Η Σλοβενία βάζει νέους περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών και προσφύγων – Αντιδρά η Σερβία

87
Σλοβενία, περιορισμούς,μετανάστες, πρόσφυγες, Σερβία, διαμαρτύρεται,

Για κλείσιμο της βαλκανικής οδού κάνει λόγο η Σερβία έπειτα από την απόφαση της Σλοβενίας να περιορίσει από τα μεσάνυχτα των αριθμό των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της.

Ειδικότερα όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα επιτρέπει περιορισμένο αριθμό μεταναστών να διέρχονται από το έδαφος της χώρας και θα δέχεται μόνο όσους σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή σε όσους έρχονται επικαλούμενοι «ανθρωπιστικούς λόγους».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι περιπτώσεις μεταναστών που επικαλούνται ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζονται ανά περίπτωση ξεχωριστά.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Σλοβενίας σημαίνει ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες έχει κλείσει» αν και σημείωσε ότι η ίδια θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:  Μακελειό στο Πακιστάν: Ένοπλη επίθεση στο Χρηματιστήριο - Nεκροί και τραυματίες

Η απόφαση της Σλοβενίας ελήφθη ήδη από το απόγευμα της Τρίτης ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, στην οποία δόθηκε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην αποφυγή μονομερών δράσεων από τα Κράτη-Μέλη. Ωστόσο, έως αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ΕΕ.

Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα πάνω από 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη διαβιώντας σε κυριολεκτικά άθλιες συνθήκες.