμα της στρατηγικής με την ΕΑΒ να πρωτοπορεί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αγορά ακινήτων

«Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών που κινούνται σε τρεις άξονες: στην αντιμετώπιση του...

Η ακρίβεια “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από τα αποτελέσματα και των δημοσκοπήσεων...

Κασσελάκης: Τα άδικα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τόσο τους επαγγελματίες της εστίασης όσο και τους καταναλωτές

«Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει επιχειρηματικό ρίσκο και "επιχειρείν". Εμείς...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αδρανεί μπροστά στον πληθωρισμό της απληστίας, που κατατρώει τα εισοδήματα των πολιτών.

Έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την ακρίβεια άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ...