Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.7 C
Athens

Η κυβέρνηση πάει στις εκλογές προτάσσοντας την οικονομία

Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, παρουσιάζοντας παράλληλα και ένα τετραετές σχέδιο με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Την ίδια στιγμή κεντρικός στόχος παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός για το Οικονομικό Φόρουμ αλλά και από την επίσημη επίσκεψη (από σήμερα μέχρι και την Τρίτη) στην Ιαπωνία.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ωστόσο επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα εισαγόμενο πρόβλημα. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στην πρόσφατη συνέντευξη του πως «πιστεύω, αν έπρεπε να κάνω μια εκτίμηση, ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, τα έχουμε δει»

Αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από το Μαξίμου είναι πως τα μέτρα στήριξης δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η οικονομία έχει καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη, γεγονός που σημαίνει πως δημιουργούμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Η εκτίμηση είναι πως η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2%, ενώ ο χειμώνας αποδεικνύεται πως δεν είναι τόσο δύσκολος από ενεργειακή πλευρά όσο αρχικά αναμενόταν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης, που θα τρέξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων, που έχουν ανακοινωθεί όπως είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» και το Market pass. Παράλληλα μέχρι τις 10 Μαρτίου θα κλειδώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού (αύξηση που θα μπει σε εφαρμογή τον Απρίλιο), ενώ στόχος είναι να υπάρξει και μια περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από εκεί και πέρα μια σειρά μέτρων είναι υπό συζήτηση και πολλά θα κριθούν τον επόμενο μήνα, οπότε και το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. Το βασικό μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι ένα «δώρο Πάσχα» κατά τα πρότυπα της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε ευάλωτα νοικοκυριά κ.α.Επίσης θα υπάρξει μια εφάπαξ παρέμβαση για συνταξιούχους που δεν έχουν μέχρι τώρα δει ζεστό χρήμα στους λογαριασμούς τους (καθώς έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, δεν κέρδισαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.).

Στο μέτωπο των φόρων στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση μιας προσωρινής μείωσης των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η «έκρηξη» της ακρίβειας. Ωστόσο… έδειξε μείωση έμμεσων φόρων με μόνιμα χαρακτηριστικά στη δεύτερη τετραετία ανάλογα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα, εφόσον υπάρξει γαλάζια νίκη στις εκλογές.

Επενδυτική ατζέντα

Στην θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που έχει αφήσει πίσω την μνημονιακή περιπέτεια, εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» σημείωσε πρόσφατα από το Νταβός, επισημαίνοντας παράλληλα πως η χώρα αναγνωρίζεται ως ένας πόλος γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή του κόσμου.

Μετά το Νταβός η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων συνεχίζεται στην Ιαπωνία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Με βάση τις πληροφορίες ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά υπάρχει στον τομέα της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Να σημειωθεί πως ο Πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας.

Στην Ιαπωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις επενδυτών και επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Η δεύτερη, θα γίνει – παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO – για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Από το «θα έρθουμε νύχτα» στις ευχές για την 25η Μαρτίου: Η στροφή του...

Επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει συνέχιση της διάθεσης προσέγγισης με την Αθήνα όμως όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος...

Στα 47-50 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων το 2050

Ανησυχητικά τα στοιχεία ερευνών για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα. Κέντρο για τους Πληθυσμούς ιδρύει στην Κρήτη ο ΟΟΣΑ. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για...

Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους: Έως τις 31 Μαρτίου η καταβολή του – Οι...

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει από αύριο, καθώς καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και … έκτακτες ενισχύσεις! Πέρα από τις τακτικές πληρωμές στο πεδίο...
Ερντογάν: Θα δω τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Τι σημαίνει για την Αθήνα η νέα “επίθεση φιλίας” από την Άγκυρα 

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει δέκτες μιας θεαματικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις τραγωδίες των σεισμών και των Τεμπών. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν οι...

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης παρέλαση στο Σύνταγμα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.   Στην παρέλαση έλαβαν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Η 25η Μαρτίου: Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκλογές στην Τουρκία! Πιθανό το τέλος της εποχής Ερντογάν – «Προελαύνει» ο Κιλιτσντάρογλου

Παρότι αναμενόμενη και πολυσυζητημένη από καιρό η απόφαση του αριστερού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο – Τι είπε για τα Τέμπη

Την απόφασή του να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός...

Οικονόμου: Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει κοντά στο Πάσχα

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για...

Τον Ιούλιο οι εκλογές στην Ελλάδα;

Είναι σύνηθες όλοι οι εκλεγμένοι Κύπριοι πρόεδροι το πρώτο τους ταξίδι εκτός του νησιού...