Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Η απλή αναλογική και τα παράξενα της κάλπης

Σε πολλούς δήμους της χώρας τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών φέρνουν στο προσκήνιο ανατροπές, αναμετρήσεις που κρίθηκαν «στο νήμα» και νικητές που εξελέγησαν δήμαρχοι, αλλά αποτελούν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εκλεγέντες δήμαρχοι, διαθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο λιγότερες έδρες από τον «ηττημένο» αντίπαλό τους, καθώς στον πρώτο γύρο ήταν στην δεύτερη θέση.

Η αναντιστοιχία των ποσοστών του β΄γύρου με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε συνεργασίες προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες για την λήψη των αποφάσεων.

Ανατροπές

Η κάλπη έβγαλε ανατροπές, αλλά και μικρές διαφορές ψήφων μέχρι να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Με κορύφωση της αγωνίας οι μονομάχοι μετρούσαν το κάθε «κουκί» που ίσως θα έκανε την διαφορά.

Ενδεικτικό το θρίλερ στο Αιγάλεω, όπου δήμαρχος εκλέγεται ο κ. Γ. Γκίκας (50,11%), καθώς επικράτησε του κ. Δ. Μπίρμα (49,89%) με διαφορά 54 ψήφων σε μία πόλη με 59.000 ψηφοφόρους.

Στο Αμύνταιο, η διαφορά ήταν 78 ψήφοι, ενώ ο νικητής θα διαθέτει μια έδρα λιγότερη. Με διαφορά 42 ψήφους επανεξελέγη δήμαρχος στην Αλόνησσο ο κ. Π. Βαφίνης,  ενώ στον Αλμυρό και οι δύο χθεσινοί υποψήφιοι δήμαρχοι διαθέτουν από 10 έδρες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αλεξάνδρεια (διαφορά 107 ψήφοι), ενώ στο Αργοστόλι ο νέος δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος θα έχει μία λιγότερη έδρα από τον δεύτερο των εκλογών κ. Αλ. Παρίση.

Στα Ανώγεια, η δημαρχία κρίθηκε από τις 13 ψήφους διαφορά (1.035 και 1022) υπέρ του κ. Σ. Κεφαλογιάννη και θα έχουν με τον κ. Εμ. Καλλέργη από 8 έδρες.

Όταν οι δεύτεροι συνδυασμοί έχουν περισσότερες έδρες

Η ανατροπή αποτελεσμάτων στον β΄γύρο δημιουργεί το φαινόμενο οι τελικοί νικητές να έχουν λιγότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς εκείνοι που πρώτευσαν στον α΄ γύρο έλαβαν και διατηρούν αυξημένο αριθμό εδρών.

Στον Βύρωνα Αττικής, ο νέος δήμαρχος Γρ. Κατωπόδης (50,37%) θα διαθέτει μία έδρα λιγότερη από τον κ. Χρ. Γώγο και το ίδιο ισχύει για τον κ. Β. Θώδα νέο δήμαρχο στου Ζωγράφου.

Στον δήμο Ηλιούπολης, δήμαρχος εξελέγη ο κ.  Γ. Χατζηδάκης (50,88%), αλλά κέρδισε μόνο 6 έδρες έναντι των 13 συμβούλων που έχει ο κ. Β. Βαλασόπουλος (49,12%).

Με διαφορά 234 ψήφους εξελέγη δήμαρχος στα Ιωάννινα ο κ. Μωϋσής Ελισάφ που στον πρώτο γύρο πήρε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρώτος του α γύρου κ.  Θ. Μπέγκας κατέχει 14 έδρες.

Ανάλογη ανατροπή κατεγράφη και στο Διδυμότειχο όπου ο κ. Ρ. Χατζηγιαννόγλου είναι ο νέος δήμαρχος η παράταξη του οποίου εξέλεξε 7 συμβούλους ενώ ο δεύτερος χθες, κ. Τοκαμάνης έχει ήδη 10 έδρες.

Ιδιαίτερα μικρές διαφορές που έκριναν το αποτέλεσμα υπάρχουν στο Μεγανήσι ( 21 ψήφοι), στη Μεγίστη (15), στην Μινώα Πεδιάδα 44, καθώς και στην Πάτμο. Εκεί, ο νέος δήμαρχος κ. Ε. Πέντες εξελέγη με 36 ψήφους αλλά θα έχει δύο έδρες λιγότερες από τον αντίπαλό του στον β γύρο κ. Γρ. Στοίκο.

Παράξενα της κάλπης

Στην Καλαμάτα, με 67.500 ψηφοφόρους η μάχη κρίθηκε με διαφορά 280 ψήφους. Στον Δήμο Πέλλας, η νίκη επήλθε με 96 ψήφους διαφορά και στον δήμο Πρεσπών, 23 ψήφοι έβγαλαν τον νέο δήμαρχο.

Ισάριθμους συμβούλους διαθέτουν οι χθεσινοί μονομάχοι στα Σέρβια, ενώ δήμαρχος εξελέγη ο κ. Χρ. Ελευθερίου με 41 ψήφους διαφορά.

Στην Πετρούπολη, επικράτησε ο κ. Σ. Βλάχος, όμως η αντιπολίτευση με τον κ. Ε. Σίμο διαθέτει δύο παραπάνω συμβούλους. Ακριβώς το ανάλογο συμβαίνει στην Κηφισιά, όπου ο νικητής δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος έχει 10 έδρες ενώ ο κ. Ν. Χιωτάκης 12.

Στο δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, οι χθεσινοί αντίπαλοι διαθέτουν από 14 έδρες, όπως και στον Ωρωπό, από 17 έδρες.

Στο Παρανέστι, παρά την διαφορά του 13% στον β’ γύρο, οι δύο συνδυασμοί μοιράζονται από 7 έδρες, όπως και στο Μεσολόγγι παρά την διαφορά του 15%.

Στην Ζάκυνθο, ο εκλεγείς δήμαρχος κ. Ν. Αρετάκης έλαβε 35% περισσότερες ψήφους, αλλά υπερτερεί μόνο κατά μία έδρα από τον δεύτερο συνδυασμό.

Δύο έδρες λιγότερες λαμβάνει η νέα δήμαρχος Πεντέλης κα Δήμητρα Κεχαγιά παρά την διαφορά του 11% από τον κ. Δ. Στεργίου και στην Άνδρο, ο δήμαρχος κ. Ν. Λότσαρης επικράτησε με 90 ψήφους διαφορά αλλά θα διαθέτει δύο έδρες λιγότερες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερντογάν: Ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα νέα μέλη του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου, υποσχόμενος συνταγματική αναθεώρηση. Το...
Άποψη, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψηφοφόρου,

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 44 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι...

Σαράντα τέσσερα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών...
Δημοσκόπηση MARC: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Άνετη αυτοδυναμία ΝΔ, παγιωμένη ψαλίδα και επτακομματική Βουλή

Άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις 20 μονάδες προβλέπουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις και ταυτόχρονα προεξοφλούν επτακομματική...

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και τι αλλάζει σε σχέση...

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου...

Τέμπη: Νέες κακουργηματικές διώξεις σε 5 διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ, άσκησε σήμερα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι διώξεις...
«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Εφορία: Νέου τύπου έλεγχοι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος με τα… tablet ανά χείρας

Σαρωτικούς ελέγχους  στα νησιά του Αιγαίου , του Ιονίου , την Κρήτη  και σε άλλους  τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα  ξεκινούν  από αύριο  τα...

Στην Χαλκιδική ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Οι 3 στάσεις πριν το Άγιον Όρος

Στη Χαλκιδική συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία του ενόψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου αυτό το Σάββατο 3 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: “Η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ”

«Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της...

Ποια είναι τα μηνύματα της κάλπης

Τα μηνύματα της κάλπης, ποιο στοιχείο έπαιξε κύριο ρόλο στην εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Οι διερευνητικές και η επόμενη κάλπη

Με το σύστημα της απλής αναλογικής και δεδομένης της δυσκολίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, με...

Μητσοτάκης: Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα

«Η κάλπη της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη...