Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
26.1 C
Athens

Η αμφισβήτηση του ρόλου της Τουρκίας παίρνει διαστάσεις

Ο ρόλος και η αξία της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα ήταν για πολύ καιρό μη διαπραγματεύσιμα. Από το 1952 που ευθυγραμμίσθηκε με την Δύση, θεωρείτο σημαντική κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όμως η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της τα τελευταία χρόνια απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και τοΝΑΤΟ , άρχισε να γεννά τον σπόρο της αμφισβήτησης για την πραγματική σημασία της και το κατά πόσον οι σύμμαχοι αξίζει να επενδύουν σε μία σχέση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να αναδείξει ακόμη πιο έντονα την σύμπνοια που απαιτείται στο εσωτερικό της Συμμαχίας, ειδικά σε ότι αφορά στην ταχεία λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Επιτήδειος ουδέτερος…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει μέχρι σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, που είναι μπλεγμένη σε ένα περίπλοκο συνδυασμό σχέσεων και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Από τη μία έχει στενές σχέσεις με την Ρωσία στο ενεργειακό και στα εξοπλιστικά και από την άλλη πουλάει όπλα στην Ουκρανία για την άμυνα της εναντίον της Ρωσίας.

Από τη μία έκλεισε (καθυστερημένα) τα Στενά με τρόπο που φάνηκε να ικανοποιεί το αίτημα της Ουκρανίας, και από την άλλη δεν παρεμπόδισε καθόλου τη Ρωσία στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Ακόμη και η προσπάθεια διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου ήταν προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Γενικά, αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, επιχειρώντας να κερδίσει «λίγο από παντού», και αναπόφευκτα καταλήγει σε αδιέξοδο, που οδηγεί τους συμμάχους σε ανοικτή πλέον αμφισβήτηση του ρόλου και της αξίας της.

Ερντογάν -Τουρκία

Αμφισβήτηση

Αυτή η αμφισβήτηση εκφράζεται ανοικτά πλέον στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης των ΗΠΑ. Ο Φρανκ Παλόνε, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα πρόσφατο tweet του έγραψε: «Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχουμε δει τονΕρντογάν  να προδίδει τις ΝΑΤΟϊκές μας αξίες ξανά και ξανά. Δεν πρέπει να διστάσουμε να καταγγείλουμε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του».

Και συμπλήρωσε το tweet του παραθέτοντας ένα άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου με τίτλο «Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας ανατρεπτικός σύμμαχος», το οποίο συνυπογράφουν ο διπλωματικός ανταποκριτής των Times στην Ουάσιγκτον Μάικλ Κρόουλεϊ και ο Στίβεν Ερλάνγκερ επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και περιγράφει τις περιπτώσεις στις οποίες κατά το παρελθόν η Τουρκία είχε παρόμοια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το 2009 που είχε απειλήσει να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ράσμουσεν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επειδή καταγόταν από τη Δανία. Τα περιστατικά έκτοτε κλιμακώθηκαν και κάθε φορά που η Τουρκία ήθελε να «παζαρέψει» κάτι με τη Συμμαχία, «πουλούσε ακριβά» την θέση και την αξία της στο ΝΑΤΟ.

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση περιγράφει και ένας πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που παραδέχθηκε ότι όσο διήρκησε η θητεία του η Τουρκία ήταν πολύ συχνά η μοναδική χώρα που ήταν απέναντι στις αποφάσεις όλων των υπολοίπων. Με άλλα λόγια, η Τουρκία διαχρονικά δεν διστάζει να παζαρέψει, να εκβιάσει και να απειλήσει για να πετύχει τους δικούς της στόχους, χωρίς να υπολογίζει το συλλογικό συμφέρον της Συμμαχίας.

ΝΑΤΟ

Χωρίς την Τουρκία;

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι αντιρρήσεις του Τούρκου Προέδρου για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανανέωσαν και τα ερωτήματα σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία. Εκτός των άλλων, ένα άρθρο του πρώην γερουσιαστή Λίμπερμαν τονίζει ότι οι πολιτικές της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της φιλίας της με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, υπονομεύουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία θα πρέπει να διερευνήσει τρόπους εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή κάποια μέλη του Κογκρέσου προχωρούν ακόμη περισσότερο με τον γερουσιαστή Μενέντεζ να δηλώνει ότι «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται σύμμαχος».

