Οι αληθινές αιτίες που οδήγησαν τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο να αποσυρθεί από την υπόθεση του πρώτου εξαδέλφου του

243
αιτίες, Λυκουρέζο, υπόθεση, πρώτου εξαδέλφου,

Προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αποσύρθηκε από την υπόθεση του πρώτου εξαδέλφου του, σε άλλους όμως όχι. Ασφαλώς και γνώριζε εξ αρχής ο πολύπειρος δικηγόρος ότι προκύπτει κάποιο «ηθικό κώλυμα» στην υπεράσπιση στενού συγγενούς. Δεν το έμαθε μετά δύο σχεδόν ημέρες, όσο και εάν τότε το επικαλέστηκε.

Έπειτα δεν ήταν η δυσκολία της όλης υπόθεσης, η οποία τον απέτρεψε και επέλεξε την απόσυρση. Ούτε ότι η κοινή γνώμη της Αίγινας –και όχι μόνο- ήταν εναντίον του δράση εξαδέλφου του Βασ. Λυκουρέζου, κάτι που, βεβαίως, θα τον δυσκόλευε εξαιρετικά στην ανάκριση και το ακροατήριο. Άλλωστε έχει διακριθεί ως συνήγορος αρνητικών-αντιπαθητικών κατηγορούμενων.

Ο Αλ. Λυκουρέζος αποσύρθηκε, γιατί αντιλήφθηκε σύντομα, από τις πρώτες δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων κατά του «φραγκάτου και σκαφάτου δολοφόνου » ότι επιπλέον ο ίδιος ως μεγαλοδικηγόρος και πρόσωπο ευρύτερης επιρροής στη Δικαιοσύνη θα μεγάλωνε την πολεμική και την προκατάληψη, που είχε αρχίσει. (λχ. για ανάμιξη επώνυμων προσώπων, παρασκήνια, μεθοδεύσεις κλπ). Θα πρόσφερε δηλαδή πολύ αρνητικές υπηρεσίες όχι απλώς στον εαυτό του αλλά στην όλη υπόθεση απέναντι στις εμπάθειες συγγενών, συμπολιτών αλλά και μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.

Θα φόρτιζε αρνητικά την όλη υπόθεση, που αμέσως επενδύθηκε με μυστικούς τιμονιέρηδες υπουργούς ή συγγενείς (ανύπαρκτους υπουργούς ή τον νεκρό γιό του ιδιοκτήτη και δράστη) σε μια αποθέωσης του λαϊκισμού αλλά και του εκβιασμού της ανάκρισης από συγγενείς των θυμάτων. Αποσύρθηκε ο Αλ. Λυκουρέζος από μια υπόθεση όχι γιατί ήταν δύσκολη αλλά γιατί κάθε εκλογίκευση στις ανακρίσεις και μεταχείριση του κατηγορούμενου μέχρι την απαγγελία κατηγοριών κλπ θα ερμηνευόταν ως αποτελέσματα δήθεν της δικής επιρροής στη Δικαιοσύνη, ακόμα και εάν επρόκειτο για απόψεις δικαστών όπως λχ. αυτές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αποσύρθηκε από μια υπόθεση, για την οποία οι πάντες σχεδόν ζητούσαν άμεση τιμωρία, φυλακίσεις και προσβολές του δράστη και κάθε συγγενούς του ως περίπου συνενόχου για συγκάλυψη, μεθόδευση της προανάκρισης, «λογικό» κατηγορητήριο κλπ. Ο Αλ. Λυκουρέζος αποφάσισε να αποσυρθεί-παρά την αρχική και ψύχραιμη απόφασή του να γίνει συνήγορος- για έκρινε, λέγεται, ότι κινδύνευε να ζημιώσει την υπόθεση του εξαδέλφου του, παρά να την ωφελήσει, όπως ακόμα και ένας μέτριος δικηγόρος. Θα ήταν συνήγορος αρνητικής φόρτισης, από την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον εξάδελφό του Θρασύβουλο Λυκουρέζο συνοδεύεται από έντονη φημολογία για την ταυτότητα του οδηγού του ταχύπλοου, αφού φαίνεται απίθανο να το οδηγούσε με με αυτόν τον ακραίο τρόπο από άτομο με τα προβλήματα υγείας που επικαλείται και ο ίδιος ο 78χρονος κατηγορούμενος.

Διαβάστε επίσης:  Οριστικό: Οι νέοι νόμοι του ΚΟΚ: Το 95% των Ελλήνων οδηγών θα χάσουν το δίπλωμά τους!

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πολύωρη ανάκριση του δράστη ετέθη θέμα, αν μέσα επέβαιναν και ζευγάρι στενών συγγενών του, αλλά ο γαμπρός και η κόρη του έδειξαν εισιτήρια που αποδείκνυαν ότι ταξίδεψαν αεροπορικά από το Ηράκλειο Κρήτης, το απόγευμα μετά την τραγωδία…

Μάλιστα εξετάσθηκε και το σενάριο, μήπως οδηγούσε εγγονός, αλλά ο μεγαλύτερος είναι μόλις 10 χρόνων.
Στην ερώτηση προς τον δράστη γιατί δεν κάλεσε εκείνος το λιμεναρχείο εκείνος απάντησε ότι ήταν «σε κατάσταση σοκ». Αίσθηση προκαλεί η ομολογία του ότι μαζί του ήταν άλλοι τρεις και ότι μετά το ατύχημα κάλεσε έναν γνωστό του δύτη και έναν ακόμα ναύτη άλλης θαλαμηγού, οι οποίοι μετέφεραν τους τέσσερις επιβάτες του ταχύπλοου στην θαλαμηγό ιδιοκτησίας γυναίκας από την Ελβετία!

Μάλιστα ομολόγησε ότι δεν κάλεσε ποτέ για τη διάσωση των ανθρώπων, που είχε χτυπήσει. Όταν ρωτήθηκαν ο δύτης και ο ναύτης επιβεβαίωσαν το σενάριο του Θ. Λυκουρέζου.

Πάντως στη δικογραφία υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο συγκεκριμένος είχε παρόμοια συμπεριφορά και ως οδηγός αυτοκινήτου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ

Με δήλωση του ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος έκανε πως αποσύρεται από την υπεράσπιση του ξαδέλφου του Θρασύβουλου Λυκουρέζου, του 77χρονου χειριστή του μοιραίου ταχύπλοου στην Αίγινα.

Ο γνωστός δικηγόρος υποστηρίζει πως υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του και τονίζει πως μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλε να επιδείξει στον πρώτο μου εξάδελφο, νιώθει συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθεί από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του. Και τούτο, γιατί στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του.

Μετά την αυθόρμητη συμπαράσταση που όφειλα να επιδείξω στον πρώτο μου εξάδελφό, Θρασύβουλο Λυκουρέζο, αμέσως μετά τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας, νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της.