Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
32.9 C
Athens

Handelsblatt: Οι αισιόδοξοι επενδύουν σε ελληνικές μετοχές

Με τίτλο «Κορυφαία χρονιά
για επενδυτές» η Handelsblatt γράφει στο σημερινό της φύλλο:
«Και να ήθελαν, οι επενδυτές το 2019 δεν μπορούσαν να κάνουν λάθος.

Είτε επρόκειτο για μετοχές, είτε ομόλογα, είτε χρυσό, είτε ακόμα και bitcoin, με πολλές και διάφορες επενδυτικές προτάσεις μπορούσαν να κερδηθούν αξιοπρεπή ποσά». Αναφερόμενη στην Ελλάδα η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η κυβερνητική αλλαγή έδωσε ελπίδα στους επενδυτές.

Ο νικητής των πρόωρων εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική. Από την δέσμευση αυτή δεν βγήκαν κερδισμένοι μόνο όσοι επένδυσαν σε μετοχές, αλλά και εκείνοι που αγόρασαν ομόλογα. Τα κέρδη από ελληνικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασαν συνολικά, από τον περασμένο Ιανουάριο, το 30%».

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Οι αισιόδοξοι επενδύουν σε ελληνικές μετοχές και το 2020» η Handelsblatt παρατηρεί: «Όποιος συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικές μετοχές από τις αρχές του χρόνου διασφάλισε σημαντικά κέρδη, από τη στιγμή που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε κατά 52%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει έτσι την πρώτη θέση παγκοσμίως, με τη Ρωσία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 38%.

Επενδυτές που αγόρασαν στις αρχές του έτους μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς είδαν τη τιμή της μετοχή της να τετραπλασιάζεται από 80 λεπτά σε 3 ευρώ. Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τετραπλασιάστηκε από τις αρχές Ιανουαρίου.

Όσοι όμως επένδυσαν πριν από 10 χρόνια σε μετοχές ελληνικών τραπεζών έχασαν το 99,9% των χρημάτων τους. Γεγονός που δείχνει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ευάλωτο σε ακραίες διακυμάνσεις.

Κατά συνέπεια οι επενδυτές πρέπει να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν και να έχουν γέρα νεύρα. Σύμφωνα τέλος με τον αναλυτή Γκρέγκορ Χόλεκ το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι τα “κόκκινα δάνεια” στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών: “Σε περίπτωση που τραπεζικός τομέας αποτινάξει από πάνω του, περεταίρω, αυτό το βάρος, τότε και την ερχόμενη χρονιά οι μετοχές θα είναι κερδοφόρες”, εκτιμά ο ειδικός της Raiffeisen Capital Management στη Βιέννη».
«Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ»

«Η κατάσταση στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα δείχνει πόσο αναγκαία είναι μια επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ερχόμενη άνοιξη. Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει;» διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ».

Γράφει η γερμανική ιστοσελίδα: «Το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ικανοποιεί, σε ένα βαθμό, τους πάντες. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν θα πρέπει πλέον να επωμίζονται όλα τα βάρη των νέων αφίξεων, ενώ Βίκτορ Όρμπαν και οι σκληροπυρηνικοί γερμανοί χριστιανοκοινωνιστές θα μπορέσουν να πανηγυρίσουν την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex.

Μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η πρόταση του γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να αποφασίζεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ποίοι πρόσφυγες χρίζουν ασύλου. Σε διαφορετική περίπτωση η Frontex θα συμβάλλει στην επαναπροώθηση ή ο εν λόγω πρόσφυγας καταθέτει αίτηση ασύλου σε μια χώρα-μέλος.

Το Spiegel Online συνεχίζει παρατηρώντας ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της μόνο όταν διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Μια ακόμα δυσκολία που θα πρέπει να επιλυθεί στο πακέτο μεταρρύθμισης είναι η οικονομική.

Μέχρι στιγμής το προσχέδιο δεν προβλέπει, για παράδειγμα, επιπλέον χρήματα για την Τουρκία στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2016 μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν.

Αν ευσταθεί το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι το μεταναστευτικό θα βρεθεί στην κορυφής της ατζέντας.

Ήδη πάντως η καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά την Τουρκία που φιλοξενεί σήμερα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Πηγή: Deutsche Welle

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εκτίναξαν τα φορολογικά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού

Η εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων και η έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ έφεραν υπέρβαση, έναντι του στόχου, κατά 2,9...

Επιστροφές φόρου: Έτσι θα τις λάβουν οι δικαιούχοι – Τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Από «σαράντα κύματα» θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 512.000 (έως τώρα) πολίτες που δικαιούνται επιστροφές φόρου έως ότου τις πάρουν: Και αυτό γιατί θα...

Μάσκες: Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% από 1η Ιουλίου

Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις μάσκες από το 6% στο 24%. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης προωθείται τροπολογία, η...
Καβάλα: Σε ηχείο, κούτες και φρεάτια κρυμμένα τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ

ΑΑΔΕ: Παρέλαβε νέες λίστες Ελλήνων φοροφυγάδων με “μαύρο χρήμα” στο εξωτερικό

Νέες λίστες σε cd που περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων παρέλαβε πρόσφατα η ΑΑΔΕ από τις ξένες φορολογικές αρχές και ήδη ξεκίνησε ο εξονυχιστικός...
«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Η ακρίβεια αύξησε κατά 265.000 τους μικροοφειλέτες της εφορίας – Με κατασχάσεις απειλούνται 1,9...

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνει πίσω του το κύμα της ακρίβειας καθώς τα νοικοκυριά  δίνουν...

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η “Real News”, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πρόσθετες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίας, στο μέτωπο της στήριξης των...

Πλήρης οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, με τη συμμετοχή να είναι αρκετά υψηλή. Παράλληλα ανοικτή είναι και η...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,031ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιες είναι οι δέκα ανερχόμενες ελληνικές startups για το 2022

Ισχυρές επιδόσεις καταγράφει από τις αρχές του 2022 το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα, το οποίο...

Ο Ίλον Μασκ πούλησε 10 εκατ. μετοχές της Tesla έναντι 8,4 δισεκ. δολαρίων

Ο Ίλον Μασκ πούλησε από την Τρίτη περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας Tesla,...

Handelsblatt: Oι ελληνικές τράπεζες απειλούνται με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο «Ο παλιός κίνδυνος...

Γιατί οι μετοχές είναι καλύτερες από τις … γυναίκες !!

Γιατί μπορείς να έχεις όσες σου αρέσουν. Γιατί τις πουλάς και τις αγοράζεις οπότε θέλεις. Γιατί...