Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Η Κομισιόν διαφωνεί για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και εγκαλεί την Ελληνική κυβέρνηση

Επιστολή – έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς του Νίκου Παππά και Χρ. του Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Κ», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που ειχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς (τρίτο συνημμένο αρχείο), το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, οτι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξιζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι ολη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική.

Αντιδράσεις

Τη καταδίκη του νομικού κόσμου της χώρας συναντά ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από την επιστολή – καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στη χώρα μας.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπογράμμισαν στον ΣΚΑΪ την απόλυτη ασυμβατότητα του επίμαχου νόμου με τους ελληνικούς νόμους, το Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά των κυβερνητικών τακτικισμών, όπως «δικτατορία», «Βόρεια Κορέα» και κάνοντας λόγο για φίμωση της Δημοκρατίας.

«Ούτε δικτατορία»

Μιλώντας στον σταθμό μας την Κυριακή, ο Γιώργος Κασιμάτης κάλεσε τα κανάλια να μην υποβάλουν αίτηση για τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, η στάση της κυβέρνησης είναι μια από τις πιο ακραίες και κατάφορες παραβιάσεις των αρχών εγγύησης της αντικειμενικής ενημέρωσης. «Είναι εντελώς απαράδεκτο, τόσο κατάφωρη η παραβίαση του Συντάγματος που ρητώς ορίζει ότι η αδειοδότηση γίνεται από το ΕΣΡ και ρητώς ανήκει σε αυτό και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς παρακάμπτεται ένα Σύνταγμα για να πάρει τις αρμοδιότητες ένας υπουργός…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε δικτατορία δεν θα το έκανε αυτό, έπρεπε να επιστρέψει το νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε μάλιστα ο συνταγματολόγος.

Ο κ. Κασιμάτης προειδοποίησε δε, πως «αν προσπαθήσει το ΣτΕ να διαγνώσει διαφορετικά θα εξευτελιστεί εντελώς η Δικαιοσύνη μας, και θα μείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Στρασβούργο και το δικαστήριο της ΕΕ».

«Θα πρέπει να το καταλάβει πλέον η κυβέρνηση, να καταργήσει αμέσως αυτό το σύστημα και το νόμο και να οργανώσει αμέσως το ΕΣΡ όπως προβλέπεται ρητώς (από το Σύνταγμα)» επισήμανε.

Ο Γιώργος Κασιμάτης επικαλέστηκε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταδείξει στην κοινή γνώμη τον παραλογισμό του κυβερνητικού νόμου. «Είναι σα να λέμε ότι δεν μπορεί να υπογράψει έκδοση νόμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αντ’ αυτού υπογράφει υπουργός, για τέτοιο πράγμα λέμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μόνο στη Βόρεια Κορέα τόσο λίγοι σταθμοί»

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος και δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε ότι «μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί» κάνοντας λόγο για «φίμωση της Δημοκρατίας». .

«Όλος ο νομικός κόσμος τα λέει αυτά που λέει ο κ. Κασιμάτης, αρκεί να ξέρεις τι σημαίνει Δημοκρατία, δεν χρειάζονται γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου… Είναι δυνατόν να πλήττεις τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η πολυφωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Πού ακούστηκε σε χώρα 10 εκατομμυρίων να σού λέει η κυβέρνηση ότι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί αρκούν; Τι φοβίζει την κυβέρνηση να υπάρχουν πολλοί σταθμοί; Μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι, όλη η Ευρώπη έχει δεκάδες για να διακινούνται ελευθέρα οι ιδέες» τόνισε.

Ο ποινικολόγος επέκρινε τόσο την Κομισιόν, λέγοντας ότι άργησε να στείλει την επίμαχη επιστολή, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μέχρι στιγμής στάση που τηρεί στο θέμα.

«Το χειρότερο είναι ότι από τότε που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το ΣτΕ ήταν ανάχωμα της Δημοκρατίας και καταντήσαμε όταν βλέπουμε ότι πνίγεται η ελευθέρια στη χώρα, να κάνουν πρόσφυγες περί αντισυνταγματικότητας οι σταθμοί και να βλέπουμε έναν θλιβερό πρόεδρο και ορισμένους σύμβουλους που έχουν στο μυαλό τους να γίνουν πρόεδροι να απορρίπτουν τις προσφυγές» τόνισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν!

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα λίγους μήνες...

Κομισιόν – Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση

Το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος εξασφάλισε η Ελλάδα στα πλαίσια της...

Κομισιόν: Σοβαρές ανησυχίες εγείρει η προφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη στην Αλβανία

Το ζήτημα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,...

Κομισιόν – Αποκαλυπτική έκθεση: Η Ελλάδα χάνει εκατομμύρια από τον ΦΠΑ – Χάνουμε 6.000 ευρώ το λεπτό

Πρωταθλητισμό στην… φοροδιαφυγή εξακολουθεί να κάνει η χώρα μας, με το Δημόσιο να χάνει...