Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας!
Γνωρίζετε πώς η μαργαρίνη «εισέβαλε» στα περισσότερα νοικοκυριά;
Η μαργαρίνη πήρε το όνομά της μετά από μια ανακάλυψη σε ένα εργαστήριο χημείας στη Γαλλία του 1813. Ο Michel Eugène Chevreul βρήκε ένα νέο λιπαρό οξύ, το οποίο αποφάσισε να ονομάσει «acide margarique».
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο Ναπολέων Γ΄ σκέφτηκε ότι οι φτωχοί άνθρωποι της αυτοκρατορίας του, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένα οικονομικό υποκατάστατο του βουτύρου. Έτσι πρόσφερε ανταμοιβή σε όποιον ήταν αρκετά έξυπνος για να καταλήξει σε ένα κατάλληλο, φτηνό υποκατάστατο.
Ένας χημικός με το όνομα Hippolyte Mège-Mouriès ανέλαβε την πρόκληση και εφηύρε μια ουσία την οποία ονόμασε «ελαιομαργαρίνη», η οποία αργότερα μετονομάστηκε στο πιο σύντομο «μαργαρίνη».