Με βάση την Βίβλο ή Αγία Γραφή και, ειδικότερα την Παλαιά Διαθήκη, έχουμε τον ισχυρισμό ότι η Κιβωτός της Διαθήκης είναι ένα επίχρυσο ξύλινο κιβώτιο το οποίο περιέχει τις δύο λίθινες πλάκες επάνω στις οποίες είναι αποτυπωμένες οι λεγόμενες Δέκα Εντολές, οι οποίες δόθηκαν από τον Θεό στα χέρια του Μωυσή για να συνετίσει τους Ισραηλίτες.
Οι κυνηγοί θησαυρών αλλά και πολλοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι γοητεύονται από την ιδέα ότι όλο αυτό μπορεί να είναι μία πραγματικότητα, οπότε η εύρεσή της θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων αιώνων. Πιστεύεται ότι η Κιβωτός εξαφανίστηκε περίπου το 587 π.Χ. όταν οι Βαβυλώνιοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ. Μερικοί μύθοι σχετικά με το τέλος του κόσμου συνδέονται άμεσα με την ανάκτηση της Κιβωτού και της επιστροφής της στην Ιερουσαλήμ. Που, λοιπόν, μπορεί να βρίσκεται η περίφημη και περιβόητη Κιβωτός της Διαθήκης με τις σούπερ ιδιότητες που τις αποδίδονται;
Η Daily Star Online έκανε μία πολύ καλή έρευνα σχετικές με τις πιθανές αλλά κρυφές τοποθεσίες που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εντοπίζεται ο τελικός τόπος ανάπαυσης της Κιβωτού. Έφτιαξε και έναν χάρτη:
Ας δούμε τώρα που βασίζεται τα δεδομένα επάνω στον χάρτη και τι σημαίνουν. Ερευνητές θεωρούν ότι με βάση την παράδοση, η Κιβωτός με τις Πλάκες του Μωυσή, έχει δύο πιθανές θέσεις. Η μία εκδοχή την θέλει να παραμένει κρυμμένη σε ένα μυστικό τούνελ βαθιά κάτω από το Όρος του Ναού, πάνω στο οποίο βρίσκεται τώρα ο ισλαμικός ιερός τόπος ο Dome of the Rock.
Η δεύτερη εκτίμηση την τοποθετεί 76 μίλια μακριά, βυθισμένη στη λίμνη Τιβερία, γνωστότερη ως Θάλασσα της Γαλιλαίας. Μια ακόμα πιθανότητα είναι να την έκρυψε στο Όρος Nebo, σε μία σπηλιά, ο προφήτης Ιερεμίας. Άλλοι ερευνητές δίνουν τις δικές τους ερμηνείες. Έτσι, μια θεωρία λέει ότι την ανακάλυψαν οι Ναίτες Ιππότες στο Jebel al-Madhbah, η οποία μπορεί να ήταν η Βιβλική τοποθεσία τους Όρους Σινά.
Μία άλλη ισχυρίζεται ότι ο βαρώνος Ralph De Sudeley, ένας πλούσιος ευεργέτης της θρησκευτικής αίρεσης, μετέφερε την Κιβωτό στη Βρετανία κρυφά στο κτήμα του στο Temple Herdewyke, κοντά στο Leamington Spa, ένα μέρος που στις μέρες μας ανήκει και ελέγχεται από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ένας πιθανός χώρος ανάπαυσης για την Κιβωτό βρίσκεται στη Γαλλία, στον Καθεδρικό Ναό της Σάρτρ, που επίσης φέρεται να μεταφέρθηκε εκεί από τους Ναΐτες, ή στο γαλλικό χωριό Rennes le Chateau. Άλλοι υποστηρίζουν ότι βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Εκκλησίας της Παναγίας της Μαρίας της Σιών, ή ότι μεταφέρθηκε στην Αιθιοπία γύρω στο 1000 π.Χ. από τον Menelik, γιο του βιβλικού ηγεμόνα Σολομώντα. Υποστηρίζεται ακόμα ότι μπορεί να βρίσκεται σε μια σπηλιά στα βουνά Dumghe, της Αφρικής, ενώ και η Ρώμη είναι επίσης ένας προτεινόμενος τόπος καθώς λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών μεταφέρθηκε στη βασιλική του Αγίου Ιωάννη.
Αλλά και η Αίγυπτος είναι μία υποψήφια περιοχή, καθώς υποστηρίζεται ότι ήδη έχει βρεθεί εκεί όταν ο Howard Carter ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμόν, καθώς φωτογραφίες από το εσωτερικό του τάφου φαίνεται να αποκάλυπταν ένα ύποπτο αντικείμενο σαν την Κιβωτό, με ένα άγαλμα του Άνουβις τοποθετημένο στην κορυφή, παραβλέποντας πως πρόκειται για ένα τεχνούργημα αρχαίας αιγυπτιακής, και όχι βιβλικής καταγωγής. Ίσως, η πιο εξωπραγματική θεωρία να είναι εκείνη που στοιχειοθετεί μία κατάσταση ότι η Κιβωτός βρίσκεται κρυμμένη στην Περιοχή 51, στα μυστικά υπόγεια της μυστηριώδους στρατιωτικής εγκατάστασης της Νεβάδα.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει αν και που μπορεί να βρίσκεται η Κιβωτός της Διαθήκης, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξή της, θεωρώντας την ως ένα μύθευμα των Ισραηλιτών της εποχής εκείνης που με τα χρόνια πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.