Πάνω από 3,4 δις ευρώ “σήκωσαν” από τις τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 για να καλύψουν αυξημένες ανάγκες, για αγορές πρώτων υλών ,λόγω της ακρίβειας , των ανατιμήσεων και των φόρων που άρχισαν και θα συνεχίσουν να εξοφλούνται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.
Πάνω από 3,4 δις ευρώ απέσυραν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το α τρίμηνο του έτους.
Το τραπεζικό απόθεμα των επιπλέον 37 δις ευρώ που δημιουργήθηκε τη διετία 2019-2021-φτάνοντας τις καταθέσεις στα 180 δις ευρώ – στηρίχθηκε κατά βάση στις κρατικές ενισχύσεις, τα επιδόματα και τον περιορισμό της κατανάλωσης. Ωστόσο από φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το απόθεμα άρχισε να απομειώνεται προκειμένου να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα καθώς και οι φόροι και οι υποχρεώσεις που έχουν επανέλθει με την άρση των μέτρων της πανδημίας.
Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, είχε να συμβεί από το 2015, τότε που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.
Το 2022, όμως, άρχισαν τα ζόρια, με αποτέλεσμα το απόθεμα καταθέσεων να μειωθεί κατά 3,4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους και έπεται συνέχεια.. Ειδικότερα τα νοικοκυριά απέσυραν από τις καταθέσεις τους 3,113 δισ. ευρώ (από 44,834 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 οι καταθέσεις τους μειώθηκαν σε 41,721 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου), ενώ οι επιχειρήσεις απέσυραν 255 εκατ. ευρώ (από 135,141 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τους μειώθηκαν σε 134,885 δισ.).Οι τρέχουσες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων δημιούργησαν και κάτι άλλο. Τις ρευστοποιήσεις , τον περασμένο Μάρτιο, αποταμιευτικών κεφαλαίων, όπως αμοιβαίων κεφαλαίων και την τοποθέτησή τους σε καταθετικούς λογαριασμούς.
Τέλος όσον αφορά τον περασμένο Απρίλιο, αυτός θα κλείσει κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου. Από τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμα μικρότεροι ρυθμοί αποταμίευσης και πιθανότατα να συνδυαστούν με καθαρές εκροές, λόγω των ανατιμήσεων και των πληρωμών φόρων.