Η «απαισιοδοξία» κατακλύζει τους πολίτες!

28

Αν η αισιοδοξία ήταν… κόμμα, δεν θα έμπαινε στη Βουλή! Μόλις το 2,9% των πολιτών -δηλαδή κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο κόμματος στο Κοινοβούλιο- δηλώνει ότι τα πράγματα «πάνε καλά» στη χώρα! Αντιθέτως, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες -ποσοστό 86,2%- απαντούν ότι τα πράγματα πάνε από «αρκετά» έως «πολύ άσχημα».

Αυτό το εύρημα της δημοσκόπησης της MRB θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωση. Ομως, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν μελετήσει κάποιος τα διαχρονικά στοιχεία του «δείκτη αισιοδοξίας». Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το 86,2% είναι ένα ποσοστό που μας… επιστρέφει στα επίπεδα του 2011 και 2012! Μάλιστα, αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δεκαέξι μετρήσεων από τον Φεβρουάριο του 2011!

Κακή χαρακτηρίζει τη σημερινή προσωπική οικονομική κατάστασή του το 52,8% των ερωτηθέντων, το 40,1% τη θεωρεί μέτρια και μόλις το 7% την αξιολογεί ως «καλή».

Η «απαισιοδοξία» κατακλύζει τους πολίτες και για την προσωπική τους προοπτική τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 63,4% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει, το 26,5% ότι θα παραμείνει ίδια και μόλις το 7,9% απαντά πως θα βελτιωθεί!

Το χειρότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ποσοστού των πολιτών που απαντά ότι αναμένει βελτίωση της προσωπικής του κατάστασης. Τον Ιούλιο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,4%, ενώ σήμερα έχει κατρακυλήσει στο 7,9%.

Διαβάστε επίσης:  Η πλατεία Ομονοίας τον Ιανουάριο του 1928

Χωρίς προοπτική

Μελανά χρώματα χρησιμοποιούν οι πολίτες για να περιγράψουν την κυβέρνηση. Το 78,3% εκτιμά ότι δεν δίνει προοπτική, ενώ το 19,3% έχει αντίθετη άποψη. «Μάλλον κινείται αργά» η κυβέρνηση εκτιμά το 75,3% των πολιτών, αν και το 16,9% θεωρεί ότι κινείται γρήγορα.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (84,7%) χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «ασυνεπή», ενώ το 13,1% απαντά ότι είναι συνεπής.

Υψηλά ποσοστά και για όσους θεωρούν την κυβέρνηση «κοινωνικά άδικη»: 74,6% έναντι 20,4%.

Αρνητικό πρόσημο, όμως, βάζουν οι πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το 58,2% θεωρεί ότι «δεν δίνει προοπτική», σε αντίθεση με το 36,9%, την ώρα που το 62,9% πιστεύει ότι «δεν είναι ειλικρινής», έναντι 29,4%.

Οι πολίτες στέκονται κριτικά απέναντι στη Ν.Δ. και στο θέμα της ανανέωσης, καθώς το 65,7% εκτιμά ότι δεν έχει ανανεωθεί το κόμμα, ενώ το 28,8% πιστεύει το αντίθετο. Τέλος, το 65% δηλώνει ότι η Ν.Δ. «δεν ασκεί σωστή αντιπολίτευση», σε αντίθεση με το 29,3%.