Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Η ακρίβεια είναι εδώ: Μπαράζ ανατιμήσεων έως 91%

Λίστα με τα βασικά προϊόντα-Άδωνις Γεωργιάδης:«αναπόφευκτο» το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

“”Η ακρίβεια σαρώνει την ελληνική αγορά, με ανατιμήσεις σε πολλά βασικά αγαθά, όπως το ψωμί και τα καύσιμα. Αναλυτικά τα προϊόντα στα οποία οι τιμές τους αρχίζουν να σκαρφαλώνουν.
Η ακρίβεια ήδη σαρώνει την ελληνική οικονομία, με το καλάθι της νοικοκυράς να έχει πάρει «φωτιά» από τις ανατιμήσεις σε πολλά βασικά αγαθά.

Οι τιμές σε ψωμί, φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν, την στιγμή που τα εισοδήματα μειώνονται και η οικονομία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τον «πάγο», όπου μπήκε λόγω του lockdown.

Χαρακτηριστικά, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σημειώνουν πως τα πέντε προϊόντα των οποίων οι τιμές σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 είναι τα εξής:

Φυσικό αέριο (91%)
Πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%)
Νωπά λαχανικά (21,5%)
Έλαια (17,6%)
Καύσιμα και λιπαντικά (17,4%).

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά δεν βγαίνουν από το «στόχαστρο» της ακρίβειας, γιατί το σιτάρι, ως βασική πρώτη ύλη, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή, ενώ τα μικρότερα αποθέματα εκτινάσσουν ήδη την τιμή του ψωμιού.

Μάλιστα, σε πολλούς φούρνους το κιλό πωλείται στο 1,20 – 1,30 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα είδη ζυμαρικών, ήδη στο ράφι πωλούνται έως και 0,20 ευρώ ακριβότερα, με την τιμή τους να έχει φτάσει στα 0,90 λεπτά η συσκευασία από 0,70 ευρώ.

Επιπλέον, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε φρούτα και λαχανικά, καθώς πρόκειται για εποχιακά προϊόντα, ενώ ανεβαίνει η τιμή στο πρόβειο γάλα, αλλά και στα κρέατα, όπως σε κατσίκι και αρνί λόγω της μειωμένης παραγωγής.

«Αναπόφευκτη η αύξηση των τιμών»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Mega και χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «η αύξηση των τιμών είναι αναπόφευκτο να υπάρξει. Πρώτον λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών της ενέργειας και των ναύλων, όπου νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το τι γίνεται παγκοσμίως, το βλέπετε, άλλα είναι και ως ένα βαθμό φυσιολογική από τη μεγάλη και εκρηκτική ανάπτυξη που έχει η χώρα. Εγώ ως υπεύθυνος υπουργός εμπορίου κοιτάζω να δω αν δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά στην Ελλάδα, ένα είδος καρτέλ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην η επιτροπή ανταγωνισμού και ξεκαθάρισε πως «έχει κάνει το καθήκον της, την περασμένη Παρασκευή έκανε έφοδο σε όλες τις εταιρείες σούπερ μάρκες, άλλα και σε εταιρείες χονδρικής πώλησης για να διαπιστώσει αν υπάρχουν φαινόμενα εναρμόνισης των τιμών και καρτέλ και εμείς στη γενική γραμματεία καταναλωτή με δικό μου νόμο, ο οποίος έχει παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου έχουμε βάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους».

Ακόμη, τόνισε πως δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες περιπτώσεις αισχροκέρδειας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο.

«Σε κάποια προϊόντα έχουμε αλλάξει το συντελεστή και αν χρειαστεί θα το δούμε μαζί με τον πρωθυπουργό. Όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα μπορούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα. Το διαθέσιμο μας εισόδημα αυξήθηκε, γιατί αυξήθηκε και η κατανάλωση. Δεν μπορεί να αυξάνεται το εισόδημα και να μειώνεται η κατανάλωση, για να καταναλώνεις έχεις και ξοδεύεις. Έχεις και ξοδεύεις γιατί η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά και δεύτερον γιατί η κυβέρνηση έχει μειώσει τους φόρους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά με πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τη χώρα

Στη νομοθέτηση του πλαισίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, στη μάχη κατά της ακριβείας,...

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις σε ελαιόλαδο, νερά, φρούτα και λαχανικά τον Φεβρουάριο 

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο φτάνοντας στο 2,9% από 3,1% τον πρώτο μήνα...

Ακρίβεια: Πιέσεις δέχονται οι συντάξεις

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι συντάξεις, παλαιές και νέες, καθώς  παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εν...

Μειώσεις τιμών από σήμερα σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου, η εφαρμογή των τεσσάρων νέων δραστικών κυβερνητικών μέτρων για...