Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
24.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1902...Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

Η απλή αναλογική και τα παράξενα της κάλπης

Σε πολλούς δήμους της χώρας τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών φέρνουν στο προσκήνιο ανατροπές, αναμετρήσεις που κρίθηκαν «στο νήμα» και νικητές που εξελέγησαν δήμαρχοι, αλλά αποτελούν μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εκλεγέντες δήμαρχοι, διαθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο λιγότερες έδρες από τον «ηττημένο» αντίπαλό τους, καθώς στον πρώτο γύρο ήταν στην δεύτερη θέση.

Η αναντιστοιχία των ποσοστών του β΄γύρου με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε συνεργασίες προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες για την λήψη των αποφάσεων.

Ανατροπές

Η κάλπη έβγαλε ανατροπές, αλλά και μικρές διαφορές ψήφων μέχρι να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Με κορύφωση της αγωνίας οι μονομάχοι μετρούσαν το κάθε «κουκί» που ίσως θα έκανε την διαφορά.

Ενδεικτικό το θρίλερ στο Αιγάλεω, όπου δήμαρχος εκλέγεται ο κ. Γ. Γκίκας (50,11%), καθώς επικράτησε του κ. Δ. Μπίρμα (49,89%) με διαφορά 54 ψήφων σε μία πόλη με 59.000 ψηφοφόρους.

Στο Αμύνταιο, η διαφορά ήταν 78 ψήφοι, ενώ ο νικητής θα διαθέτει μια έδρα λιγότερη. Με διαφορά 42 ψήφους επανεξελέγη δήμαρχος στην Αλόνησσο ο κ. Π. Βαφίνης,  ενώ στον Αλμυρό και οι δύο χθεσινοί υποψήφιοι δήμαρχοι διαθέτουν από 10 έδρες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αλεξάνδρεια (διαφορά 107 ψήφοι), ενώ στο Αργοστόλι ο νέος δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος θα έχει μία λιγότερη έδρα από τον δεύτερο των εκλογών κ. Αλ. Παρίση.

Στα Ανώγεια, η δημαρχία κρίθηκε από τις 13 ψήφους διαφορά (1.035 και 1022) υπέρ του κ. Σ. Κεφαλογιάννη και θα έχουν με τον κ. Εμ. Καλλέργη από 8 έδρες.

Όταν οι δεύτεροι συνδυασμοί έχουν περισσότερες έδρες

Η ανατροπή αποτελεσμάτων στον β΄γύρο δημιουργεί το φαινόμενο οι τελικοί νικητές να έχουν λιγότερες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς εκείνοι που πρώτευσαν στον α΄ γύρο έλαβαν και διατηρούν αυξημένο αριθμό εδρών.

Στον Βύρωνα Αττικής, ο νέος δήμαρχος Γρ. Κατωπόδης (50,37%) θα διαθέτει μία έδρα λιγότερη από τον κ. Χρ. Γώγο και το ίδιο ισχύει για τον κ. Β. Θώδα νέο δήμαρχο στου Ζωγράφου.

Στον δήμο Ηλιούπολης, δήμαρχος εξελέγη ο κ.  Γ. Χατζηδάκης (50,88%), αλλά κέρδισε μόνο 6 έδρες έναντι των 13 συμβούλων που έχει ο κ. Β. Βαλασόπουλος (49,12%).

Με διαφορά 234 ψήφους εξελέγη δήμαρχος στα Ιωάννινα ο κ. Μωϋσής Ελισάφ που στον πρώτο γύρο πήρε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρώτος του α γύρου κ.  Θ. Μπέγκας κατέχει 14 έδρες.

Ανάλογη ανατροπή κατεγράφη και στο Διδυμότειχο όπου ο κ. Ρ. Χατζηγιαννόγλου είναι ο νέος δήμαρχος η παράταξη του οποίου εξέλεξε 7 συμβούλους ενώ ο δεύτερος χθες, κ. Τοκαμάνης έχει ήδη 10 έδρες.

Ιδιαίτερα μικρές διαφορές που έκριναν το αποτέλεσμα υπάρχουν στο Μεγανήσι ( 21 ψήφοι), στη Μεγίστη (15), στην Μινώα Πεδιάδα 44, καθώς και στην Πάτμο. Εκεί, ο νέος δήμαρχος κ. Ε. Πέντες εξελέγη με 36 ψήφους αλλά θα έχει δύο έδρες λιγότερες από τον αντίπαλό του στον β γύρο κ. Γρ. Στοίκο.

