Η Αεροπορία Στρατού αποκτά πανίσχυρα Chinook

43

Η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε την Τετάρτη τέσσερα σημαντικά προγράμματα, όπως πρώτοι είχαμε γράψει ότι θα συμβεί .

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η προμήθεια 9 ζευγών κινητήρων για τα Chinook CH-47CG. Πρόκειται, όπως έχουμε γράψει, για τους κινητήρες Τ-55-GA-714A, τους ίδιους κινητήρες δηλαδή που φέρουν και τα προσφάτως αποκτηθέντα δέκα ελικόπτερα CH-47D. Έτσι πλέον μένουν μόλις έξι Chinook με κινητήρες παλαιού τύπου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο βήμα αναβάθμισης των 19 ελικοπτέρων σε κλάση “F”. Το υπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ με το κόστος της εν λόγω αντικατάστασης να καλύπτεται από χρήματα που ήδη υπάρχουν, συνεπώς δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:  Μπακογιάννης: «Διάλογος – συναίνεση – συνεργασία για τον Μεγάλο Περίπατο»

Οι νέοι κινητήρες σε σχέση με τους παλαιού τύπου, αποδίδουν 1.000 ίππους παραπάνω ενώ έχουν πολύ καλύτερη κατανάλωση και μεγαλύτερο παράθυρο συντήρησης, συνεπώς δημιουργεί οικονομίες κλίμακος που προσδίδουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης, όπως μας εξηγεί έμπειρος πιλότος της Αεροπορίας Στρατού.

Το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση όλων των ελικοπτέρων, και των 25 Chinook στην έκδοση CH-47F. Ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα πρόκειται να τρέξει με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales) και φαίνεται ότι η αναβάθμιση θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.​