Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
15 C
Athens

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο για κορωνοϊό

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου για κορωνοϊό.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, αξιολόγησε την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου για COVID-19. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, κάθε είδος fast food καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κέικ και αλμυρά σνακ.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Ράπτης (Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Αναστασία Θανοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων), και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Συνολικά, 41.012 συμμετέχοντες από τη μελέτη UK Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο με τουλάχιστον 2 ως και 5 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διατροφής 24 ωρών και τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση NOVA. Η λοίμωξη COVID-19 ορίστηκε ως άτομα που ήταν θετικά στην COVID-19 ή απεβίωσαν από COVID-19. Αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (% ημερήσια πρόσληψη γραμμαρίων) και της μόλυνσης από COVID-19 με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών μεθόδων.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο χρήσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη δίαιτα, οι συμμετέχοντες στο 2ο, 3ο και υψηλότερο τεταρτημόριο παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη COVID-19 (3%, 24% και 22% πάνω αντίστοιχα, p< 0,001). Δεν εντοπίστηκε επίδραση της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης και των συννοσηροτήτων στις συσχετίσεις αυτές. Από την άλλη, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) είχε κάποια μεσολάβηση (13,2%) στις συσχετίσεις αυτές, υποδηλώνοντας ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τροφίμα αυξάνουν το σωματικό βάρος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19.

Συμπερασματικά, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών. Είναι σημαντικό όμως να συμβουλεύουμε για μείωση της κατανάλωσης των τροφίμων αυτών και για έναν επιπρόσθετο λόγο πλέον.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρκίνος πνευμόνων: Δείτε τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μοριακό μονοπάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane στις ΗΠΑ. Ο...

Θα ζήσετε μέχρι τα 100; Η απάντηση κρύβεται στο αίμα σας

Μελέτη δείχνει ότι μπορεί τελικά οι επιστήμονες να ανακάλυψαν το μυστικό της μακροζωίας και αυτό κρύβεται στο αίμα μας. Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος...

Χιλιάδες άνθρωποι ζουν με έναν δυνητικά θανατηφόρο ιό που μεταδίδεται και από τις οδοντόβουρτσες

Περίπου 70.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνειδητοποιούν ότι νοσούν από μια ιάσιμη ασθένεια που όμως μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, σοβαρή ηπατική βλάβη...

Νέα μελέτη: Συνδέει τη νόσο του Πάρκινσον και την άνοια με τα νανοπλαστικά

Τα νανοπλαστικά επηρεάζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας αλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον και άλλους τύπους άνοιας, σύμφωνα...
σκελίδα, σκόρδο, μαξιλάρι,

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο

Καλοκαίρι ή χειμώνας, άνοιξη ή φθινόπωρο, το σκόρδο συνήθως ταιριάζει με σχεδόν όλες τις συνταγές. Αρκεί λίγο σκόρδο και το φαγητό αποκτά άλλη γεύση....

Χονγκ Κονγκ: Επιστήμονες αναπτύσσουν μια πιο φθηνή έκδοση του τεστ Galleri για τον καρκίνο

Μια φθηνή έκδοση του τεστ Galleri, ενός τεστ αίματος που ανιχνεύει με εξαιρετική ακρίβεια τουλάχιστον 50 τύπους καρκίνου, αναπτύσσουν οι επιστήμονες του Κέντρου Novostics...

Υπάρχουν επεξεργασμένα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία;

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη – όμως, κάποια άλλα είναι καλά για τον οργανισμό, επισημαίνει νέα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρευνα «βόμβα» για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές τροφίμων: Ποια διακινεί τα πιο ανθυγιεινά προϊόντα

Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών που εμπορεύονται τέσσερις στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες...

Κορωνοϊός: Σε ισχύ από σήμερα νέα μέτρα για τα καταστήματα τροφίμων – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Νέα μέτρα από σήμερα στα καταστήματα τροφίμων. Συγκεκριμένα, επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών...

O κορωνοϊός δεν διαδίδεται μέσω των τροφίμων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) ανακοίνωσε...

Κορονοϊός: Μεταδίδεται μέσω τροφίμων;

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η...