Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Η κατάργηση της κοριτσίστικης μπλε ποδιάς

Από το 1974 που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1981 που έγινε κυβέρνηση ένα πράμα δούλευε πολύ προχωρημένα. Τις υποσχέσεις.

Τις… δεσμεύσεις, κατά την κομματική προπαγάνδα. Ό,τι θα κάνει και θα ράνει. Αλλαγές. Ανατροπές. Συγκρούσεις. Ρήξεις. Μετασχηματισμό της κοινωνίας. Τέτοια κουφά.

Επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν παραμύθης. Επειδή το ΠΑΣΟΚ ήταν μια από τα ίδια. Και επειδή «κάτι» έπρεπε να κάνει η… προοδευτική κυβέρνηση κι έτσι να… ξεχωρίσει από τη «συντηρητική» ΝΔ, προχώρησε σε μια απόφαση η οποία δεν προβλεπόταν στον… πολιτικό πρόγραμμα του κινήματος, του ΠΑΣΟΚ. Κατάργησαν την σχολική ποδιά.

Αυτό που συνέβαινε σ’ όλα τα φιρμάτα και αξιόπιστα σχολεία του κόσμου, και στα κολέγια. Κανόνας η ίδια μαθητική αμφίεση. Να ντύνεται ”σχολικά”το αγόρι και το κορίτσι.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, σα σήμερα το 1982, με απόφαση του υπουργού παιδείας παύει η υποχρέωση των μαθητριών να φοράνε την πασίγνωστη μπλε ποδιά.

Κάποτε απαγορευόταν να κυκλοφορεί μαθήτρια χωρίς ποδιά, μαθητής χωρίς το σχολικό πηλήκιο. Από το 1982 ο καθηγητής, ο γυμνασιάρχης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει παρατήρηση στην ανήλικη μαθήτρια αν φοράει μίνι, αν έχει τα μισά βυζιά έξω, αν είναι βαμμένη. Αν εμφανίζεται στο σχολείο όπως το υποψήφιο πουτανάκι.

Η μπλε ποδιά. Με άσπρο γιακά. Είχε γιακαδάκι η ποδιά, ήταν απαραίτητος από επάνω ο άσπρος γιακάς, συνήθως πλεκτός, που σιδερωνόταν, να «κάθεται» σωστά.

Πρόοδος, απελευθέρωση η κατάργηση της «ποδιάς». Όπως πρόοδος είναι ότι μπήκε το ναρκωτικό στα σχολεία. Ότι οι μαθήτριες κάνουν εκτρώσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει, φαντασίωση η κατάργηση του πετρελαίου”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ενεργειακή...

Οριστικό τέλος για την αργία των Τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, τα μαθήματα στα...

Ομαδική Εικαστική Έκθεση: MOB – PURPLE

(Κόκκινο + Μπλε = Μοβ) Εγκαίνια: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου | 5 – 9μ.μ. (Η έκθεση...

Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών...