Η ευθύνη στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για Κύπρο

29
τετ α τετ, Αναστασιάδη – Ακιντζί,

Η ευθύνη για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων βαρύνει κυρίως την Τουρκία, γράφει ο Gerd Höhler της γερμανικής εφημερίδας Ηandelsblatt, η οποία στοχεύει κυρίως στις ευθύνες του Ταγίπ Ερντογάν.

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν ο γόρδιος δεσμός που καταδίκασε σε αποτυχία τις συνομιλίες. Το γεγονός ότι ο Erdogan δεν έχει κάποιο κίνητρο να κάνει παραχωρήσεις στο κυπριακό ήταν γνωστό και πριν την έναρξη των συνομιλιών –οι σχετικές προσδοκίες των ευρωπαίων και των ελληνοκυπρίων δεν ευοδώθηκαν.

Στο εξής και για τις επόμενες δεκαετίες το κυπριακό θα παραμείνει άλυτο. Φέροντας γι’ αυτό την κύρια ευθύνη, ο Erdogan απομονώνει ακόμα περισσότερο τη χώρα του και την απομακρύνει από τη δύση.  [Ankara zementiert die Teilung Zyperns]

Η Michele Kambas, του πρακτορείου Reuters γράφει:

«Ήμασταν τόσο κοντά», δήλωσε διπλωμάτης, καθώς απέτυχε άλλη μια προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου. «Δεν ξέρω πώς μπορεί να προχωρήσουν τα πράγματα από δω και στο εξής», δήλωσε η διπλωματική πηγή στο Reuters, καταλογίζοντας στους Τουρκοκύπριους «κάποια απληστία» και ότι «ζήτησαν πολλά».

Διαβάστε επίσης:  Ανακαλύφθηκε στην Τανζανία νέο είδος Τιτανόσαυρου

Η ίδια πηγή θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι έκαναν  σφάλμα τακτικής όταν ζήτησαν γραπτή δέσμευση από την Τουρκία με την οποία θα παραιτούνταν από τα δικαιώματα επέμβασής της προτού υπογραφεί η συμφωνία. «Δε νομίζω ότι υπήρχε εμπιστοσύνη. Ήμασταν πραγματικά κοντά», πρόσθεσε η διπλωματική πηγή. «Τώρα είναι ώρα ήρεμης ανάλυσης και εξέτασης των επόμενων βημάτων. Η δέσμευσή μας σε μια συμφωνία παραμένει ακλόνητη», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. (‘We were so close,’ says diplomat as another Cyprus reunification bid flops)

Η Nektaria Stamouli, της WSJ σημειώνει σε άρθρο ειδησεογραφικού περιεχομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου κατέρρευσαν,  σηματοδοτώντας το τέλος μιας διετούς διαδικασίας που θεωρείτο ως η δυνητικά  τελευταία ευκαιρία για την επίλυση της διαμάχης δεκαετιών.(Cyprus Reunification Talks Collapse. Security and military presence on the island were the main sticking points between the two sides).