Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της

...αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μάρινο Ραχόι δήλωσε ότι θέλει η Ισπανία να πάρει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας

60
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία

Ώρα μηδέν για την Καταλονία, καθώς το κοινοβούλιο της αυτονομίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μάρινο Ραχόι δήλωσε ότι θέλει η Ισπανία να πάρει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας.

Ωστόσο, πριν από την ψηφοφορία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Ciudadanos) διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας – με βουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας να τοποθετούν στις κενές θέσεις τους με καταλανικές σημαίες. Η ανεξαρτησία ψηφίστηκε, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά.

Γερουσία υπέρ ενεργοποίησης του άρθρου 155

Εν τω μεταξύ, η ισπανική γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, υπερψήφισε τα βήματα για την κατάργηση της αποσχιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας το απόγευμα της Παρασκευής.

Μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου, όμως, ο Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο ώστε να εξετάσει τα από τούδε βήματα της Μαδρίτης.

Μιλώντας σε γερουσιαστές νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ραχόι δήλωσε ότι η Ισπανία έπρεπε να αναγκάσει την Καταλονία να υποβληθεί στο ισπανικό σύνταγμα.

Διαβάστε επίσης:  «Ανοιγμα» Τσαβούσογλου: Πολύ θετικά τα μηνύματα από Μητσοτάκη

Επίσης, επιτέθηκε στην περιοχή για «χλευασμό της δημοκρατίας» με τρόπο που θυμίζει την εποχή του φασιστικού ισπανικού ηγέτη Φρανσίσκο Φράνκο και δήλωσε ότι θέλει «επιστροφή στη νομιμότητα».

Τούσκ: Μιλάμε μόνο με Ισπανία

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δήλωσή του, επανέλαβε την ανάγκη για διάλογο, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η Ε.Ε. θα συνομιλεί μόνο με την Ισπανία.

 

Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here