Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Η «απαισιοδοξία» κατακλύζει τους πολίτες!

Αν η αισιοδοξία ήταν… κόμμα, δεν θα έμπαινε στη Βουλή! Μόλις το 2,9% των πολιτών -δηλαδή κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο κόμματος στο Κοινοβούλιο- δηλώνει ότι τα πράγματα «πάνε καλά» στη χώρα! Αντιθέτως, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες -ποσοστό 86,2%- απαντούν ότι τα πράγματα πάνε από «αρκετά» έως «πολύ άσχημα».

Αυτό το εύρημα της δημοσκόπησης της MRB θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωση. Ομως, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν μελετήσει κάποιος τα διαχρονικά στοιχεία του «δείκτη αισιοδοξίας». Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το 86,2% είναι ένα ποσοστό που μας… επιστρέφει στα επίπεδα του 2011 και 2012! Μάλιστα, αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δεκαέξι μετρήσεων από τον Φεβρουάριο του 2011!

Κακή χαρακτηρίζει τη σημερινή προσωπική οικονομική κατάστασή του το 52,8% των ερωτηθέντων, το 40,1% τη θεωρεί μέτρια και μόλις το 7% την αξιολογεί ως «καλή».

Η «απαισιοδοξία» κατακλύζει τους πολίτες και για την προσωπική τους προοπτική τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 63,4% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει, το 26,5% ότι θα παραμείνει ίδια και μόλις το 7,9% απαντά πως θα βελτιωθεί!

Το χειρότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ποσοστού των πολιτών που απαντά ότι αναμένει βελτίωση της προσωπικής του κατάστασης. Τον Ιούλιο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,4%, ενώ σήμερα έχει κατρακυλήσει στο 7,9%.

Χωρίς προοπτική

Μελανά χρώματα χρησιμοποιούν οι πολίτες για να περιγράψουν την κυβέρνηση. Το 78,3% εκτιμά ότι δεν δίνει προοπτική, ενώ το 19,3% έχει αντίθετη άποψη. «Μάλλον κινείται αργά» η κυβέρνηση εκτιμά το 75,3% των πολιτών, αν και το 16,9% θεωρεί ότι κινείται γρήγορα.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (84,7%) χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «ασυνεπή», ενώ το 13,1% απαντά ότι είναι συνεπής.

Υψηλά ποσοστά και για όσους θεωρούν την κυβέρνηση «κοινωνικά άδικη»: 74,6% έναντι 20,4%.

Αρνητικό πρόσημο, όμως, βάζουν οι πολίτες και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το 58,2% θεωρεί ότι «δεν δίνει προοπτική», σε αντίθεση με το 36,9%, την ώρα που το 62,9% πιστεύει ότι «δεν είναι ειλικρινής», έναντι 29,4%.

Οι πολίτες στέκονται κριτικά απέναντι στη Ν.Δ. και στο θέμα της ανανέωσης, καθώς το 65,7% εκτιμά ότι δεν έχει ανανεωθεί το κόμμα, ενώ το 28,8% πιστεύει το αντίθετο. Τέλος, το 65% δηλώνει ότι η Ν.Δ. «δεν ασκεί σωστή αντιπολίτευση», σε αντίθεση με το 29,3%.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες για πέντε νησιά

«Γίνεται μια σημαντική εργασία. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρώτη φάση...

Το κράτος δεν μπορεί να ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν για ένα χειρουργείο

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τον τιμοκατάλογο των χειρουργικών επεμβάσεων που θα πραγματοποιούνται στα απογευματινά…...

ΠΑΣΟΚ: “Το τίμημα της κυβερνητικής ανεπάρκειας είναι το ολοένα και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών”

Έντονη κριτική για τα ζητήματα της ακρίβειας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών...

Οι κατηγορίες πολιτών που ευνοούνται περισσότερο από το μίνι ασφαλιστικό

Κερδισμένοι βγαίνουν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι από τις διατάξεις του μίνι...