Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
15.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1858.... Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ "Καν-Καν".

Η Κομισιόν διαφωνεί για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και εγκαλεί την Ελληνική κυβέρνηση

Επιστολή – έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς του Νίκου Παππά και Χρ. του Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Κ», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που ειχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς (τρίτο συνημμένο αρχείο), το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, οτι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξιζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι ολη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική.

Αντιδράσεις

Τη καταδίκη του νομικού κόσμου της χώρας συναντά ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από την επιστολή – καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στη χώρα μας.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπογράμμισαν στον ΣΚΑΪ την απόλυτη ασυμβατότητα του επίμαχου νόμου με τους ελληνικούς νόμους, το Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά των κυβερνητικών τακτικισμών, όπως «δικτατορία», «Βόρεια Κορέα» και κάνοντας λόγο για φίμωση της Δημοκρατίας.

«Ούτε δικτατορία»

Μιλώντας στον σταθμό μας την Κυριακή, ο Γιώργος Κασιμάτης κάλεσε τα κανάλια να μην υποβάλουν αίτηση για τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, η στάση της κυβέρνησης είναι μια από τις πιο ακραίες και κατάφορες παραβιάσεις των αρχών εγγύησης της αντικειμενικής ενημέρωσης. «Είναι εντελώς απαράδεκτο, τόσο κατάφωρη η παραβίαση του Συντάγματος που ρητώς ορίζει ότι η αδειοδότηση γίνεται από το ΕΣΡ και ρητώς ανήκει σε αυτό και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς παρακάμπτεται ένα Σύνταγμα για να πάρει τις αρμοδιότητες ένας υπουργός…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε δικτατορία δεν θα το έκανε αυτό, έπρεπε να επιστρέψει το νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε μάλιστα ο συνταγματολόγος.

Ο κ. Κασιμάτης προειδοποίησε δε, πως «αν προσπαθήσει το ΣτΕ να διαγνώσει διαφορετικά θα εξευτελιστεί εντελώς η Δικαιοσύνη μας, και θα μείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Στρασβούργο και το δικαστήριο της ΕΕ».

«Θα πρέπει να το καταλάβει πλέον η κυβέρνηση, να καταργήσει αμέσως αυτό το σύστημα και το νόμο και να οργανώσει αμέσως το ΕΣΡ όπως προβλέπεται ρητώς (από το Σύνταγμα)» επισήμανε.

Ο Γιώργος Κασιμάτης επικαλέστηκε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταδείξει στην κοινή γνώμη τον παραλογισμό του κυβερνητικού νόμου. «Είναι σα να λέμε ότι δεν μπορεί να υπογράψει έκδοση νόμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αντ’ αυτού υπογράφει υπουργός, για τέτοιο πράγμα λέμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μόνο στη Βόρεια Κορέα τόσο λίγοι σταθμοί»

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος και δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε ότι «μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί» κάνοντας λόγο για «φίμωση της Δημοκρατίας». .

«Όλος ο νομικός κόσμος τα λέει αυτά που λέει ο κ. Κασιμάτης, αρκεί να ξέρεις τι σημαίνει Δημοκρατία, δεν χρειάζονται γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου… Είναι δυνατόν να πλήττεις τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η πολυφωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Πού ακούστηκε σε χώρα 10 εκατομμυρίων να σού λέει η κυβέρνηση ότι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί αρκούν; Τι φοβίζει την κυβέρνηση να υπάρχουν πολλοί σταθμοί; Μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι, όλη η Ευρώπη έχει δεκάδες για να διακινούνται ελευθέρα οι ιδέες» τόνισε.

Ο ποινικολόγος επέκρινε τόσο την Κομισιόν, λέγοντας ότι άργησε να στείλει την επίμαχη επιστολή, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μέχρι στιγμής στάση που τηρεί στο θέμα.

«Το χειρότερο είναι ότι από τότε που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το ΣτΕ ήταν ανάχωμα της Δημοκρατίας και καταντήσαμε όταν βλέπουμε ότι πνίγεται η ελευθέρια στη χώρα, να κάνουν πρόσφυγες περί αντισυνταγματικότητας οι σταθμοί και να βλέπουμε έναν θλιβερό πρόεδρο και ορισμένους σύμβουλους που έχουν στο μυαλό τους να γίνουν πρόεδροι να απορρίπτουν τις προσφυγές» τόνισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοιός: Σοκ με 667 κρούσματα και 8 θάνατοι

Κορωνοιός: Σοκ με 667 κρούσματα και 8 θάνατοι

Σοκάρει η σημερινή επιδημιολογική εικόνα του κορωνοιού στην Ελλάδα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ...

Το τέλος του εφιάλτη: Οι 2 τρόποι για να σβήσει ο κορωνοϊός χωρίς εμβόλιο

Ίσως όταν έρθει το εμβόλιο να μην είναι και τόσο χρήσιμο… Σχεδόν δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του Covid-19,...

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης», τα 12 ναυτικά μίλια και το Ορούτς Ρέις

Το «προφητικό» δημοσίευμα αποτελεί την βάση της πολιτικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει, με φόντο τη… βόλτα χωρίς καλώδια του Ορούτς Ρέις.

Αναστολή τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας ζητεί η Ελλάδα

Αναστολή τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας ζητεί η Ελλάδα, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ1. Σε επιστολή του προς τον Επίτροπο...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-10-2020

Ο Τύπος της Τρίτης 20/10

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 20-10-2020 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Ανίκανοι να προστατέψουν την πατρίδα " ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...
Κορωνοιός: 438 νέα κρούσματα

Κορωνοιός: 438 νέα κρούσματα

Έντεκα θανάτους και άλλα 438 νέα κρούσματα του κορωνοιού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές...

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο

Η καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Νοέμβριο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου αλλά υπάρχει και ένα μικρό ενδεχόμενο να ξεκινήσει...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κομισιόν: «Χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική και το 2021

Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ απέστειλε η Κομισιόν επισημαίνοντας ότι...

Κομισιόν: Η ΕΕ έτοιμη για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας

H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν...

Βελτιωμένες οι ενδιάμεσες θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα

Ελαφρώς βελτιωμένες για φέτος είναι οι ενδιάμεσες θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για...

Κομισιόν: Ο κορωνοϊός δεν είναι απειλή υψηλού επιπέδου για τους εργαζομένους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κατατάξει τον κορωνοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή