Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της – Σε εξέλιξη η διαδικασία με τις τηλεοπτικές άδειες

40
ΕΣΡ: Τη Δευτέρα η αποσφράγιση των φακέλων

Σε εξέλιξη είναι από νωρίς το πρωί, στο κτίριο της Γενικής Γραματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, η διαδικασία πλειοδοσίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που αμαυρώθηκε από παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα υπέρ και προς όφελος του υιού του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα.

Θέμα δημιουργήθηκε και με την καταγγελία του Alpha που ανήκει στον Δημήτρη Κοντομηνά για τον δικηγόρο του Δημοσίου, Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο ότι έχει επαγγελματικές σχέσεις με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, κ. Μαρινάκη. Ο κ. Μαντζουράνης διέψευσε την πληροφορία του καναλιού.

Από τους πρώτους, που έφθασαν, ήταν οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 ενώ ακολούθησαν εκείνοι του STAR. Αυτοπροσώπως προσήλθε στα γραφεία της ΓΓΕΕ ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος διεκδικεί μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι ντυμένοι με «εκδρομικό look», καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος και η διανυκτέρευση στα γραφεία της ΓΓΕΕ θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, ο διαγωνισμός εξελίσσεται ομαλά με τους εκπροσώπους των οκτώ εταιρειών να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης της πρώτης τηλεοπτικής άδειας που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

Από τους οκτώ υποψηφίους, οι τέσσερις εκπροσωπούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους (Θοδωρής Κυριακού για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Βαγγέλης Μαρινάκης για την ALTER EGO, Ιβάν Σαββίδης για την DIMERA και Βλαδίμηρος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία) ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις καθοδηγούνται από τους Γενικούς Διευθυντές τους (Πάνος Κυριακόπουλος για τον Ανεξάρτητο Πάροχο, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ και Δημήτρης Φουρλεμάδης για τον ALPHA). Το κτίριο είναι «αστακός».

Ισχυρή ομάδα αστυνομικών το επιτηρούν περιμετρικά, όπου είναι «εγκατεστημένες» και οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, ενώ ουδείς διερχόμενος μπορεί να σταθμεύσει σε κοντινή ακτίνα. Υπενθυμίζεται ότι κανένας -πλην των υποψηφίων- δεν θα έχει πρόσβαση στο κτίριο της Γραμματείας, για όσο διάστημα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι τα οκτώ επιχειρηματικά σχήματα που από σήμερα –καθώς η διαδικασία της δημοπρασίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 ώρες– διεκδικούν μία άδεια είναι τα εξής:

Διαβάστε επίσης:  Ο Τύπος της Πέμπτης 12/4

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τα επιτελεία και των οκτώ εταιρειών ξενύχτισαν χθες το βράδυ, μελετώντας εναλλακτικά σενάρια στρατηγικής για το πως θα κινηθούν τις επόμενες 48ώρες που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, επανεξετάζοντας τους προϋπολογισμούς τους (budgets) αλλά και την πιθανότητα να χρειαστεί να τα υπερβούν εφόσον εκτιμήσουν ότι βρίσκονται κάποια στιγμή κοντά στην επικράτηση.

Η Νέα Δημοκρατία

Την διαδικασία παρακολουθούν στενά και τα κόμματα, με την Νέα Δημοκρατία να τροποποιεί σήμερα την αρχική της θέση, δια του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ενώ αρχικώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την διαδικασία, ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι εφόσον η Ν.Δ. αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας δεν θα ακυρώσει τον διαγωνισμό, αλλά θα προχωρήσει στην ανάθεση και άλλων αδειών για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Πριν από λίγο, στο κτίριο της ΓΓΕΕ έφθασε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΓΕΕ Ελ. Κρέτσο, τονίζοντας ότι για την διαδικασία θα υπάρξει ανόθευτη ενημέρωση.

Ο κ. Κρέτσος έκανε δηλώσεις το πρωί στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» όπου μεταξύ άλλων είπε: «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι είναι μια κουραστική διαδικασία για τους καναλάρχες, αλλά γίνεται για λόγους απόλυτης διαφάνειας. Άνθρωποι όμως είναι και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν και μάλιστα δεν πληρώνονται έξτρα».