Βαθιά στο χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν τα νοικοκυριά καθώς μπαράζ ανατιμήσεων καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των αρτοπωλείων και των λαϊκών αγορών από τις αρχές του καλοκαιριού.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα αναλυτικά στοιχεία από τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ και όσα προκύπτουν από τη σύγκριση τιμών τον Ιούλιο του 2021 με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 1,4% ενώ πέραν των σημαντικών ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια που έτσι κι αλλιώς συμπαρασύρουν και τιμές των υπόλοιπων προϊόντων καταγράφηκαν ανατιμήσεις και σε βασικά είδη διατροφής. Για παράδειγμα σε αρνί και κατσίκι 13,21%, λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, τυριά 3,54%, ελαιόλαδο 2,61%.
Το ηλιέλαιο επίσης έχει ανατιμηθεί πάνω από 50% σε λίγες εβδομάδες, με τιμή που έφτασε τα 2 ευρώ, έχοντας υποχωρήσει παροδικά γύρω στο 1,45 ευρώ ενώ γύρω στο 5% υπολογίζονται οι αυξήσεις σε κέτσαπ, μουστάρδες αλλά και κονσέρβες.
Ανατιμήσεις σημειώνονται και στο αλουμινόχαρτο, της τάξης του 15%, ενώ είδη ατομικής υγιεινής όπως τα γάντια καταγράφουν αύξηση κοντά στο 5%.
Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν τις πρώτες αυξήσεις και στο ψωμί που δεν αποκλείεται να φτάσουν και το 20%. Το κλασικό κουλούρι κινδυνεύει να ξεφύγει από τα 50 λεπτά, ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες πωλούν το κουλούρι στα 60 λεπτά ή στα 70 λεπτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ψωμιού και των δημητριακών στην Ελλάδα είναι περίπου 11% υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρτοποιοί αποδίδουν την άνοδο των τιμών στις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, αλλά και τις τιμές της ενέργειας. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές είναι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά.
Αισθητές αυξήσεις, όμως, σε σχέση με πέρσι καταγράφονται οι τιμές και στα οπωροκηπευτικα, αλλά και τα φρούτα.
Για παράδειγμα:
· Oι ντομάτες πέρυσι πωλούνταν από 0,70 λεπτά και φέτος έφτασαν τα 2,40 λεπτά το κιλό
· Τα φασολάκια από 1,5 ευρώ φτάνουν τα 2
· Τα ροδάκινα από 0,90 φτάνουν το 1,60 ευρώ το κιλό
Οι έμποροι αποδίδουν τις αυξήσεις στην έλλειψη προϊόντων λόγω καύσωνα όπως για παράδειγμα τα σταφύλια, αλλά και τις τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια.