Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη «Ληστεία του Αιώνα». Στις 26 Νοεμβρίου του 1983, λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, έξι επίδοξοι ληστές, οπλισμένοι και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισβάλουν στην αποθήκη «Μπρινκς – Ματ», του αεροδρομίου του Χίθροου, όπου κατά τις πληροφορίες τους φυλάσσονταν 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μετρητά.
Το σχέδιο είχε οργανωθεί άψογα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Οι έξι δράστες κατάφεραν να φτάσουν στην αποθήκη του Χίθρου με τη βοήθεια ενός φύλακα, του Άντονι Μπλακ.
Οι ληστές ήταν τόσο αποφασισμένοι και προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου τους, το οποίο επεξεργάζονταν επί τρία χρόνια, περιέλουσαν το προσωπικό της αποθήκης με βενζίνη, απειλώντας τους ότι θα τους κάψουν ζωντανούς, εάν δεν υπακούσουν στις διαταγές τους και δεν τους έδιναν το συνδυασμό για να ανοίξουν το θησαυροφυλάκιο.
Τα 3 εκατομμύρια λίρες έγιναν 26 εκατ.
Οι ληστές είχαν την πληροφορία πως μέσα στην αποθήκη φυλάσσονταν 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε μετρητά. Η πληροφορία αυτή όμως αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς οι δράστες αντί για τα 3 εκατ. λίρες που περίμεναν, βρέθηκαν μπροστά σε διαμάντια τεράστιας αξίας και σε 6.800 ράβδοι χρυσού, συνολικού βάρους 10 τόνων, που προορίζονταν για την Άπω Ανατολή. Σε χρηματική αξία αντιστοιχούσα σε 26 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, δηλαδή 40 εκατομμύρια δολάρια.
Το αρχικό σχέδιο τους ήταν να ολοκληρώσουν τη ληστεία σε πέντε λεπτά και να εξαφανιστούν. Όμως η τεράστια λεία δεν τους το επέτρεψε. Κάποιοι χρειάστηκε να φύγουν για να αναζητήσουν μεγαλύτερο μεταφορικό μέσο και η όλη επιχείρηση διήρκεσε τελικά κάτι λιγότερο από δύο ώρες.
Ο φύλακας-συνεργός και τα λάθη των δραστών
Οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ από την έναρξη των ερευνών έκαναν λόγο για βοήθεια «εκ των έσω». Πολύ γρήγορα οι έρευνες οδήγησαν στον φύλακα της αποθήκης, Άντονι Μπλακ, ο οποίος κατά “περίεργη” σύμπτωση καθυστέρησε να φτάσει στη δουλειά του το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, όταν και έγινε η ληστεία.
(Ο Άντονι Μπλακ)
Οι έρευνες συνεχίστηκαν και πολύ γρήγορα -και ιδιαίτερα εύκολα- εντοπίστηκαν ακόμη δύο δράστες. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συνδέσουν τον Άντονι Μπλακ με έναν εκ των εγκεφάλων της υπόθεσης, τον Μπράιαν Ρόμπινσον. Ο Ρόμπινσον μαζί με τον Μίκι Μακαβόι συνέλαβαν την ιδέα για τη ληστεία και κατέστρωσαν το σχέδιο. και οι δύο τους συνελήφθησαν λίγους μήνες μετά τη ληστεία.
Το λάθος που οδήγησε στη σύλληψή τους ήταν η επίδειξη του ξαφνικού τους πλούτου. Και οι δύο αγόρασαν σε πολύ γρήγορο διάστημα υπερπολυτελέστατες βίλες στο Κεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Μακαβόι αγόρασε δύο Ροτβάιλερ, προκειμένου να προστατεύουν την καινούρια του κατοικία, δίνοντας τους τα ονόματα “Μπρινκς” και “Ματ”, που ήταν το όνομα της αποθήκης που λήστεψε.
Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της συμμορίας παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστα, παρά τις εξονυχιστικές έρευνες της αστυνομίας.
Οι καταδίκες
Ο φύλακας της αποθήκης, Άντονι Μπλακ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη, έχοντας ομολογήσει και βοηθήσει στη σύλληψη δύο δραστών. Ο Μπράιαν Ρόμπινσον και ο Μίκι Μακαβόι, καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξης έκαστος.
Τι απέγιναν τα κλοπιμαία
Τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δεν βρέθηκαν ποτέ. Λέγεται πως ο χρυσός κατέληξε στα χέρια χρυσοχόων, και επέστρεψε στη νόμιμη αγορά χρυσού. Οι αστικοί μύθοι αναφέρουν πως όλα τα χρυσά κοσμήματα που φτιάχτηκαν στην Αγγλία μετά το 1983 προέρχονται από τον χρυσό της ληστείας.
Το BBC υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Όσοι φορούν χρυσά κοσμήματα αγορασμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα έχουν ένα κομμάτι από τη ληστεία Μπρινκς – Ματ». Αναφορά στον χρυσό της ληστείας γίνεται και στα “Panama Papers”, τα οποία αποκαλύπτουν ότι έχει ταξιδέψει πολύ μακριά.
Η κατάρα του θησαυρού (Κατάρα της Μπρινκς – Ματ)
Η «Ληστεία του Αιώνα» συνδέθηκε μία σειρά τραγικών στοίχισαν τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους. Όσοι αναμείχθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τη ληστεία και τα κλοπιμαία φέρεται να κατέληξαν άγρια δολοφονημένοι.
Το 1990, ο πρώην ταμίας της «Μεγάλης Ληστείας του Τραίνου», Τσάρλι Γουίλσον, είχε μετακομίσει στην Μαρμπέγια της Ισπανίας, όπου υπήρχε υποψία ότι ενεπλάκη σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Δεσμεύτηκε να ξεπλύνει μερικά από τα έσοδα από τη ληστεία «Μπρινκς – Ματ», και έχασε 3 εκατομμύρια. Στις 23 Απριλίου 1990 έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς.
Στις 5 Δεκεμβρίου 1998 ο Σόλι Ναχόουμ, κοσμηματοπώλης της Χάτον Γκάρντεν έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του. Ήταν συνεργάτης της οικογένειας Άνταμς, που ήταν επίσης ύποπτος ότι είχε εμπλακεί στο ξέπλυμα του χρυσού από τη ληστεία «Μπρινκς – Ματ». Πιστεύεται ότι ο Ναχόουμ δολοφονήθηκε επειδή «εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς» 800.000 λίρες μετά από ένα deal ναρκωτικών.
Στα μέσα του 2001 έπεσε νεκρός ο Μπράιαν Πέρι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Μίκι Μακαβόι.
Στις 14 Μαΐου 2003, νεκρός από πυρά έπεσε και ο Τζορτζ Φράνσις έξω από τη μεταφορική του εταιρεία στο Μπέρμοντσντέι. Ο Φράνσις ήταν πρώην συνεργάτης των Κρέις, που επίσης πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα χρυσού.
Ο Τζον «χρυσοδάχτυλος» Πέλμερ έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στις 24 Ιουνίου 2015.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο θρύλος της «κατάρας του θησαυρού» του Χίθροου.