Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.2 C
Athens

Η αμφισβήτηση του ρόλου της Τουρκίας παίρνει διαστάσεις

Ο ρόλος και η αξία της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα ήταν για πολύ καιρό μη διαπραγματεύσιμα. Από το 1952 που ευθυγραμμίσθηκε με την Δύση, θεωρείτο σημαντική κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όμως η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της τα τελευταία χρόνια απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και τοΝΑΤΟ , άρχισε να γεννά τον σπόρο της αμφισβήτησης για την πραγματική σημασία της και το κατά πόσον οι σύμμαχοι αξίζει να επενδύουν σε μία σχέση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να αναδείξει ακόμη πιο έντονα την σύμπνοια που απαιτείται στο εσωτερικό της Συμμαχίας, ειδικά σε ότι αφορά στην ταχεία λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Επιτήδειος ουδέτερος…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει μέχρι σήμερα με τον πιο έντονο τρόπο την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, που είναι μπλεγμένη σε ένα περίπλοκο συνδυασμό σχέσεων και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων. Από τη μία έχει στενές σχέσεις με την Ρωσία στο ενεργειακό και στα εξοπλιστικά και από την άλλη πουλάει όπλα στην Ουκρανία για την άμυνα της εναντίον της Ρωσίας.

Από τη μία έκλεισε (καθυστερημένα) τα Στενά με τρόπο που φάνηκε να ικανοποιεί το αίτημα της Ουκρανίας, και από την άλλη δεν παρεμπόδισε καθόλου τη Ρωσία στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Ακόμη και η προσπάθεια διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου ήταν προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Γενικά, αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, επιχειρώντας να κερδίσει «λίγο από παντού», και αναπόφευκτα καταλήγει σε αδιέξοδο, που οδηγεί τους συμμάχους σε ανοικτή πλέον αμφισβήτηση του ρόλου και της αξίας της.

Ερντογάν -Τουρκία

Αμφισβήτηση

Αυτή η αμφισβήτηση εκφράζεται ανοικτά πλέον στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης των ΗΠΑ. Ο Φρανκ Παλόνε, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα πρόσφατο tweet του έγραψε: «Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Έχουμε δει τονΕρντογάν  να προδίδει τις ΝΑΤΟϊκές μας αξίες ξανά και ξανά. Δεν πρέπει να διστάσουμε να καταγγείλουμε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του».

Και συμπλήρωσε το tweet του παραθέτοντας ένα άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου με τίτλο «Για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι ένας ανατρεπτικός σύμμαχος», το οποίο συνυπογράφουν ο διπλωματικός ανταποκριτής των Times στην Ουάσιγκτον Μάικλ Κρόουλεϊ και ο Στίβεν Ερλάνγκερ επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου στην Ευρώπη με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το άρθρο αναφέρεται στην πρόσφατη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και περιγράφει τις περιπτώσεις στις οποίες κατά το παρελθόν η Τουρκία είχε παρόμοια συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το 2009 που είχε απειλήσει να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ράσμουσεν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επειδή καταγόταν από τη Δανία. Τα περιστατικά έκτοτε κλιμακώθηκαν και κάθε φορά που η Τουρκία ήθελε να «παζαρέψει» κάτι με τη Συμμαχία, «πουλούσε ακριβά» την θέση και την αξία της στο ΝΑΤΟ.

Αυτήν ακριβώς την κατάσταση περιγράφει και ένας πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που παραδέχθηκε ότι όσο διήρκησε η θητεία του η Τουρκία ήταν πολύ συχνά η μοναδική χώρα που ήταν απέναντι στις αποφάσεις όλων των υπολοίπων. Με άλλα λόγια, η Τουρκία διαχρονικά δεν διστάζει να παζαρέψει, να εκβιάσει και να απειλήσει για να πετύχει τους δικούς της στόχους, χωρίς να υπολογίζει το συλλογικό συμφέρον της Συμμαχίας.

ΝΑΤΟ

Χωρίς την Τουρκία;

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι αντιρρήσεις του Τούρκου Προέδρου για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας ανανέωσαν και τα ερωτήματα σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία. Εκτός των άλλων, ένα άρθρο του πρώην γερουσιαστή Λίμπερμαν τονίζει ότι οι πολιτικές της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της φιλίας της με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, υπονομεύουν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία θα πρέπει να διερευνήσει τρόπους εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή κάποια μέλη του Κογκρέσου προχωρούν ακόμη περισσότερο με τον γερουσιαστή Μενέντεζ να δηλώνει ότι «Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται σύμμαχος».

Η αξιολόγηση λοιπόν του ρόλου και της αξίας της σημερινής Τουρκίας είναι αναπόφευκτη. Δεν αμφισβητείται βεβαίως η νευραλγική γεωγραφική της θέση και όλοι εκτιμούν βασικά ότι μία Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ θα δημιουργούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα σε αρμονική συνεργασία με τη Ρωσία από αυτά που προκαλεί σήμερα. Καταλήγουν δηλαδή ότι η Τουρκία σήμερα αποτελεί «αναγκαίο κακό» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Και αυτό είναι κάτι που απ’ ότι φαίνεται το γνωρίζει καλά και η Τουρκία, γι’ αυτό συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια της. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτή της την στάση δεν κατανοεί όμως ότι το ζύγι σταθερά αλλάζει πλευρά με την μέθοδο της παράκαμψης και της περιθωριοποίησης της. Γι’ αυτό και οι «αλαλαγμοί» της προς πάσα κατεύθυνση τον τελευταίο καιρό είναι ολοένα και πιο έντονοι. Και γίνονται ακόμα εντονότεροι γιατί η σύνδεση «Σουέζ-Σούδα-Αλεξανδρούπολη» σταδιακά και νομοτελειακά μειώνει την σημασία των Στενών.

Σε αντιδιαστολή τώρα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει χαράξει ρότα σταθερά προς την πορεία της καταξίωσης. Στους κύκλους της Συμμαχίας, είναι ξεκάθαρη η αναγνώριση του ενεργού ρόλου της χώρα μας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, με τα σχόλια προς τους Έλληνες αξιωματούχους να είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστικά. Και αν κρίνουμε από τη δυναμική που έχει αποκτήσει η αμυντική μας διπλωματία μέσα από τις δράσεις της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ, τότε αυτή ίσως και να είναι μόνο η αρχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Αλέξης Τσίπρας παρήγγειλε για το Ινστιτούτο του γκάλοπ – αποδοκιμασία για ΣΥΡΙΖΑ και...

Νέα κατά παραγγελία αυτή τη φορά δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την οποία διοργανώνει...
ΑΠΟΨΗ: Η ψήφος των ευρωεκλογών αποτελεί τομή

Νέα δημοσκόπηση: Ακρίβεια και γάμοι ομόφυλων προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαρροές στη ΝΔ

Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών καθώς όπως φαίνεται οι πολίτες ζητούν αφενός αλλαγή πορείας από την κυβέρνηση και αφετέρου δεν κρίνουν ικανή...

Υπόθεση Λύτρα: Ο Άρειος Πάγος ζητά άμεση ολοκλήρωση της ανάκρισης και παραπομπή σε δίκη

Νέα παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για την υπόθεση του ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα, ο οποίος ξυλοκόπησε τη σύζυγό του. Όπως έκανε γνωστό...
Ο Θεοχαρόπουλος αυτοτρολάρεται ή μας δουλεύει!

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέταξε έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Θεοχαρόπουλο – Ακολουθεί ο Ραγκούσης

Με εντολή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην διευθυντής της ΚΟ του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου....

Ο Ανδρουλάκης στην ΕΡΤNews: Θα διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ όσους χρησιμοποιούν τοξικό λόγο

«Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης (…) Αν ο κόσμος θέλει κάτι άλλο θα το επιλέξει (…)...

Iνστιτούτο Τσίπρα: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ....

Ο Παππάς αδειάζει την ηγεσία Κασσελάκη: Κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό

Πρόταση η οποία είναι απέναντι στην λογική του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς μιλώντας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Τρικυμία” στο ΠΑΣΟΚ: Ευθεία αμφισβήτηση στον Ν. Ανδρουλάκη

Η ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη του κόμματος προκαλεί κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ....

Navtex της Τουρκίας σε περιοχή του Αιγαίου -Κάνει αναφορά σε «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά»

Νέα navtex, για έρευνες σε μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, εξέδωσε χθες η Τουρκία, ενώ...

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-Τι συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ -Οι επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, νέο...

Μετά τις εκλογές οι αμφισβητήσεις των αρχηγών

Την προοπτική να αμφισβητηθούν οι ηγεσίες τους μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα...