Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021
26.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1912.... Από κατάρρευση γέφυρας στο Νιαγάρα, σκοτώνονται 47 άνθρωποι.

Η Cosco «θυσιάζει» την ιταλική βάση για τον Πειραιά

«Πάση δυνάμει» για το λιμάνι του Πειραιά πλέει ο κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, ο οποίος προκειμένου να μετατρέψει τον ΟΛΠ ΟΛΠ σε «maritime city» «εγκαταλείπει» την πρώτη βάση που απέκτησε στην Ευρώπη, το λιμάνι της Νάπολης.

Ειδικότερα, κύκλοι του κινεζικού ομίλου τόνισαν ότι αυτή την περίοδο εστιάζουν την προσοχή τους αποκλειστικά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξούν να μετατρέψουν στο μεγαλύτερο της Μεσογείου και ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν επίσης ότι αυτή την περίοδο γίνεται σκληρή προετοιμασία προκειμένου στις αρχές Αυγούστου (μετά το πρώτο δεκαήμερο υπολογίζεται) ο κινεζικός όμιλος να αναλάβει και επίσημα το «πηδάλιο» στο λιμάνι του Πειραιά.

Αποχώρηση

Η Cosco αποχώρησε από τη Νάπολη πουλώντας το 50% της συμμετοχής της στο Conateco, στη Mediterranean Shipping Company, η οποία κατείχε και το υπόλοιπο 50%.

Την ίδια στιγμή οι Κινέζοι δεσμεύονται να κάνουν επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ, ενώ παράλληλα τρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων) αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ.

«Ο ΟΛΠ θα αποτελέσει το μοναδικό hub λιμάνι για τους Κινέζους στη Μεσόγειο» υπογραμμίζουν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη .

Οι επενδύσεις

Επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να το αναδείξει σε πρώτη φάση στο μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη πληροφόρηση , ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε έναν διεθνή διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο της έκτασης – και αν στο μεταξύ καταστεί άγονος ο διαγωνισμός που είναι τώρα σε εξέλιξη.

Οι Κινέζοι στην περιοχή θέλουν να στήσουν το εμπορευματικό τους κέντρο αντάξιο του κέντρου που έχουν δημιουργήσει στο Ντουμπάι, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί και ένα κέντρο ελαφράς μεταποίησης για προϊόντα που θα έρχονται σε sparts από την Ασία.

Για να πετύχουν τους στόχους τους είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που περιελάμβανε η πρόταση που κατέθεσαν για τη διεκδίκηση του 67% των μετοχών της εταιρείας στον διαγωνισμό που έκανε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι Κινέζοι σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν το λιμάνι ώστε να δέχεται και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας (διπλασιασμός σε σχέση με το 2015), ενώ η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση, αξίας 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. σε ποσοστό 95%.

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στον πρώτο προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή θα μπορούν να διακινηθούν συνολικά 7 εκατ. κοντέινερ σε ετήσια βάση (και στους τρεις προβλήτες του Σ.ΕΜΠΟ), ενώ στο μέλλον αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια.

Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (από 100 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό), ενώ στο Car Terminal θα γίνουν έργα που θα υπερδιπλασιάσουν τη χωρητικότητά του ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει 20.000 αυτοκίνητα σε ημερήσια βάση από 9.000 που είναι η δυναμικότητα σήμερα. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να κατασκευαστούν μεταλλικές υποδομές πάρκινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στα σχέδια των Κινέζων εντάσσεται ακόμα και η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και εκθεσιακού κέντρου.

Conateco

H διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο ιταλικό τέρμιναλ Conateco έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ανάπτυξης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε έργα, όπως η απουσία εργασιών βυθοκόρησης για να μεγαλώσει το βύθισμα του λιμανιού.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δάνειο 400 εκ.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Νέα δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης...

Αγίου Πνεύματος: Δεν είναι αργία για όλους – Τι ισχύει για τις αμοιβές

Η σημερινή ημέρα του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως διευκρινίζει η...
Ηλεκτρονικό εμπόριο: Αλματώδη αύξηση της παραβατικότητας

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Προκειμένου να αυξηθούν η κυβέρνηση σχεδιάζει δώρα και έκπτωση φόρου

Έκπτωση φόρου, παροχή ειδικών δώρων, όπως κατασχεμένα ακίνητα, αλλά και επιστροφή χρημάτων, σχεδιάζει να παράσχει το υπουργείο Οικονομιών σε όσους φορολογούμενους χρησιμοποιούν, σε τακτή...
Επαγγελματικά ακίνητα: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 80%

Δείτε ποιους ιδιοκτήτες αφορά: Δεν “μετράνε” φέτος αποζημιώσεις και συμψηφισμοί “κουρεμένων” ενοίκων

Διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις που έλαβαν φέτος για τα ενοίκια που «κούρεψαν» τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς και για τους συμψηφισμούς...
Ποιοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις προστίθενται στα ειδικά μέτρα στήριξης

Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Η Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με...
Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

Η Κομισιόν ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Ανησυχία για την υστέρηση εσόδων του Ιανουαρίου

ΥΠ.ΟΙ.Κ.: Στα 8,16 δισ.ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαίου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λιμάνι Πειραιά: Ανεστάλη η απεργία – Αναχωρούν τα πλοία

Αναστέλλεται η απεργία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και σε λίγη ώρα...

Τραγωδία στον Πειραιά: Ένας νεκρός από την πτώση αυτοκινήτου στο λιμάνι (βίντεο)

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το περιστατικό με την πτώση αυτοκινήτου στο λιμάνι του Πειραιά. Ένας...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος...

ΟΛΠ: Δημιουργείται σύγχρονο πάρκο με Πρότυπη Παιδική Χαρά και ποδηλατόδρομο

Στην κατασκευή σύγχρονου πάρκου με μια πρότυπη παιδική χαρά και ενός ποδηλατόδρομου εντός της...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή