“Το εμβόλιο της Moderna έχει την ίδια πλατφόρμα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, περίπου 95%”.
Αυτό δήλωσε στον “Αθήνα 984” ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας
Η διαφορά του εμβολίου της Moderna είναι ότι διατηρείται σε θερμοκρασίες κοντά στο 0, κάτι που το κάνει περισσότερο διαχειρίσιμο από αυτό των Pfizer-BioNTech. Και τα δύο όμως είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά.
Η Ε.Ε. έχει υπογράψει με 7 εταιρίες για 2 δισ. δόσεις εμβολίων, που προορίζονται για 530 εκατ. ευρωπαίων πολιτών και προς το καλοκαίρι, έχουν αποφασίσει να δώσουν όσες δόσεις περισσέψουν σε χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά και σε χώρες του λεγόμενου “τρίτου κόσμου”.
Είναι λογικό, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη τέτοια μεγάλη επιχείρηση όπως αυτή του εμβολιασμού, να υπάρξουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Αισθάνομαι ότι η συζήτηση στη χώρα μας είναι πρώιμη. Υπάρχει ελπίδα, αλλά ο εμβολιασμός δε θα μας επηρεάσει τόσο γρήγορα όσο συζητάμε. Θα περάσουν αρκετοί μήνες για να αναπτύξουμε το τείχος της ανοσίας απέναντι στην πανδημία. Για μένα οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες και οι ελλείψεις δεν αποτελούν έκπληξη.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Η ανοσία από το εμβόλιο αναπτύσσεται 5-10 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, πόσο κρατά η ανοσία, αλλά δημοσιεύτηκε έρευνα πρόσφατα που δείχνει ότι 6-8 μήνες μετά τη θεραπεία από τη νόσο υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό. Εάν λοιπόν, στη φυσική ανοσία υπάρχει κάλυψη για τουλάχιστον 6-8 μήνες, είναι πιθανόν οι εμβολιασμένοι να καλύπτονται για 10-12 μήνες”.