Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

Οι αρχές προσπαθούν να αντιστρέψουν την αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών

Η Bundeswehr θα διεξάγει πλήρους κλίμακας “στρατιωτικές προετοιμασίες” σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Αυτό ανέφερε το Spiegel στα μέσα Νοεμβρίου, επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο με τίτλο “Επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για τις ένοπλες δυνάμεις”, το οποίο υπογράφει ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Eberhard Zorn. “Ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει γίνει και πάλι πραγματικότητα”, δηλώνει ο Γερμανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο στρατηγός συνιστά να επικεντρωθούμε σε μεγάλους σχηματισμούς στρατευμάτων, χωρίς να περιμένουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Bundeswehr θα συγκροτήσει τουλάχιστον μία πλήρως εξοπλισμένη και ετοιμοπόλεμη μεραρχία 10.000 στρατιωτών έως το 2024.

Τι ωθεί τις γερμανικές αρχές να λάβουν τέτοια μέτρα;

Από τις αρχές Νοεμβρίου, η ενεργειακή εταιρεία Uniper, που θεωρείται το σημαντικότερο στοιχείο του γερμανικού ενεργειακού συστήματος, έχασε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων. Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Uniper ανέφεραν ότι η εταιρεία είχε διαγράψει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ισολογισμό της λόγω της διακοπής του έργου Nord Stream 2 και της αναστολής λειτουργίας της ρωσικής θυγατρικής της Unipro.

Η VNG, άλλος ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου της Γερμανίας, βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης στο τέλος του καλοκαιριού. Στις αρχές του φθινοπώρου ζήτησε βοήθεια από το κράτος λόγω της διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία και της ανάγκης να αγοράσει καύσιμα σε πολύ υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με το Reuters, η EnBW, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της VNG, εκτίμησε την πιθανή ζημία από τις αθετημένες συμβάσεις με τη Gazprom και τη γερμανική θυγατρική της “σε μια κλίμακα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ”.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε σε υψηλό ρεκόρ 10,4%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 800% μέσα στο έτος.

Στις αρχές του φθινοπώρου έγινε γνωστό ότι η Γερμανία θα διαθέσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα μέτρα αυτά “θα πρέπει να βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας λόγω της διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Τον Αύγουστο, ο λογαριασμός φυσικού αερίου του μέσου γερμανικού νοικοκυριού ήταν 3.717 ευρώ ετησίως, ή 185% υψηλότερος από ό,τι τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τον ιστότοπο Check24. Τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο ακριβά: τον Ιούνιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12% και τον Αύγουστο κατά 16,6%.

Το 2022, Βρετανοί και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τοποθετούν τη Γερμανία στην κορυφή του καταλόγου των χωρών με αυξανόμενο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών

Το πόσο σοβαρά παίρνουν οι γερμανικές αρχές αυτές τις προβλέψεις αποδεικνύεται από τα ακόλουθα. Την 1η Οκτωβρίου, η Γερμανία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής μονάδας που θα αναλάβει την “επιχειρησιακή διοίκηση των εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας”. Πρόκειται για τη λεγόμενη εδαφική διοίκηση της Bundeswehr (TerrFüKdoBw). Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα αυξάνονται και τα στρατιωτικά-αστυνομικά μέτρα δεν βοηθούν εδώ.

Στα μέσα του καλοκαιριού όλα τα λιμάνια της Γερμανίας έκλεισαν. Λόγω των απεργών λιμενεργατών όλες οι εργασίες έχουν σταματήσει. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Αμβούργο, πολλές γέφυρες αποκλείστηκαν όχι μόνο από εργαζόμενους αλλά και από αγρότες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ολλανδούς αγρότες κατά των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και της λεγόμενης “ατζέντας για το κλίμα” της ΕΕ/του WEF.

Το πρόβλημα του φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί στη Γερμανία έως το 2024, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τριπλασιασμό των τιμών. Ταυτόχρονα, ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, αναγνώρισε ρητά ότι το επίπεδο της αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου στη Γερμανία δεν επαρκεί για να ξεπεράσει τη χειμερινή περίοδο χωρίς ρωσικό αέριο.

Οι Γερμανοί έχουν μια δύσκολη χρονιά μπροστά τους. Έτσι θα είναι ο χειμώνας που έρχεται για τους Γερμανούς”.

Στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στη Γερμανία. Στο Κάσελ σημειώθηκαν μαζικές ταραχές, οι συμμετέχοντες στις οποίες απαίτησαν να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου Rheinmetall που παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα. Στις 4 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι της Κολωνίας βγήκαν στους δρόμους. Στις 5 Σεπτεμβρίου, Λειψία. Μέχρι το τέλος της 6ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν αναφορές για διαμαρτυρίες στο Βερολίνο, το Μαγδεμβούργο και το Μίλτενμπεργκ. Στις αρχές Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Βερολίνου για να απαιτήσουν την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων και την πρόσβαση στην ενέργεια.

Συγκέντρωση μπροστά από τη Bundestag στις 8 Οκτωβρίου. Οι διαδηλωτές ζητούν άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πρόσβαση στην ενέργεια

Στις 22 Οκτωβρίου στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε και πάλι ένα μεγάλο συλλαλητήριο κατά της οικονομικής πολιτικής των αρχών, οι αφίσες των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο ήταν γεμάτες δηλώσεις: “Χωρίς κέρδος, χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα”, “Κάτω τα χέρια από τη Ρωσία!”, “Η Ευρώπη έχει γαμηθεί βαθιά από τις ΗΠΑ”.

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, τα υπεραστικά τρένα στη βόρεια Γερμανία παρέλυσαν εντελώς.

Προκειμένου να θερμάνουν τα σπίτια τους, οι Βερολινέζοι έκοψαν σχεδόν όλα τα δέντρα στο κεντρικό πάρκο Tiergarten. Η κοπριά αλόγων θεωρείται πλέον επίσης καύσιμο.

Ο βουλευτής της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμβουλεύει τους συμπολίτες του να φορούν δύο πουλόβερ ο καθένας και να μην απογοητεύονται από το κρύο και το σκοτάδι. (“Αν φορέσετε ένα παλιό πουλόβερ και στη συνέχεια ένα δεύτερο πουλόβερ, θα είστε μια χαρά.”)

Οι κλοπές στα γερμανικά δάση αυξάνονται: “Έρχονται με αλυσοπρίονο, κόβουν ένα κορμό, τον φορτώνουν και φεύγουν”, καταγγέλλουν για την κατάσταση στη δασική διοίκηση του Munster. Υπήρξαν ακόμη και υψηλόβαθμοι κλέφτες που φόρτωσαν τα φορτηγά τους. Και η κλοπή δασών στη Γερμανία είναι ένα σοβαρό, διωκόμενο ζήτημα. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα και, σε ειδικές περιπτώσεις, σε φυλάκιση”, αναφέρει το κρατικό δασαρχείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι συλλέκτες νεκρών ξύλων είναι ήδη εγκληματίες.

Τα αρτοποιεία και οι φούρνοι κλείνουν – και πάλι λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν εκλιπαρούν την κυβέρνηση για βοήθεια. Το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί κατά 45% από την αρχή του έτους, συν την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους ανειδίκευτους εργάτες (από τον Οκτώβριο – 12 ευρώ την ώρα).

Οι Αγγλοσάξονες, οι οποίοι ισχυρίζονται σκωπτικά ότι η αποβιομηχάνιση της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, έχουν ανάψει τη φωτιά.

Όλα αυτά επηρεάζουν επίσης τη στάση των Γερμανών απέναντι στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από κοινωνιολογικές έρευνες. Για παράδειγμα, η έρευνα – δημοσκόπηση της Deutschland Trend δείχνει ότι πάνω από το 70% των Γερμανών είναι κατά της αύξησης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Από αυτούς, το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η γερμανική βοήθεια είναι “επαρκής” (με την έννοια ότι δεν χρειάζεται περισσότερη) και το 30% τη θεωρεί “υπερβολική”.

Μια άλλη έρευνα του Cemas, του Κέντρου Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Στρατηγικής, δείχνει τα εξής: Το 40% των Γερμανών ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβη εξαιτίας μιας προβοκάτσιας του ΝΑΤΟ- το 44% πιστεύει ότι ο Πούτιν πολεμά τις παγκόσμιες ελίτ που μαριονίζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο- το 14% πιστεύει ότι η Ουκρανία ήταν μέρος της Ρωσίας και δεν μπορεί να έχει εδαφικές διεκδικήσεις- το 9% συμφωνεί ότι μια ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι απαραίτητη για την εκδίωξη της φασιστικής ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να αντιστρέψουν την άνοδο αυτών των αισθημάτων προπαγανδίζοντας ένα σχέδιο πολέμου με τη Ρωσία.

Artem ignatiev

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Ρωσία: Φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου ύστερα από επίθεση με drone

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Ρωσία, στον Βόλγα, ύστερα από επίθεση μη...