Ένα από τα πιο διάσημα εξαγώγιμα “προϊόντα”, η δίαιτα Dukan, είναι μία δίαιτα τεσσάρων φάσεων που ακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα με πολλές πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά.
Οι ειδικοί της δίαιτας Dukan έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα γευμάτων 1 ημέρας για εκείνους που επιθυμούν να να ξεκινήσουν τη δίαιτα. Αυτό το πρόγραμμα υψηλής πρωτεΐνης και λίγων υδατανθράκων και λιπαρών, ξεκινά με τη Φάση 1, τη Φάση Επίθεσης. διαβάστε παρακάτω…
Σου επιτρέπει να φας όση ποσότητα θέλεις από τις εγκεκριμένες πρωτεϊνικές τροφές ενώ τα λαχανικά μπορούν να προστεθούν στη δίαιτα μετά από λίγες μόνο μέρες.
Μετά τη Φάση Επίθεσης –συνήθως μετά από 2-5 ημέρες- ξεκινά η φάση Κρουαζιέρας, που εναλλάσσει τις ημέρες μόνο με πρωτεΐνες με ημέρες που μπορείς να φας και πρωτεΐνες και λαχανικά, για να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και ξαναβρείς τη φόρμα σου.
Η φάση Κρουαζιέρα μπορεί να συνεχιστεί ώσπου να φτάσεις στο ιδανικό σου βάρος και μετά ακολουθεί η φάση 3, μία φάση Σταθεροποίησης που διαρκεί πέντε μέρες για κάθε μισό κιλό που έχεις χάσει ώστε να αποφύγεις να ξαναπάρεις το χαμένο βάρος. Στη συνέχεια, η φάση 4 είναι μία φάση μόνιμης σταθεροποίησης για να αντιμετωπίσει τυχόν αύξηση του βάρους σου.
Ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων δίαιτας Dukan: Φάση Επίθεσης
Πρωινό: Τηγανίτες αλά Dukan (φάση επίθεσης)
Μερίδες 1
Προετοιμασία 20 λεπτά/ Μαγείρεμα 15 λεπτά
Συστατικά:
1 ½ κ. σ. Πίτουρο βρώμης
1 ασπράδι αβγού
1 κ.σ. φρέσκο τυρί τύπου κουάρκ ή κότατζ
1 κ.σ. φρέσκο τυρί χωρίς λιπαρά
Παρασκευή
Ανάμιξε τη βρώμη, το quark και το φρέσκο τυρί μέχρι να έχεις ένα λείο μείγμα. Χτύπησε καλά το ασπράδι και πρόσθεσέ το στο μείγμα.
Χύσε το μείγμα σε ένα προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι, όπου θα έχεις ρίξει μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ψήσε σε μέτρια θερμοκρασία για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά.
Υπέροχη και σκέτη, αν όμως θέλεις περισσότερη γεύση πρόσθεσε στο χτυπημένο ασπράδι τόνο από κονσέρβα ή καπνιστό σολομό, μυρωδικά και αλατοπίπερο ή για γλυκιά γεύση, πρόσθεσε εκχύλισμα αμυγδάλου Dukan.
Μεσημεριανό: Μπούτια κοτόπουλο τύπου satay
Μερίδες 2
Προετοιμασία 10 λεπτά/ Μαγείρεμα 1 ώρα (μπορείς να το ετοιμάσεις και από την προηγούμενη ημέρα)
Συστατικά:
·6 μπούτια κοτόπουλου
ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
2 φύλλα λεμονόχορτο χοντροκομμένα
2 κομμάτια τζίντζερ, σε μέγεθος ενός αντίχειρα, πολύ χοντροκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γλ. κουρκούμη και τριμμένο κύμινο
160 ml ξυνόγαλα με λίγα λιπαρά
20 γραμ. κολίανδρο, συν λίγο για το γαρνίρισμα
Παρασκευή
Χάραξε σε αρκετά σημεία κάθε μπούτι και μετά τοποθέτησε σε ένα φαρδύ δοχείο τύπου πυρέξ, όχι μεταλλικό.
Πρόσθεσε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το λεμονόχορτο, το τζίντζερ,το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το ξυνόγαλα και 1 κ.γλ. αλάτι σε ένα μπλέντερ και τρίψε τα μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Χοντρόκοψε τα φύλλα του κολίανδρου και κόψε πιο ψιλά τα κοτσάνια και πρόσθεσέ τα στο μείγμα. Περίχυσε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και τρίψε την επάνω στο κοτόπουλο με τα χέρια σου. Άφησε το κοτόπουλο στο ψυγείο για μία ώρα.
Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς C στον αέρα. Στρώσε με αντικολλητικό χαρτί 1 ή 2 ταψάκια και αράδιασε τα κοτόπουλα.
Ψήσε για 1 ώρα ή ώσπου να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και να ροδοκοκκινίσει η επάλειψη και να γίνει τραγανό.
Αφαίρεσε την πέτσα πριν φας και πασπάλισε με μερικά φύλλα κολίανδρου.
Δείπνο: Βοδινό και ταϊλανδέζικο κόκκινο κάρι
Μερίδες 2
Προετοιμασία 15 λεπτά/ Μαγείρεμα 25 λεπτά
Συστατικά:
150 ml αποβουτυρωμένο γάλα
1 κ.σ. πάστα κόκκινου κάρι
500 γραμ. βοδινό
1 κ.σ. γλυκαντικό σε σκόνη
2 κ.σ. αλατισμένη σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. φύλλα κολίανδρου
1 κ.σ. ψιλοκομμένο λεμονόχορτο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Παρασκευή
Ζέστανε το γάλα μαζί με το άρωμα καρύδας σε ένα wok και πρόσθεσε την πάστα κόκκινου κάρι.
Κόψε το κρέας σε λεπτές φέτες και βάλε το στο wok. Ανάμιξε καλά και ψήσε το σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Πρόσθεσε το γλυκαντικό, τη σάλτσα σόγιας και λίγο νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
Μαγείρεψε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Πασπάλισε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και σέρβιρε αμέσως. Προαιρετικά, συνόδεψε με λίγα noodles (αν βρεις τα Dukan Shirataki Noodles ακόμα καλύτερα).