Η ευχή «Καλή Παναγιά» έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαφορετικές απόψεις έχουν εκφραστεί σχετικά με το αν είναι σωστή ή λάθος.
Από θρησκευτική άποψη, η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν η έκφραση αυτή είναι θεολογικά ορθή. Ο κόσμος όμως στο σύνολο του δεν είναι ούτε θεολόγοι, ούτε έχουν εντρυφήσει σε αυτό το πλαίσιο .
1. Θεολογική Άποψη: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ευχή «Καλή Παναγιά» είναι λανθασμένη, καθώς η Παναγία δεν είναι μια γιορτή ή ένα γεγονός που έρχεται και περνάει, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Η Παναγία είναι πρόσωπο της Χριστιανικής πίστης και δεν έχει νόημα να ευχηθεί κανείς να είναι “καλή”. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι η σωστή ευχή θα ήταν «Χρόνια Πολλά» ή «Ευλογημένη Παναγιά».
2. Λαϊκή Χρήση: Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την ευχή με καλοπροαίρετο σκοπό.Για αυτούς, η ευχή «Καλή Παναγιά» σημαίνει μια καλή και ευλογημένη περίοδο κατά τη διάρκεια της γιορτής της Παναγίας, ιδιαίτερα ενόψει της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, η ευχή εκφράζει την προσδοκία για μια ευλογημένη και χαρούμενη εορτή.
Συμπέρασμα:
Η έκφραση της ευχής εξαρτάται από την πρόθεση και το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται. Εφόσον η ευχή «Καλή Παναγιά» λέγεται με καλοπροαίρετο σκοπό και σεβασμό, δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί λανθασμένη, ακόμη κι αν δεν είναι θεολογικά ακριβής. Σημασία έχει ότι εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό προς την Παναγία και τη γιορτή της.
Αγγίζει τα όρια της παράνοιας όσοι ασχολούνται συνεχώς με αυτό ! Δεν μπορούν να υπαγορεύουν στον κόσμο να λέει την ευχή όπως εκείνοι κρίνουν ότι είναι σωστή και έχουν δημιουργηθεί διάφοροι σκανδαλισμοί στο διαδικτυο τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεμα να χάνουμε το βαθύ νόημα του θεομητορικού εορτασμού .
Άλλωστε όλος ο κόσμος δεν είναι θεολόγοι ή ειδικοί αναλυτές όπως κάποιοι που κάνουν τους Μεγάλους Ιεροκήρυκες και αλάνθαστους θεολόγους!
Ωστόσο, για όσους θέλουν να είναι απόλυτα ακριβείς, μπορούν να επιλέξουν ευχές όπως «Χρόνια Πολλά» ή «Ευλογημένη Παναγιά».
Αλλά δεν μπορούν να το επιβάλλουν στους άλλους!