Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

H “μάχη” προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ξεκινήσει για το υπουργείο Εσωτερικών καθώς πλέον τα 36 κόμματα που εγκρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο και οι υποψήφιοι βουλευτές τους παίρνουν θέσεις για την «μάχη» της κάλπης.

Την ίδια στιγμή μετά την απόφαση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών ορίστηκε η 10η Μαΐου ως η ημερομηνία για την διεξαγωγή του debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν ο δημοσιογράφος, κοινής αποδοχής και μέλος της ΕΣΗΕΑ που θα συντονίσει την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών να είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

Η θεματολογία της τρίωρης τηλεμαχίας θα χωρίζεται σε 5 ενότητες

Πιο αναλυτικά:

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.
Τον Alpha θα εκροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Ψήφος αποδήμων

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού τελικά μόλις 22.816 απόδημοι, θα ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου, παραμονή των εκλογών της 21ης Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα σε όλο τον κόσμο. Οι εκλογικοί κατάλογοι έκλεισαν για τους απόδημους, μετά τον έλεγχο των αιτήσεων τους και οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τα εκλογικά τμήματα που θα τους περιμένουν κυρίως σε πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα που απαρτίζονται με μίνιμουμ 40 εκλογείς θα συσταθούν σε ΗΠΑ Καναδά, Αγγλία και Γερμανία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Το αργότερο στις 9 το βράδι την ημέρα των εκλογών θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών τμημάτων της χώρας όπως είχε αποκαλύψει ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Μιλώντας σε εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Βορίδης τόνισε ότι οι φετινές εκλογές θα είναι πολύ… γρήγορες σε ότι αφορά την ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων καθώς όλοι οι εκλογικοί – δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με τάπλετ όπου θα αναγράφουν τα αποτελέσματα του εκλογικού τους τμήματος και θα τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο το οποίο με την σειρά του θα τα ανακοινώνει και θα τα προσθέτει στο γενικό σύνολο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας εκτιμάτε ότι από τις 8:30 ως τις 9 το βράδι της 21ης Μαϊου θα έχει ανακοινωθεί το 80% των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων της χώρας γεγονός που θα δίνει την δυνατότητα για μια ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στις φετινές εκλογές θα υπάρχει και ειδικός χώρος προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς ταλαιπωρία και γρήγορα τα άτομα που έχουν πρόβλημα στην μετακίνηση.

Οι ετεροδημότες

“Έκλεισαν” οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες για αυτούς που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατη πλέον η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Μάθε που ψηφίζεις 

Στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε χωρίς κωδικούς εφορίας και passwords.

Αρκεί να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο, αλλά και τα ονόματα των γονιών σας και την χρονολογία γέννησή σας.

Η προεκλογική επιδότηση

Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μοιράζονται τα 6 κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο της κρατικής χρηματοδότησης για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών καταβάλλεται το 50%+10% της εκλογικής χρηματοδότησης, που αντιστοιχεί στην ενίσχυση κομμάτων με εκπροσώπηση στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό 2.909.759,40 ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 1.267.548,94 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 987.499,70 ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 263.760,19 ευρώ, το ΚΚΕ 174.521,66 ευρώ ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ενισχύονται με 124.643,97 ευρώ και 91.784,94 ευρώ, αντίστοιχα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Κρατείται μέχρι να απολογηθεί ο Φλώρος: Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα – Κινδυνεύει με 10ετή...

Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος αντιμετωπίζει το κακούργημα της επίθεσης σε βουλευτή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..) Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο, με ιερή προτεραιότητα...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...
Δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και δύο ερωτήματα για τον Κώστα Τασούλα

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο...

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε...

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα. Σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενος απο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κασσελάκης: Να προχωρήσουμε σε διπλές εκλογές – Νιώθω έτοιμος να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός

Διπλές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε ότι στόχος...

Βερβεσός αδειάζει Κασσελάκη : Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εγγυώνται το αδιάβλητο των εκλογών

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησαν οι διαξιφισμοί στην ολομέλεια...

Ο Κασσελάκης είναι διεθνής παρατηρητής της ελληνικής πολιτικής

Φυσικά, και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης… αστόχησε, καθώς μια τόσο σοβαρή πρόταση την έκανε…...

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...