Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της με το …μαχαίρι στο λαιμό

Ο σχεδιασμός των επόμενων ημερών και το νομοθετικό έργο για το άμεσο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο του μίνι Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου, ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και τα δυο επιτελεία κλείνουν τις τελευταίες εκκρεμότητες.
Εντός της εβδομάδας που έρχεται θα κατατεθούν στη Βουλή τροπολογίες, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί η συμφωνία του Eurogroup από τα πέντε ευρωπαϊκά Kοινοβούλια που χρειάζεται, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισεκατ. ευρω μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι αναφορικά με το ΕΚΑΣ ισχύουν όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, ότι δηλαδή δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν όσοι το χάνουν.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκαν και τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν το προσεχές διάστημα για την αναστροφή του κλίματος, με αιχμή το αναπτυξιακό – επενδυτικό νομοσχέδιο.

Με το… μαχαίρι στο λαιμό η κυβέρνηση

Με το… μαχαίρι στο λαιμό και με προθεσμία τεσσάρων ημερών πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σειρά ρυθμίσεων που θα άρουν τις εκκρεμότητες με τους δανειστές ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Μέχρι τις 2 Ιουνίου, την Πέμπτη δηλαδή πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά καθώς οι Θεσμοί έχουν ζητήσει αλλαγές στους νόμους που προσφάτως ψηφίστηκαν. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση προόδου (cοmpliance report) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη συνέχεια θα πρέπει ορισμένα από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης (όπως το γερμανικό, το ολλανδικό κ.λπ.) και αμέσως μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για να μην προκύψει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου. Και κατ’ επέκταση θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ιδανικά έως την 1 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα, οι κυριότερες είναι:

• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χθες πως υπάρχει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, καθώς από τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθεί το Δημόσιο να τα εξοφλήσει και η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας να μεταφερθεί στους πολίτες μέσω της επιβολής νέων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δήλωσε πως οι θεσμοί είναι «θετικοί» στο να βρεθεί λύση και να μη δημιουργηθεί κίνδυνος νέων μέτρων.

• Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στο να υπάρξει παράταση ενός μήνα (για τις 23 Ιουνίου) για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για να υπογραφεί το Μνημόνιο νωρίτερα. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και εντός της επόμενης εβδομάδας.

• Αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τη νομική κάλυψή του. Γενικά για το νέο Ταμείο, ο υπουργός ανέφερε πως αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται σε αυτό. Έκανε λόγο για ανάγκη εξυγίανσης ορισμένων ΔΕΚΟ, ακόμη και πώλησης κάποιων (εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ» όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ).

• Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΚΑΣ, υπάρχει και σειρά άλλων διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές. Για παράδειγμα, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και αλλαγή στις διατάξεις που διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Για το θέμα με το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά επανέλαβε πως αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά από τους δικαιούχους από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, αυτό το εισόδημα που θα «χάσουν», θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί.

• Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και κάποιες διορθώσεις στις διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι άνευ ουσίας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες για τον «κόφτη» ότι η ενεργοποίησή του δεν είναι ορατή, καθώς, εξαιτίας των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης και του ότι η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνονται τα θετικά της μεγέθη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για...

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψεύδεται

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές της άσκησε ο πρόεδρος του...

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...