Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
18.4 C
Athens

Η απόφαση Καραμανλή και οι σκέψεις για την επόμενη ημέρα

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές και να ολοκληρώνει έτσι την κοινοβουλευτική πορεία του μετά από 34 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποχωρεί και από την πολιτική.

Άλλωστε, όχι μόνο θα είναι παρών στην εκλογική μάχη της παράταξης, αλλά -όποτε ο ίδιος το κρίνει- θα παρεμβαίνει, όπως επισημαίνουν οι μυημένοι.

Η απόφαση για αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια φαίνεται πως είχε ληφθεί εδώ και καιρό, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός αναζητούσε τον κατάλληλο πολιτικά χρόνο. Εξάλλου, και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως «οι συνθήκες διευκολύνουν την απόφασή μου. Η παράταξη είναι ισχυρή και θα κερδίσει τις εκλογές».

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση με την αποχώρησή του να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην παράταξη της οποίας ηγήθηκε για περισσότερα από 13 χρόνια. Απεναντίας, ακόμα και εκτός ψηφοδελτίων, θα συνδράμει στον εκλογικό αγώνα.

«Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Ν.Δ., την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, στην ιδεολογία, στις αρχές και στις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Ελληνες πολίτες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και στον τόπο, τόνισε πως «γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Ν.Δ. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας».

Και προσέθεσε ότι «γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Γιατί, όμως, προχώρησε τώρα σε αυτή την κίνηση ο Κ. Καραμανλής;

Οι μυημένοι υποστηρίζουν πως ο ίδιος θεωρεί ότι έκλεισε ο κοινοβουλευτικός κύκλος του και ήθελε, πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι κάτι που σκεφτόταν από το 2019, αλλά τότε η Ν.Δ. ήταν προ των πυλών να αναλάβει τη διακυβέρνηση και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν στηρίζει έμπρακτα την ηγεσία του κόμματος και την παράταξη. Μάλιστα, τότε περιόδευσε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, συσπειρώνοντας τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Η αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, εκεί όπου εκλεγόταν από το 1989, μπορεί όμως να φέρει νέα εκλογικά δεδομένα όχι μόνο για τη συμπρωτεύουσα, αλλά και για τις γύρω περιοχές, αφού έχει ισχυρά ερείσματα. Γι’ αυτό και αναμένεται, στην προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ή σε μια άλλη κομματική εκδήλωση, ο Κ. Καραμανλής να απευθυνθεί στους συμπατριώτες του Μακεδόνες για να στηρίξουν τη Ν.Δ. στις κάλπες. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κάθοδό του στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών και στον Εβρο, με δεδομένη τη μη συμμετοχή του Κώστα Καραμανλή, μάλλον θα είναι υποψήφιος και στην Α’ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συσπειρώσει τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους της βόρειας Ελλάδας.

Πλέον θα μπορεί να απευθύνεται με μεγαλύτερη ευκολία σε όλους τους πολίτες χωρίς το κοινοβουλευτικό κοστούμι. Ηδη τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες παρεμβάσεις του είχαν αναφορές κυρίως στα εθνικά θέματα ή και σε μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι τηλεφωνικές υποκλοπές τον περασμένο Αύγουστο στα Ανώγεια της Κρήτης.

Από την άλλη, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει συνεπής στα όσα πρεσβεύει με τη στάση του και σε μια σειρά από ψηφοφορίες. Ο Κ. Καραμανλής δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν θα ψήφιζε και τα μνημόνια που εκκρεμούν για τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία (που αναμένεται πλέον να έρθουν στην επόμενη Βουλή), κάτι που φαίνεται πως είχε διαμηνύσει και στην ηγετική ομάδα. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως δεν θα ψήφιζε και μια ενδεχόμενη συμφωνία που μπορεί να έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές και να αφορούσε τις σχέσεις με την Τουρκία.

Προεδρία

Με την ανακοίνωση της απόφασης του Κ. Καραμανλή για απόσυρση από τις «γαλάζιες» λίστες, ξεκίνησε και η φημολογία πως ο ίδιος θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να θεωρεί πως ο ρόλος του Προέδρου έχει αποδυναμωθεί και δεν ενισχύθηκε με την τελευταία Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως η Προεδρία της Δημοκρατίας τού προτάθηκε το 2015 και δεν δέχθηκε. Στον αντίποδα, άλλοι απαντούν πως οι συνθήκες το 2025 μπορεί να είναι διαφορετικές σε σχέση με το 2015, τότε που μόλις είχε έρθει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες, ο Κ. Καραμανλής πλέον αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο και όχι σε παραταξιακό, ενώ θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σε οποιονδήποτε ρόλο τού ανατεθεί στο μέλλον.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο επόμενος πόλεμος ίσως έχει ξεκινήσει…

Πριν λίγες μέρες το διεθνές ποινικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τούτο έγινε μετά από έκθεση του ΟΗΕ σχετικά...
Απόψεις, 25η Μαρτίου, επόμενη,

ΑΠΟΨΗ: Η επομένη της 25ης Μαρτίου

Του Θεόδωρου Γιαννόπουλου* Τώρα που η φόρτιση της ημέρας παρήλθε, μπορούμε ίσως να αναρωτηθούμε μήπως ο λόγος που κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου κάνουν την...

Ποιοι μπορούν να συνεργαστούν;

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών ακόμη και αν οι πολίτες αποφασίσουν υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, είναι δεδομένο ότι η δουλειά που...

Μόσχα: «Ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι...

Αλλάζουν όλα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μετά την σύμπλευση Ιράν-Σ.Αραβίας – Τα...

Αλλάζουν τα πάντα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μετά την σύμπλευση Ιράν-Σ.Αραβίας που επετεύχθη μετά από κινεζικές προσπάθειες και οι τεκτονικές αλλαγές συνεχίζονται...

Εκλογές 2023: (Ξανα)ζεσταίνεται σενάριο τρικομματικής κυβέρνησης

Τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, όταν κυκλοφόρησαν έναν χρόνο πριν από τις Βρυξέλλες –κατά κύριο λόγο–, ακούστηκαν περισσότερο ως ευσεβείς πόθοι κάποιων...

Ρωσικές τράπεζες περιμέναμε να καταρρεύσουν, αλλά…

Στο ξεκίνημα της τραγικής παράστασης στην Ουκρανία, οι εκτιμήσεις που διαβάζαμε αφορούσαν το πόσο γρήγορα και πόσο άγαρμπα θα κατέρρεε η ρωσική οικονομία, λόγω...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκλογές 2023: «Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Μετά...

Άλλαξε επάγγελμα, έγινε επιχειρηματίας: Δες πώς είναι σήμερα ο Κώστας Μακεδός 35 χρόνια μετά

Οι λόγοι που ο Κώστας Μακεδός επέλεξε 35 χρόνια μετά να εξαφανιστεί από τον...

Αληθινός ζεν πρεμιέ: Αγέραστος παραμένει σήμερα στα 87 του ο καρδιοκατακτητής Κώστας Κακαββάς

Την δεκαετία του 50 και 60, οι κοπέλες ήταν χωρισμένες στα στρατόπεδα των “Μπαρκουλικών”...

Σπάνια οικογενειακή φωτογραφία – Η Παζαΐτη και ο Καραμανλής με τα παιδιά τους

Με μια οικογενειακή φωτογραφία ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο η Νατάσα Παζαΐτη...