Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και ο «κεντρώος» ανασχηματισμός – Πότε θα στηθούν οι κάλπες

«Φωτιά» έχουν πάρει τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για ένα φθινοπωρινό αιφνιδιασμό.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να προαναγγελθούν από τώρα οι πρόωρες κάλπες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν πέσει προτάσεις για το χρόνο της επόμενης αναμέτρησης. Σε περίπτωση που αυτές οι προτάσεις τελικά «περπατήσουν» οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου ή το πιθανότερο στις 2 Οκτωβρίου (καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει και τους περισσότερους… υποστηρικτές).

Όπως αναφέρει το «Έθνος» σε μια τέτοια περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και θα ξεδιπλωθεί το «γαλάζιο» σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε στη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη βάλει στη δημόσια συζήτηση τα διλήμματα της επόμενης κάλπης, με το βασικότερο να είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

μητσοτάκης μαξίμου
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί εγρήγορση. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα θελήσει με τις πρόωρες κάλπες να …προλάβει έναν ακόμα χειμώνα με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Οι υποστηρικτές των φθινοπωρινών εκλογών στην κυβέρνηση ποντάρουν στην καλή πορεία του τουρισμού, που θα βοηθήσει να απορροφηθούν σε ένα βαθμό οι «κραδασμοί» από το κύμα των ανατιμήσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι θα δώσουν ένα θετικό αφήγημα στην κυβέρνηση, που θέλει να πάει στις κάλπες με το σύνθημα «η Ελλάδα επέστρεψε».

Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και αυτός έχει σχέση με τα δημοσιονομικά. Η κυβέρνηση βλέποντας μια εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την πορεία των τιμών ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο μέτρων στήριξης (αύξηση κατώτατου μισθού, παρεμβάσεις στο ενεργειακό κ.α.). Ωστόσο δεδομένο είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και δεν είναι εύκολο να προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις ακόμα και αν ενταθεί περαιτέρω η «πίεση» των ψηφοφόρων.

μέγαρο μαξίμου εκλογές
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με αυτά τα δεδομένα οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη η δυναμική που δημιουργείται από τα μέτρα στήριξης. Και επιμένουν πως το φθινόπωρο θα είναι καλύτερη η κατάσταση πολιτικά για τη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την επόμενη άνοιξη, που θα έχει διογκωθεί η κόπωση των πολιτών από το ράλι των ανατιμήσεων.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο και αφού συνυπολογιστούν μια σειρά από παράγοντες, όπως η πορεία του πληθωρισμού, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενέργεια (καθώς προς το παρόν ακολουθείται μια αργή στρατηγική σε επίπεδο Ε.Ε.) αλλά και το αν το καλοκαίρι θα έχει κυλήσει χωρίς κάποια σοβαρή κρίση.

Ο «κεντρώος» ανασχηματισμός

Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται το … φλερτ προς το κεντρώο ακροατήριο, το οποιο σε σημαντικό βαθμό είχε συμβάλει στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής (που επίσης πολιορκεί το κεντρώο ακροατήριο) όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ (όπου οι πρόσφατες εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως κεντροαριστερό άνοιγμα).

Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο έχει υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι δεδομένο πως σε αυτό το κοινό θα εστιάσει το επόμενο διάστημα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά μηνύματα σχεδιάζει να στείλει ο πρωθυπουργός και με τον επόμενο ανασχηματισμό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος Αγορά

Ανοικτή από την Κυριακή στις 21:00 έως τις 15:00 της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι η Βαρβάκειος αγορά. Και η Αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτή από...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο κύβος ερρίφθη: Κάλπες στις 9 Απριλίου

Ο κύβος ερρίφθη και οι εκλογές της απλής αναλογικής αναμένεται να γίνουν στις 9...

Πιθανή ημερομηνία προκήρυξης εκλογών στις 9 Μαρτίου

Δύο υπουργικά συμβούλια και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις...

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, οι ημερομηνίες “κλειδιά”

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα...

«Μαύρος καπνός» στα εξοπλιστικά εν όψει εκλογών

«Αφλογιστία» των Ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos –«Κόλλησαν» τα Γερμανικά τεθωρακισμένα Marder Η ανάγκη για...