Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020
13.6 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1886.... Ανοίγει το παρισινό μιούζικ-χολ "Φολί Μπερζέρ".

Η μάχη των μεσαζόντων: Από τον Παπαδόπουλο στον Σφακιανάκη και τους… κρεμασμένους Εμίρηδες

 

Σε «πόλεμο» … μεσαζόντων μετετράπη η σύγκρουση στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που αποδίδει ρόλο «μεσάζοντα» στο Βασίλη Παπαδόπουλο, και να ρίχνει τις ευθύνες για το ναυάγιο της συμφωνίας, στον ρόλο που διαδραμάτισε ένα νέο πρόσωπο, ο Τζον Σφακιανάκης, την εμπλοκή του οποίου αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κατηγορία ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε την εξουσιοδότηση που είχε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Ζητήσαμε από τον ακόλουθο Άμυνας, που έχουμε στα Αραβικά Εμιράτα να ελεγχθεί η νομιμότητα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Υπήρξε απάντηση από τη Σαουδική Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό». Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τον Νοέμβριο του 2016 έχουμε το πιστοποιητικό που ορίζει ότι είναι γνήσια η εξουσιοδότηση, όποτε δεν έχουμε μεσάζοντα αλλά συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη».

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επιχείρημα της ΝΔ ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ μας προειδοποιούσε να μην προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη κίνηση, αμφισβητώντας ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος έγγραφα ειδικού χειρισμού του υπουργείου Εξωτερικών, αποκάλυψε πως τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης του Παπαδόπουλου ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον Υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας πως υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, που δεν αναγνώριζε την εκπροσώπηση του Παπαδόπουλου.
Ο πρεσβευτής μάλιστα κατονόμασε ως πηγή τον Έλληνα Τζον Σφακιανάκης, ο οποίος φέρεται μάλιστα να προσπαθούσε να πετύχει χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή προσφορά λιγότερο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Στον ρόλο του Σφακιανάκη απέδωσε την καθυστέρηση της συμφωνίας με Σαουδική Αραβία και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος μάλιστα επέμεινε πως τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν τον επέλεξε η ελληνική πλευρά, αλλά η Σαουδική Αραβία. «Έχουμε κάποιον Σφακιανάκη που έλεγε στους Σαουδάραβες μην πληρώσετε γιατί εμείς θα τα καταφέρουμε να φέρουμε μία καλύτερη τιμή» υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος.

Είπε μάλιστα, ότι ίσως η νέα κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, κρέμασε ανάποδα κάποιους από τους εμίρηδες που μιλούσαν με τον Σφακιανάκη γιατί άρπαζαν λεφτά.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε εκ νέου και στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου, καταθέτοντας σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών που τον αναφέρουν ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας. Επιστρέφοντας δε τα πυρά στη ΝΔ, είπε ότι ο ίδιος γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο, «αλλά από τον κ. Μητσοτάκη», καθώς, όπως ανέφερε, το 1988 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να δοθεί ένα δάνειο προς τη Ρωσία προκειμένου να πληρωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Ηλίας Παπαδόπουλος και ο γιός του ήταν στην αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που ταξίδεψαν στην Μόσχα σε πρωθυπουργική αποστολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Υποστήριξε ακόμη πως ο δικηγόρος του Β. Παπαδόπουλου είναι βουλευτής της ΝΔ, ενώ στο ΥΠΕΘΑ είχε πάει τον Β. Παπαδόπουλο η Φώφη Γεννηματά ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2014.

Επιμένει η ΝΔ

Από την πλευρά του πάντως ο αρχηγός της ΝΔ επέμεινε στο ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου ως «μεσάζοντα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιστράτευσε σκοτεινά πρόσωπα, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες».

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε να θέτει ερωτήματα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό «γιατί χρειάζονται μεσάζοντες σε μια διακρατική συμφωνία;» καθώς και «για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος;».
«Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;» διερωτήθη ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ απευθυνόμενος και στον υπουργό Άμυνας ρώτησε «γιατί έδωσε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;»

Στη συζήτηση στη Βουλή, πάντως, ενεπλάκη το όνομα ενός ακόμη επιχειρηματία του Γιώργου Πατεράκη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, πρόσφατα έλαβε απειλητικό τηλεφώνημα και κατόπιν της άρσης του τηλεφωνικού του απόρρητου απεδείχθη ότι εκείνος που τηλεφώνησε «ήταν ο κ. Πατεράκης, που έστησε την ιστορία με τον Σάφα, ο μεσάζων για τα υποβρύχια που έγερναν, ένα μέρος της συμμορίας που εξυπηρετεί η ΝΔ». Ο υπουργός κατέθεσε, δε, στα πρακτικά της Βουλής φωτογραφία του κ. Πατεράκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Πατεράκη, ο οποίος έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Πατεράκης επικοινώνησε μόνο μια φορά με τον κ. Καμμένο, κατά την οποία ο υπουργός του ζήτησε να του τηλεφωνήσει μια άλλη φορά καθώς δεν μπορούσε να του μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Σημειώνει δε πως το σκοπός της επικοινωνίας του με τον υπουργό ήταν να για να του εξηγήσει πως δεν ήταν έμπορος όπλων.

Επίσης, αναφέρει πως κανένα από τα τηλέφωνα του δεν είναι απόρρητο, εκφράζοντας μάλιστα και απορία γιατί ο Υπουργός ζήτησε τη βοήθεια της αντιτρομοκρατικής.

Πηγή: real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γεννηματά: Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Γεννηματά: Καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κυβερνητικές ευθύνες που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας καταλογίζει στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λόγω Κορωνοϊού

Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λόγω Κορωνοϊού

Στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ εισήχθη για νοσηλεία ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος πριν πέντε ημέρες είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό. 
Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας

Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία...
Πέτσας: Η κυβέρνηση υπολογίζει άνοιγμα της οικονομίας πριν τις γιορτές

Πέτσας: Η κυβέρνηση υπολογίζει άνοιγμα της οικονομίας πριν τις γιορτές

Πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη:”Θα φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ – Απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο”

Τι είπε ο πρωθυπουργός από το Ιπποκράτειο; Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο έκανε την πρώτη στάση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη,...

«Σείστηκε» η Τουρκία από τις βολές Patriot στην Κρήτη (βίντεο)

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που διαθέτουν αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που...

FAZ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Yπό την Kυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα δείχνει την καλύτερη πλευρά της», αναφέρει η δημοσιογράφος Τομπίας Πίλερ σε άρθρο της...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1826... Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο...

Επική μάχη μαϊμούς εναντίον ενός… κόκορα!(βίντεο)

Μια γυναίκα στο Γκία Λάι φαίνεται πως είναι αρκετά φιλόζωη καθώς έχει...

Η επική μάχη ενός καρχαρία με ένα γιγάντιο χταπόδι (βίντεο)

Σε σκηνές που φέρνουν στο μυαλό ταινία επιστημονικής φαντασίας εξελίχθηκε η πάλη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή