Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις

Προσεκτικά κινείται το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά όπως φαίνεται να είναι η επιδίωξη της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό διπλωματικές πηγές αποφεύγουν να εισέλθουν σε απευθείας σχολιασμό των δημοσιευμάτων των τουρκικών ΜΜΕ τα οποία πήραν τη σκυτάλη από τον Ταγίπ Ερντογάν ενισχύοντας το αφήγημα για καταλήψεις νησιών σε ένα κρεσέντο προκλήσεων εκτός ορίων.

Ψυχραιμία

«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το πολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που καλλιεργεί συστηματικά κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία, προπαγανδίζει με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος, παρουσιάζοντας χάρτες με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με τον ισχυρισμό ότι κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα.

Πολεμικό κλίμα

Με νέο βίντεο από την άσκηση EFES που έδωσε στη δημοσιότητα, η Τουρκία προσπαθεί να εκφοβίσει διατηρώντας την ένταση στο Αιγαίο.

Στο χορό της εμπρηστικής ρητορικής μπαίνουν όμως και τα ΜΜΕ στηn Τουρκία βάζοντας στο στόχαστρο το Καστελόριζο και εστιάζοντας στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

Εκτός από το Καστελόριζο, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ανατολή, τονίζει πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ακολούθησε ο κυβερνητικός έταιρος του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα καθώς «η καρδιά τους είναι στραμμένη στην Τουρκία».

Νέα λογική αναθεωρητισμού

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πως αυτή η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ ωφελεί την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αντί να συζητηθούν τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, του πληθωρισμού που σπάει ρεκόρ 25ετίας ή της υποτίμησης της λίρας, οι Τούρκοι πολίτες «βομβαρδίζονται» με μια νέα λογική αναθεωρητισμού.

Στα πάνελ των τηλεοπτικών δικτύων καλούνται στρατιωτικοί αναλυτές, απόστρατοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κάποιοι δημοσιογράφοι που ωστόσο εκφράζουν ακραίες θέσεις.

Να κάνουμε κατάληψη νησιών της Ελλάδας

Στο CNN Turk πολιτικός αναλυτής πρότεινε «κατάληψη κάποιων νησιών της Ελλάδας», με τον διευθυντή της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν να μην παρεμβαίνει.

Ο αντιναύαρχος ε.α. του τουρκικού ναυτικού Τζιχάντ Γιαϊτζί δήλωσε πως «η Ψέριμος ανήκει στην Τουρκία». Καθηγητές πανεπιστημίων υπενθυμίζουν το «οθωμανικό παρελθόν των νησιών» και υποστηρίζουν πως «από τη στιγμή που η Ελλάδα παραβίασε τους όρους, τα νησιά πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Από την άλλη ο Έρντογάν εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Efes.

Δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν αυτό χρειαστεί».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από την Όψη κι απ’ την Κόψη…

Όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες στο Μωρηά και τη Ρούμελη, εκεί στις αρχές του 19ου...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που...