Η αξιολόγηση λοιπόν του ρόλου και της αξίας της σημερινής Τουρκίας είναι αναπόφευκτη. Δεν αμφισβητείται βεβαίως η νευραλγική γεωγραφική της θέση και όλοι εκτιμούν βασικά ότι μία Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα σε αρμονική συνεργασία με τη Ρωσία από αυτά που προκαλεί σήμερα. Καταλήγουν δηλαδή ότι η Τουρκία σήμερα αποτελεί «αναγκαίο κακό» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Και αυτό είναι κάτι που απ’ ότι φαίνεται το γνωρίζει καλά και η Τουρκία, γι’ αυτό συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτή της την στάση δεν κατανοεί όμως ότι το ζύγι σταθερά αλλάζει πλευρά με την μέθοδο της παράκαμψης και της περιθωριοποίησης της. Γι’ αυτό και οι «αλαλαγμοί» της προς πάσα κατεύθυνση τον τελευταίο καιρό είναι ολοένα και πιο έντονοι. Και γίνονται ακόμα εντονότεροι γιατί η σύνδεση «Σουέζ-Σούδα-Αλεξανδρούπολη» σταδιακά και νομοτελειακά μειώνει την σημασία των Στενών.

Σε αντιδιαστολή τώρα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει χαράξει ρότα σταθερά προς την πορεία της καταξίωσης. Στους κύκλους της Συμμαχίας, είναι ξεκάθαρη η αναγνώριση του ενεργού ρόλου της χώρα μας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, με τα σχόλια προς τους Έλληνες αξιωματούχους να είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστικά. Και αν κρίνουμε από τη δυναμική που έχει αποκτήσει η αμυντική μας διπλωματία μέσα από τις δράσεις της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ, τότε αυτή ίσως και να είναι μόνο η αρχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Ύποπτα παιχνίδια” λέει η Αθήνα σε ότι αφορά σύλληψη Έλληνα κατασκόπου, που αναφέρουν τα...

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο...

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τζούμας

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας σε ηλικία 78 ετών. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών στον ουρανό (βίντεο)

Μια πλανητική ευθυγράμμιση δεν έχει συμβεί από τις 5 Μαρτίου 1864 - πριν από 158 χρόνια Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και...

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Τροπολογία για το “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την μη εφαρμογή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, της χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει...
ΗΠΑ: Μεγάλες αμερικανικές εταιρίες καλούν τον Τραμπ να "θέσει τέλος στο χάος"

ΗΠΑ: Σάλος με την απόφαση για τις αμβλώσεις – Όλοι βάλουν κατά του Ανώτατου...

Θύελλα αντιδράσεων και παγκόσμια ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,016ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

NoJetsForTurkey – Η καμπάνια ενάντια στον εξοπλισμό της Τουρκίας με νέα F-16

Φουντώνει το κύμα εναντίον στον εξοπλισμό της Τουρκίας με νέα F-16 από τις ΗΠΑ...

«Ο πιθανός πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας, ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν»! Ανάλυση που προσμετρά και τα εκλογικά σενάρια

Η αμοιβαία εχθρότητα δεν είναι κάτι καινούργιο στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Πράξεις πρόκλησης, καθώς και...

Η “μαύρη” ιστορία της Τουρκίας: Δεν ήταν μόνο οι Αρμένιοι που υπέστησαν Γενοκτονία

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαχρονικά την αρνούνται, ενώ η συντριπτική πλειονότητα του τουρκικού λαού αγνοεί...

Μακρόν: Κοινή επιχείρηση Γαλλίας-Ελλάδας-Τουρκίας για την εκκένωση αμάχων στη Μαριούπολη

Μακρόν, Γαλλίας,Ελλάδας,Τουρκίας ,για την εκκένωση αμάχων στη Μαριούπολη Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε κοινή...