Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021
35.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1901.... Ο 19χρονος ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

Η Κομισιόν διαφωνεί για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και εγκαλεί την Ελληνική κυβέρνηση

Επιστολή – έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς του Νίκου Παππά και Χρ. του Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Κ», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα

Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea

Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που ειχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς (τρίτο συνημμένο αρχείο), το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, οτι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξιζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι ολη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική.

Αντιδράσεις

Τη καταδίκη του νομικού κόσμου της χώρας συναντά ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από την επιστολή – καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στη χώρα μας.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπογράμμισαν στον ΣΚΑΪ την απόλυτη ασυμβατότητα του επίμαχου νόμου με τους ελληνικούς νόμους, το Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά των κυβερνητικών τακτικισμών, όπως «δικτατορία», «Βόρεια Κορέα» και κάνοντας λόγο για φίμωση της Δημοκρατίας.

«Ούτε δικτατορία»

Μιλώντας στον σταθμό μας την Κυριακή, ο Γιώργος Κασιμάτης κάλεσε τα κανάλια να μην υποβάλουν αίτηση για τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, η στάση της κυβέρνησης είναι μια από τις πιο ακραίες και κατάφορες παραβιάσεις των αρχών εγγύησης της αντικειμενικής ενημέρωσης. «Είναι εντελώς απαράδεκτο, τόσο κατάφωρη η παραβίαση του Συντάγματος που ρητώς ορίζει ότι η αδειοδότηση γίνεται από το ΕΣΡ και ρητώς ανήκει σε αυτό και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς παρακάμπτεται ένα Σύνταγμα για να πάρει τις αρμοδιότητες ένας υπουργός…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε δικτατορία δεν θα το έκανε αυτό, έπρεπε να επιστρέψει το νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε μάλιστα ο συνταγματολόγος.

Ο κ. Κασιμάτης προειδοποίησε δε, πως «αν προσπαθήσει το ΣτΕ να διαγνώσει διαφορετικά θα εξευτελιστεί εντελώς η Δικαιοσύνη μας, και θα μείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Στρασβούργο και το δικαστήριο της ΕΕ».

«Θα πρέπει να το καταλάβει πλέον η κυβέρνηση, να καταργήσει αμέσως αυτό το σύστημα και το νόμο και να οργανώσει αμέσως το ΕΣΡ όπως προβλέπεται ρητώς (από το Σύνταγμα)» επισήμανε.

Ο Γιώργος Κασιμάτης επικαλέστηκε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταδείξει στην κοινή γνώμη τον παραλογισμό του κυβερνητικού νόμου. «Είναι σα να λέμε ότι δεν μπορεί να υπογράψει έκδοση νόμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αντ’ αυτού υπογράφει υπουργός, για τέτοιο πράγμα λέμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μόνο στη Βόρεια Κορέα τόσο λίγοι σταθμοί»

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος και δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε ότι «μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί» κάνοντας λόγο για «φίμωση της Δημοκρατίας». .

«Όλος ο νομικός κόσμος τα λέει αυτά που λέει ο κ. Κασιμάτης, αρκεί να ξέρεις τι σημαίνει Δημοκρατία, δεν χρειάζονται γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου… Είναι δυνατόν να πλήττεις τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η πολυφωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Πού ακούστηκε σε χώρα 10 εκατομμυρίων να σού λέει η κυβέρνηση ότι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί αρκούν; Τι φοβίζει την κυβέρνηση να υπάρχουν πολλοί σταθμοί; Μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι, όλη η Ευρώπη έχει δεκάδες για να διακινούνται ελευθέρα οι ιδέες» τόνισε.

Ο ποινικολόγος επέκρινε τόσο την Κομισιόν, λέγοντας ότι άργησε να στείλει την επίμαχη επιστολή, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μέχρι στιγμής στάση που τηρεί στο θέμα.

«Το χειρότερο είναι ότι από τότε που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το ΣτΕ ήταν ανάχωμα της Δημοκρατίας και καταντήσαμε όταν βλέπουμε ότι πνίγεται η ελευθέρια στη χώρα, να κάνουν πρόσφυγες περί αντισυνταγματικότητας οι σταθμοί και να βλέπουμε έναν θλιβερό πρόεδρο και ορισμένους σύμβουλους που έχουν στο μυαλό τους να γίνουν πρόεδροι να απορρίπτουν τις προσφυγές» τόνισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Πλαφόν τιμής στα τεστ

Συναγερμός: Έκτακτη σύσκεψη για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού σε Κρήτη και Αθήνα.  Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται στις 15:30 έκτακτη σύσκεψη με...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-6-2021

Ο Τύπος της Πέμπτης 24/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-6-2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επικουρικές συντάξεις νέας γενιάς ΤΑ ΝΕΑ: Οι νέες συντάξεις Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκπαιδευτικοί σε θέση μάχης για την αξιολόγηση Η...
Δείτε το ποσό που θα καταβάλει η Εκκλησία για τον ΕΝΦΙΑ

Μονή Πετράκη: Ιερέας έριξε καυστικό υγρό σε μητροπολίτες – 11 άτομα στο Νοσοκομείο

Επτά αρχιερείς τραυματίστηκαν στην Ιερά Μονή Πετράκη από επίθεση με καυστικό υγρό από ιερέα. Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την διάρκεια συνοδικού δικαστηρίου για έναν ιερέα...

Τέλος στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και στα self tests των πλήρως εμβολιασμένων

Τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, την κατάργηση της υποχρέωσης του self test από τους πλήρως εμβολιασμένους και τη χαλάρωση σε μία...
Κορωνοϊός: Οι εισηγήσεις των ειδικών λένε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν πέφτει

Κορωνοϊός: 520 κρούσματα – 271 διασωληνωμένοι – 14 θάνατοι

Άλλα 520 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 14 θανάτους, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 271 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-6-2021

Ο Τύπος της Τετάρτης 23/6

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-6-2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τάσεις των βάσεων ανά πεδίο ΤΑ ΝΕΑ: Τι αλλάζει για προαγωγές, μονιμοποιήσεις ( ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:...

Αποκλειστικό βόμβα: Συναγερμός στην Αστυνομία – Συνδέεται η δολοφονία της Καρολάιν με την αυτοκτονία...

Σαν βόμβα έσκασε την Τρίτη (22/06) η είδηση πως εξαφανίστηκε ο γνωστός επιχειρηματίας, Σταύρος Δογιάκης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας "Κρητικός" στην Παλλήνη! Λίγες ώρες αργότερα...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Κομισιόν ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας,...

Προειδοποίηση Κομισιόν στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης – Η επιστολή και η δίμηνη προθεσμία

"Καμπανάκι" σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χτύπησε η Κομισιόν σχετικά...

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ισχυρή ανάπτυξη 4.1% ΑΕΠ το 2021, ισχυρότερη από το 3.6% που αναμένει η Κυβέρνηση,...

Επιστολή της Frontex στην Κομισιόν για τις παρενοχλήσεις από τις τουρκικές ακταιωρούς – Τι αναφέρει

Επιστολή έστειλε η Frontex προς την Κομισιόν για τα δύο επικίνδυνα επεισόδια που προκάλεσαν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή