Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Η μάχη των μεσαζόντων: Από τον Παπαδόπουλο στον Σφακιανάκη και τους… κρεμασμένους Εμίρηδες

 

Σε «πόλεμο» … μεσαζόντων μετετράπη η σύγκρουση στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που αποδίδει ρόλο «μεσάζοντα» στο Βασίλη Παπαδόπουλο, και να ρίχνει τις ευθύνες για το ναυάγιο της συμφωνίας, στον ρόλο που διαδραμάτισε ένα νέο πρόσωπο, ο Τζον Σφακιανάκης, την εμπλοκή του οποίου αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κατηγορία ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό». Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τον Νοέμβριο του 2016 έχουμε το πιστοποιητικό που ορίζει ότι είναι γνήσια η εξουσιοδότηση, όποτε δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη».

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επιχείρημα της ΝΔ ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη κίνηση, αμφισβητώντας ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος έγγραφα ειδικού χειρισμού του υπουργείου Εξωτερικών, αποκάλυψε πως τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης του Παπαδόπουλου ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον Υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας πως υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, που δεν αναγνώριζε την εκπροσώπηση του Παπαδόπουλου.
Ο πρεσβευτής μάλιστα κατονόμασε ως πηγή τον Έλληνα Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Στον ρόλο του Σφακιανάκη απέδωσε την καθυστέρηση της συμφωνίας με Σαουδική Αραβία και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος μάλιστα επέμεινε πως τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν τον επέλεξε η ελληνική πλευρά, αλλά η Σαουδική Αραβία. «Έχουμε κάποιον Σφακιανάκη που έλεγε στους Σαουδάραβες μην πληρώσετε γιατί εμείς θα τα καταφέρουμε να φέρουμε μία καλύτερη τιμή» υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος.

Είπε μάλιστα, ότι ίσως η νέα κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, κρέμασε ανάποδα κάποιους από τους εμίρηδες που μιλούσαν με τον Σφακιανάκη γιατί άρπαζαν λεφτά.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε εκ νέου και στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου, καταθέτοντας σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών που τον αναφέρουν ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας. Επιστρέφοντας δε τα πυρά στη ΝΔ, είπε ότι ο ίδιος γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο, «αλλά από τον κ. Μητσοτάκη», καθώς, όπως ανέφερε, το 1988 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να δοθεί ένα δάνειο προς τη Ρωσία προκειμένου να πληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο γιός του ήταν στην αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που ταξίδεψαν στην Μόσχα σε πρωθυπουργική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Υποστήριξε ακόμη πως ο δικηγόρος του Β. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ, ενώ στο ΥΠΕΘΑ είχε πάει τον Β. Παπαδόπουλο η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014.

Επιμένει η ΝΔ

Από την πλευρά του πάντως ο αρχηγός της ΝΔ επέμεινε στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου ως «μεσάζοντα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιστράτευσε σκοτεινά πρόσωπα, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες».

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε να θέτει ερωτήματα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό «γιατί χρειάζονται μεσάζοντες σε μια διακρατική συμφωνία;» καθώς και «για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος;».
«Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;» διερωτήθη ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ απευθυνόμενος και στον υπουργό Άμυνας ρώτησε «γιατί έδωσε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;»

Στη συζήτηση στη Βουλή, πάντως, ενεπλάκη το όνομα ενός ακόμη επιχειρηματία του Γιώργου Πατεράκη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, πρόσφατα έλαβε απειλητικό τηλεφώνημα και κατόπιν της άρσης του τηλεφωνικού του απόρρητου απεδείχθη ότι εκείνος που τηλεφώνησε «ήταν ο κ. Πατεράκης, που έστησε την ιστορία με τον Σάφα, ο μεσάζων για τα υποβρύχια που έγερναν, ένα μέρος της συμμορίας που εξυπηρετεί η ΝΔ». Ο υπουργός κατέθεσε, δε, στα πρακτικά της Βουλής φωτογραφία του κ. Πατεράκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Πατεράκη, ο οποίος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Πατεράκης επικοινώνησε μόνο μια φορά με τον κ. Καμμένο, κατά την οποία ο υπουργός του ζήτησε να του τηλεφωνήσει μια άλλη φορά καθώς δεν μπορούσε να του μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Σημειώνει δε πως το σκοπός της επικοινωνίας του με τον υπουργό ήταν να για να του εξηγήσει πως δεν ήταν έμπορος όπλων.

Επίσης, αναφέρει πως κανένα από τα τηλέφωνα του δεν είναι απόρρητο, εκφράζοντας μάλιστα και απορία γιατί ο Υπουργός ζήτησε τη βοήθεια της αντιτρομοκρατικής.

Πηγή: real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1823.... Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη ομώνυμη μάχη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Νοεμβρίου αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1826... Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο...

Ο Βασίλης Καρράς δίνει γενναία μάχη για τη ζωή του

Ο αδελφός του Βασίλη Καρρά μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΑΝΤ1 για...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Μάχη της Κρήτης – Ο Τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ανήρτησε στην ιστοσελίδα του αφιέρωμα για την 10ήμερη μάχη...