Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
29.7 C
Athens

Η Κίνα δεν βοηθάει τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία

Δύο μήνες μετά την προειδοποίηση προς το Πεκίνο να μην βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή της κατά της Ουκρανίας, κάτι το οποίο έδειχνε έτοιμο να κάνει, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχουν εντοπίσει μια κινεζική φανερή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, το οποίο είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters τις τελευταίες ημέρες ότι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε γενικότερες γραμμές, αλλά ότι η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την οποία ανησυχούν δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ανακούφιση έρχεται σε μια κομβική χρονική περίοδο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στην Ασία αργότερα αυτόν τον μήνα, όπου θα κυριαρχήσει ο τρόπος αντιμετώπισης της ανόδου της Κίνας και η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη της στρατηγική εθνικής ασφάλειας σχετικά με την ανάδειξη της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) να παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να συμμετέχει σε συστηματικές προσπάθειες για να βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις μας», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη ΛΔΚ και οποιαδήποτε άλλη χώρα που μπορεί να παράσχει υποστήριξη στη Ρωσία ή να αποφύγει με άλλον τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ και των εταίρων».

Εκτός από την άμεση υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, η Κίνα απέφυγε να συνάψει νέες συμβάσεις μεταξύ των κρατικών διυλιστηρίων πετρελαίου της και της Ρωσίας, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις. Τον Μάρτιο, ο κρατικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες για μια σημαντική επένδυση στα πετροχημικά και μια επιχείρηση μάρκετινγκ φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισε την αποχή της Κίνας στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «νίκη», υπογραμμίζοντας πως η επιβεβλημένη πράξη εξισορρόπησης του Πεκίνου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μπορεί να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και επέκρινε τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας εκτινάχθηκε επίσης το πρώτο τρίμηνο και οι δύο δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι έχουν μια «άνευ ορίων» συνεργασία.

Τη Δευτέρα, η πρεσβεία του Πεκίνου στην Ουάσινγκτον εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο 30 σελίδων κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διαδίδουν «ψέματα» για να δυσφημίσουν την Κίνα σχετικά με την Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω διαρροών στον Τύπο τον Μάρτιο, ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα. Η πρεσβεία σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι δεν είχαν δει κανένα στοιχείο ότι η Κίνα παρείχε τέτοια υποστήριξη.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει για τη βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία από τότε που είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν «φρόντισε ο (Κινέζος ομόλογός του) να καταλάβει τις συνέπειες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει «σημαντικό κίνδυνο για τη φήμη» του να είναι σύμμαχος της Ρωσίας και ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε σημαντική υποστήριξη από την Κίνα για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί το Τόκιο και τη Σεούλ σε αυτό που θα είναι το πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως προέδρου των ΗΠΑ – ένα ταξίδι που δεν θα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κίνα. Θα συναντηθεί επίσης με Ινδούς και Αυστραλούς ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της ομάδας «Quad» στο Τόκιο.

Η Κίνα έχει κάνει τη Ρωσία βασικό μέρος της στρατηγικής της για την εξωτερική πολιτική της για την αντιμετώπιση της Δύσης. Βοηθητικά στελέχη του Μπάιντεν ανησυχούσαν ότι ο Σι σχεδίαζε να παράσχει άμεση υποστήριξη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ο πόλεμος που διέταξε ενάντια στην Ουκρανία αντιμετωπίζει σφοδρές αποτυχίες, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται ενθαρρυμένοι ότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, αλλά η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το επίπεδο βοήθειας, είπε ο αξιωματούχος.

Η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδική για την Ασία στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής.

«Υπήρξαν συνεχή μηνύματα ότι αν η Κίνα το πράξει θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής, οι Κινέζοι δεν το έχουν κάνει. Είναι δυνατόν οι Κινέζοι να σχεδίαζαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια και να άλλαξαν γνώμη», είπε.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για την άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό που λένε είναι η συνεχιζόμενη αναμετάδοση της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι το Πεκίνο «είχε επανειλημμένα δημιουργήσει ψευδείς ισοδυναμίες μεταξύ του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας και των ενεργειών αυτοάμυνας της Ουκρανίας».

Και πρόσθεσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Κίνα ήδη κάνει πράγματα που δεν βοηθούν αυτή την κατάσταση».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι ζητάει η Τουρκία από Σουηδία και Φινλανδία – Επιμένει σε εμπόδια η Άγκυρα...

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να έχει αποσπάσει «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες...

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Μακρόν με Ερντογάν

Επικοινωνία θα έχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απειλή να ασκήσει βέτο στην εισδοχή...
ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Σουηδών-Φινλανδών με Τούρκους αξιωματούχους

Ανταλλάγματα ζητά η Άγκυρα προκειμένου να κάνει πίσω στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό κατέστη σαφές μετά και...

Πόλεμος στην Ουκρανία – Τι μας κρύβουν; Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουγγαρία!

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Βουδαπέστης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα και οι συνέπειες της οικονομικής...

Στα 78 του έγινε από ιερέας…πρωταγωνιστής σε αισθησιακές ταινίες

Πριν από πέντε χρόνια, ο Αμερικανός Νορμ Σελφ αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του για να είναι πιο κοντά στον Θεό. Ήταν καθολικός ιερέας...

Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να δραπετεύσει από την Τουρκία»

Σε έναν -αν μη τι άλλο- αρκετά περίεργο ισχυρισμό προχώρησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας. Όπως ισχυρίστηκε ο...
ΗΠΑ: Πέθανε ο Τζορτζ Σουλτς

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σύμμαχος – κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ως αναντικατάστατο σύμμαχο και σύμμαχο – κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία – Τι μας κρύβουν; Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουγγαρία!

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Βουδαπέστης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σύμμαχος – κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ως αναντικατάστατο σύμμαχο και σύμμαχο – κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα...

ΗΠΑ: Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας – Ένοπλος σκότωσε 14 παιδιά και έναν δάσκαλο

Δεκαπέντε άνθρωποι, 14 παιδιά και ένας ενήλικος, βρήκαν τον θάνατο από επίθεση ενόπλου σε...

Αυτά … από το παρελθόν για την Τουρκία

Δεν απέχουν πολύ οι ανακατατάξεις που ζει στις μέρες μας η βορειοανατολική Ευρώπη από...