Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας (βίντεο)

Έπειτα από δύο χρόνια, άνοιξε εκ νέου σήμερα ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου για την καθιερωμένη δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, η δεξίωση είχε ματαιωθεί, εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι.

Περισσότεροι από 1.100 αντιστασιακοί κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς η προεδρία της Δημοκρατίας ήθελε να αποτίσει τιμή στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν ώστε να πέσει η χούντα. Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Πρωθυπουργός, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά φέτος, η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έψαλε τον εθνικό ύμνο, προκαλώντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Παυλόπουλος: Τιμούμε την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις

Στην ομιλία του για την 45η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα αρραγούς ενότητας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των εθνικών μας θεμάτων. «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας όκωσπερ τείχεος», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ταυτοχρόνως, σημείωσε, ότι τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αγωνιστές του αντιστασιακού αγώνα που δεν είναι πια μαζί μας. Αγωνιστές, τους οποίους επάξια εκπροσωπούν οι παρόντες αντιστασιακοί, ενσαρκώνοντας την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι φέτος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας, καθώς κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από την μια πλευρά οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. «Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων», τόνισε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εν συνεχεία υπενθύμισε το παράδειγμα όλων εκείνων, οι οποίοι μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον και υπογράμμισε ότι «Για να τιμήσουμε όμως την μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Κλείνοντας την δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα βρει το δρόμο που του ταιριάζει και την προοπτική που του αντιστοιχεί.

Γεννηματά: Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι το μεγάλο ζητούμενο

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και τόνισε:

«Η έξοδος από την κρίση, οι δουλειές, η επιστροφή των νέων, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή εποχή, απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Ο αγώνας κατά της δεξιάς, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού είναι διαρκής. Το ΚΙΝΑΛ, θα διεκδικήσει τις αναγκαίες αλλαγές, για την ενίσχυση της δημοκρατίας μας, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε όσους αγωνίστηκαν για την δημοκρατία και την ελευθερία. Δεν ξεχνάμε τα θύματα ένα χρόνο πριν στο Μάτι. Δεν ξεχνάμε γιατί έτσι σχεδιάζουμε με ασφάλεια το μέλλον».

Κουτσούμπας: Μόνο με την πάλη και τον αγώνα, μπορούν να κατακτηθούν δικαιώματα

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το βασικό συμπέρασμα που βγάζουμε όλοι μας, είναι ότι μόνο με την πάλη και τον αγώνα, μπορούν να κατακτηθούν δικαιώματα, και να κατακτηθούν τα πάντα, για να ανατείλει ένα πιο φωτεινό μέλλον για την πατρίδα μας για το λαό μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκτήσουμε την πραγματική δημοκρατία που δικαιούται ο Έλληνας

Δηλώσεις έκανε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Αυτή η ημέρα, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γιορτάζουμε βέβαια την επαναφορά της δημοκρατίας μας, δυστυχώς όμως με την απώλεια της μισής κοινωνίας. Και το χειρότερο δε απ’ όλα, ότι σήμερα είναι επίκαιρο το μήνυμα αυτό, για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Είμαστε υπό επιτροπεία, έχουμε τρόικα, δεν έχουμε εθνική ανεξαρτησία, ούτε οικονομική αυτοτέλεια. ‘Αρα πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη μια φορά για να αποκτήσουμε την πραγματική δημοκρατία που δικαιούται ο Έλληνας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης...

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου θα ανακοινωθούν εκτός από τους υποψηφίους που προέκυψαν από...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...
Ρωμανός: Όποτε και να ξεκινούσε το έργο για τον περίπατο θα υπήρχε γκρίνια

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες – Γιορτή σήμερα 30 Ιανουαρίου

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά σήμερα, 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Η αιτία...

Θεοφάνεια: Αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα

Στις 6 Ιανουαρίου κλείνει ένα πλουσιότατο σε λατρευτικά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα και μακραίωνες συνήθειες...

Ερυθρός Σταυρός: ΕΔΕ για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή με εντολή Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρήγγειλε να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος...

Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου το πρωί της Πέμπτης (7/12) στο Προεδρικό Μέγαρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η συνάντηση του με τον...