Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Η αμφισβήτηση του ρόλου της Τουρκίας παίρνει διαστάσεις

Ο ρόλος και η αξία της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα ήταν για πολύ καιρό μη διαπραγματεύσιμα. Από το 1952 που ευθυγραμμίσθηκε με την Δύση, θεωρείτο σημαντική κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όμως η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της τα τελευταία χρόνια απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και τοΝΑΤΟ , άρχισε να γεννά τον σπόρο της αμφισβήτησης για την πραγματική σημασία της και το κατά πόσον οι σύμμαχοι αξίζει να επενδύουν σε μία σχέση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να αναδείξει ακόμη πιο έντονα την σύμπνοια που απαιτείται στο εσωτερικό της Συμμαχίας, ειδικά σε ότι αφορά στην ταχεία λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Επιτήδειος ουδέτερος…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει μέχρι σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, που είναι μπλεγμένη σε ένα περίπλοκο συνδυασμό σχέσεων και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Από τη μία έχει στενές σχέσεις με την Ρωσία στο ενεργειακό και στα εξοπλιστικά και από την άλλη πουλάει όπλα στην Ουκρανία για την άμυνα της εναντίον της Ρωσίας.

Από τη μία έκλεισε (καθυστερημένα) τα Στενά με τρόπο που φάνηκε να ικανοποιεί το αίτημα της Ουκρανίας, και από την άλλη δεν παρεμπόδισε καθόλου τη Ρωσία στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Ακόμη και η προσπάθεια διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου ήταν προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Γενικά, αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, επιχειρώντας να κερδίσει «λίγο από παντού», και αναπόφευκτα καταλήγει σε αδιέξοδο, που οδηγεί τους συμμάχους σε ανοικτή πλέον αμφισβήτηση του ρόλου και της αξίας της.

Ερντογάν -Τουρκία

Αμφισβήτηση

Αυτή η αμφισβήτηση εκφράζεται ανοικτά πλέον στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης των ΗΠΑ. Ο Φρανκ Παλόνε, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα πρόσφατο tweet του έγραψε: «Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχουμε δει τονΕρντογάν  να προδίδει τις ΝΑΤΟϊκές μας αξίες ξανά και ξανά. Δεν πρέπει να διστάσουμε να καταγγείλουμε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του».

Και συμπλήρωσε το tweet του παραθέτοντας ένα άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου με τίτλο «Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας ανατρεπτικός σύμμαχος», το οποίο συνυπογράφουν ο διπλωματικός ανταποκριτής των Times στην Ουάσιγκτον Μάικλ Κρόουλεϊ και ο Στίβεν Ερλάνγκερ επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και περιγράφει τις περιπτώσεις στις οποίες κατά το παρελθόν η Τουρκία είχε παρόμοια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το 2009 που είχε απειλήσει να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ράσμουσεν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επειδή καταγόταν από τη Δανία. Τα περιστατικά έκτοτε κλιμακώθηκαν και κάθε φορά που η Τουρκία ήθελε να «παζαρέψει» κάτι με τη Συμμαχία, «πουλούσε ακριβά» την θέση και την αξία της στο ΝΑΤΟ.

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση περιγράφει και ένας πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που παραδέχθηκε ότι όσο διήρκησε η θητεία του η Τουρκία ήταν πολύ συχνά η μοναδική χώρα που ήταν απέναντι στις αποφάσεις όλων των υπολοίπων. Με άλλα λόγια, η Τουρκία διαχρονικά δεν διστάζει να παζαρέψει, να εκβιάσει και να απειλήσει για να πετύχει τους δικούς της στόχους, χωρίς να υπολογίζει το συλλογικό συμφέρον της Συμμαχίας.

ΝΑΤΟ

Χωρίς την Τουρκία;

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι αντιρρήσεις του Τούρκου Προέδρου για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανανέωσαν και τα ερωτήματα σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία. Εκτός των άλλων, ένα άρθρο του πρώην γερουσιαστή Λίμπερμαν τονίζει ότι οι πολιτικές της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της φιλίας της με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, υπονομεύουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία θα πρέπει να διερευνήσει τρόπους εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή κάποια μέλη του Κογκρέσου προχωρούν ακόμη περισσότερο με τον γερουσιαστή Μενέντεζ να δηλώνει ότι «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται σύμμαχος».

Η αξιολόγηση λοιπόν του ρόλου και της αξίας της σημερινής Τουρκίας είναι αναπόφευκτη. Δεν αμφισβητείται βεβαίως η νευραλγική γεωγραφική της θέση και όλοι εκτιμούν βασικά ότι μία Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα σε αρμονική συνεργασία με τη Ρωσία από αυτά που προκαλεί σήμερα. Καταλήγουν δηλαδή ότι η Τουρκία σήμερα αποτελεί «αναγκαίο κακό» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Και αυτό είναι κάτι που απ’ ότι φαίνεται το γνωρίζει καλά και η Τουρκία, γι’ αυτό συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτή της την στάση δεν κατανοεί όμως ότι το ζύγι σταθερά αλλάζει πλευρά με την μέθοδο της παράκαμψης και της περιθωριοποίησης της. Γι’ αυτό και οι «αλαλαγμοί» της προς πάσα κατεύθυνση τον τελευταίο καιρό είναι ολοένα και πιο έντονοι. Και γίνονται ακόμα εντονότεροι γιατί η σύνδεση «Σουέζ-Σούδα-Αλεξανδρούπολη» σταδιακά και νομοτελειακά μειώνει την σημασία των Στενών.

Σε αντιδιαστολή τώρα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει χαράξει ρότα σταθερά προς την πορεία της καταξίωσης. Στους κύκλους της Συμμαχίας, είναι ξεκάθαρη η αναγνώριση του ενεργού ρόλου της χώρα μας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, με τα σχόλια προς τους Έλληνες αξιωματούχους να είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστικά. Και αν κρίνουμε από τη δυναμική που έχει αποκτήσει η αμυντική μας διπλωματία μέσα από τις δράσεις της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ, τότε αυτή ίσως και να είναι μόνο η αρχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Navtex της Τουρκίας σε περιοχή του Αιγαίου -Κάνει αναφορά σε «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά»

Νέα navtex, για έρευνες σε μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, εξέδωσε χθες η Τουρκία, ενώ...

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-Τι συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ -Οι επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, νέο...

Μετά τις εκλογές οι αμφισβητήσεις των αρχηγών

Την προοπτική να αμφισβητηθούν οι ηγεσίες τους μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα...

Η παγίδα της Τουρκίας στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό για Ελλάδα και Κύπρο

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των προθέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης να υποστηρίξει την εκλογή Τούρκου στην...