Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Η Cosco «θυσιάζει» την ιταλική βάση για τον Πειραιά

«Πάση δυνάμει» για το λιμάνι του Πειραιά πλέει ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, ο οποίος προκειμένου να μετατρέψει τον ΟΛΠ ΟΛΠ σε «maritime city» «εγκαταλείπει» την πρώτη βάση που απέκτησε στην Ευρώπη, το λιμάνι της Νάπολης.

Ειδικότερα, κύκλοι του κινεζικού ομίλου τόνισαν ότι αυτή την περίοδο εστιάζουν την προσοχή τους αποκλειστικά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξούν να μετατρέψουν στο μεγαλύτερο της Μεσογείου και ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν επίσης ότι αυτή την περίοδο γίνεται σκληρή προετοιμασία προκειμένου στις αρχές Αυγούστου (μετά το πρώτο δεκαήμερο υπολογίζεται) ο κινεζικός όμιλος να αναλάβει και επίσημα το «πηδάλιο» στο λιμάνι του Πειραιά.

Αποχώρηση

Η Cosco αποχώρησε από τη Νάπολη πουλώντας το 50% της συμμετοχής της στο Conateco, στη Mediterranean Shipping Company, η οποία κατείχε και το υπόλοιπο 50%.

Την ίδια στιγμή οι Κινέζοι δεσμεύονται να κάνουν επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ, ενώ παράλληλα τρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων) αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ.

«Ο ΟΛΠ θα αποτελέσει το μοναδικό hub λιμάνι για τους Κινέζους στη Μεσόγειο» υπογραμμίζουν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη .

Οι επενδύσεις

Επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να το αναδείξει σε πρώτη φάση στο μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη πληροφόρηση , ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε έναν διεθνή διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο της έκτασης – και αν στο μεταξύ καταστεί άγονος ο διαγωνισμός που είναι τώρα σε εξέλιξη.

Οι Κινέζοι στην περιοχή θέλουν να στήσουν το εμπορευματικό τους κέντρο αντάξιο του κέντρου που έχουν δημιουργήσει στο Ντουμπάι, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί και ένα κέντρο ελαφράς μεταποίησης για προϊόντα που θα έρχονται σε sparts από την Ασία.

Για να πετύχουν τους στόχους τους είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που περιελάμβανε η πρόταση που κατέθεσαν για τη διεκδίκηση του 67% των μετοχών της εταιρείας στον διαγωνισμό που έκανε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι Κινέζοι σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν το λιμάνι ώστε να δέχεται και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας (διπλασιασμός σε σχέση με το 2015), ενώ η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση, αξίας 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. σε ποσοστό 95%.

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στον πρώτο προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή θα μπορούν να διακινηθούν συνολικά 7 εκατ. κοντέινερ σε ετήσια βάση (και στους τρεις προβλήτες του Σ.ΕΜΠΟ), ενώ στο μέλλον αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια.

Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (από 100 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό), ενώ στο Car Terminal θα γίνουν έργα που θα υπερδιπλασιάσουν τη χωρητικότητά του ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει 20.000 αυτοκίνητα σε ημερήσια βάση από 9.000 που είναι η δυναμικότητα σήμερα. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να κατασκευαστούν μεταλλικές υποδομές πάρκινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στα σχέδια των Κινέζων εντάσσεται ακόμα και η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και εκθεσιακού κέντρου.

Conateco

H διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο ιταλικό τέρμιναλ Conateco έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ανάπτυξης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε έργα, όπως η απουσία εργασιών βυθοκόρησης για να μεγαλώσει το βύθισμα του λιμανιού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τροχαίο στον Πειραιά – Τραυματίστηκε σοβαρά 22χρονος

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 20/3 επί της οδού Μικράς Ασίας, στον...

Έκρηξη βόμβας στον Πειραιά: Συνδέουν το μαφιόζικο «χτύπημα» με δολοφονία στον Νέο Κόσμο

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το «χτύπημα» στο βενζινάδικο στην οδό Ομήρου Σκυλίτση στον Πειραιά....

Βρήκαν 64 κιλά κοκαΐνης αξίας 2 εκ € σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά ( βίντεο )

Περισσότερα από 64 κιλά κοκαΐνης εντόπισαν οι αρχές σε εμπορευματοκιβώτιο με γαρίδες στο λιμάνι...

Πού θα γίνει η βάση των F-35: Ανδραβίδα, Άραξος και Χανιά οι επικρατέστερες περιοχές

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν φέρει καταιγιστικές εξελίξεις στο πρόγραμμα προμήθειας των F-35 από...