Παράξενα της κάλπης

Στην Καλαμάτα, με 67.500 ψηφοφόρους η μάχη κρίθηκε με διαφορά 280 ψήφους. Στον Δήμο Πέλλας, η νίκη επήλθε με 96 ψήφους διαφορά και στον δήμο Πρεσπών, 23 ψήφοι έβγαλαν τον νέο δήμαρχο.

Ισάριθμους συμβούλους διαθέτουν οι χθεσινοί μονομάχοι στα Σέρβια, ενώ δήμαρχος εξελέγη ο κ. Χρ. Ελευθερίου με 41 ψήφους διαφορά.

Στην Πετρούπολη, επικράτησε ο κ. Σ. Βλάχος, όμως η αντιπολίτευση με τον κ. Ε. Σίμο διαθέτει δύο παραπάνω συμβούλους. Ακριβώς το ανάλογο συμβαίνει στην Κηφισιά, όπου ο νικητής δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος έχει 10 έδρες ενώ ο κ. Ν. Χιωτάκης 12.

Στο δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, οι χθεσινοί αντίπαλοι διαθέτουν από 14 έδρες, όπως και στον Ωρωπό, από 17 έδρες.

Στο Παρανέστι, παρά την διαφορά του 13% στον β’ γύρο, οι δύο συνδυασμοί μοιράζονται από 7 έδρες, όπως και στο Μεσολόγγι παρά την διαφορά του 15%.

Στην Ζάκυνθο, ο εκλεγείς δήμαρχος κ. Ν. Αρετάκης έλαβε 35% περισσότερες ψήφους, αλλά υπερτερεί μόνο κατά μία έδρα από τον δεύτερο συνδυασμό.

Δύο έδρες λιγότερες λαμβάνει η νέα δήμαρχος Πεντέλης κα Δήμητρα Κεχαγιά παρά την διαφορά του 11% από τον κ. Δ. Στεργίου και στην Άνδρο, ο δήμαρχος κ. Ν. Λότσαρης επικράτησε με 90 ψήφους διαφορά αλλά θα διαθέτει δύο έδρες λιγότερες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

self test: Ποιοι πρέπει να κάνουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό...
Σταμπουλίδης για συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους: Θα είναι καταστροφικό για όλους τρίτο αυστηρό lockdown

Κορωνοϊός: Η Αθήνα αποτελεί κέντρο νέων μεταλλάξεων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα από ένα στέλεχος του ιού έκρουσε ο...

Γλυκά Νερά: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν

Όλο και περισσότερο στενεύει ο κλοιός γύρω από τους δράστες της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν μπροστά στον σύζυγο και το 11μηνών βρέφος της, η...
Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι ευνοούνται και ποιοι όχι – Σε ποιες σχολές θα ανέβουν...

Λιγότερες κατά 555 είναι οι θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας....

“Φτου ξελεφτεριά” από σήμερα – Lockdown τέλος, όχι όμως και η πανδημία

Άρση Μέτρων: Ελευθερία μετά από 188 ημέρες! Από σήμερα 14 Μαϊου θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα με αεροπλάνα, πλοία και ΙΧ σε όλη τη...

Γλυκά Νερά: Γιατί σκότωσαν την 20χρονη οι δράστες; – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα μια 20χρονη μητέρα, που ξεψύχησε δίπλα στο 11 μηνών παιδί της και τον δεμένο σύζυγό της, έχει...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Υπουργείο Παιδείας: Με ένα self test την εβδομάδα η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία...

Με ένα self test την εβδομάδα θα συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη...

Βρείτε μας

7,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσίπρας: Η ύφεση θα φέρει πρόωρες κάλπες

"Το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με...

Θεοδωρικάκος: Σύντομα ο νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας...

Θεοδωρικάκος: Είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε...

Ρουπακιώτης: Την επόμενη Κυριακή θα επαναληφθούν οι εκλογές στο τμήμα από όπου εκλάπη η κάλπη, στα Εξάρχεια

Την επόμενη Κυριακή, 14 Ιουλίου, θα επαναληφθούν οι εκλογές στο 33ο εκλογικό τμήμα του...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή