Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Η Μόσχα άρχισε να «κόβει» και το πετρέλαιο: Κλείνει το αγωγό της Κασπίας με το 1% της παγκόσμιας παραγωγής-Μετά τις ιαπωνικές ανοησίες για «σπλιτ» στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η Μόσχα άρχισε να κόβει και το πετρέλαιο προς την Δύση καθώς κλείνει το αγωγό της Κασπίας από τον οποίο περνάει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η κίνηση αυτή γίνεται λίγο μετά τις ιαπωνικές ανοησίες για «σπλιτ» στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Η ρωσική Δικαιοσύνη διέταξε την Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC), έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς του κόσμου που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα, να αναστείλει τη δραστηριότητά του για 30 ημέρες ενισχύοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για τις πετρελαϊκές προμήθειες, αν και πηγές ανέφεραν πως οι ροές πετρελαίου μέσω του αγωγού συνεχίζονται.

Η CPC, που διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και Exxon, ανακοίνωσε πως η απόφαση για την αναστολή των επιχειρήσεών της αφορά θέματα σχετικά με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και ότι η κοινοπραξία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Δύο εμπορικές πηγές που γνωρίζουν για τις επιχειρήσεις του τερματικού σταθμού είπαν στο Reuters πως οι εξαγωγές πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό της CPC στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονταν σήμερα το πρωί.

Τρεις άλλες πηγές στη βιομηχανία δήλωσαν πως οι πετρελαϊκές προμήθειες από τις πετρελαιοπηγές στον αγωγό της CPC δεν έχουν διακοπεί από σήμερα το πρωί.

Η Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια για τη δραστηριότητά της και τις επιχειρήσεις της.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα κατά περισσότερο από 1% σε πάνω από τα 104 δολάρια το βαρέλι.

Ο αγωγός CPC βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος αφότου η Ρωσία άρχισε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία έχει περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγές και έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις πετρελαϊκές τιμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά έχουν δηλώσει πως οι ροές από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς διακοπή.

Η CPC ανακοίνωσε σήμερα πως η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βικτόρια Αμπραμτσένκο έδωσε εντολή στις ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της αρχής για τη βιομηχανική ασφάλεια Rostekhnadzor, να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις της ρωσικής πλευράς της κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν ορισμένες παρατυπίες «σε έγγραφα» αναφορικά με τα σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων. Μια πετρελαιοκηλίδα είχε σχηματιστεί πέρυσι στον τερματικό σταθμό.
Από τον εν λόγω πετρελαιαγωγό εξάγονταν πέρυσι μέσω της Μαύρης Θάλασσας μέχρι και 54 εκατομμύρια τόνοι ή περίπου 1,2 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Οποιαδήποτε μείζων διαταραχή στις ροές του θα αυξήσει την πίεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειές της από τα χρόνια του 1970 και το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο.

Δεν είναι τυχαία η σημερινή απόφαση της ρωσικής Δικαιοσύνης καθώς έρχεται ως απάντηση στις ιαπωνικές «ελαφρότητες» περί σπλι στις τιμές του πετρελαίου.

Η πρόταση της Ιαπωνίας για αντίποινα στη Ρωσία επειδή η Μόσχα «πετάει» έξω τις ιαπωνικές εταιρείες από το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχαλίνη-2, θα μπορούσε να πάει τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου στα 300 και 400 δολάρια το βαρέλι με συνέπεια την παγκόσμια οικονομική καταστροφή, όπως προειδοποίησε ο τ.πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η αιτία της ιαπωνικής πρότασης είναι το γεγονός ότι η Ρωσία ουσιαστικά απέβαλλε τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της νήσου Σαχαλίνης, η οποία περιήλθε στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης το 1945 (δεν αναγνωρίστηκε η κατοχή της από την Ιαπωνία και της ΗΠΑ).

Η πρόταση των ιαπωνικών αντιποίνων δεν είναι τυχαία, καθώς το Τόκιο έχει έλθει σε απελπιστική κατάσταση σε ότι αφορά την ενεργειακή αδυναμία της Ιαπωνίας.

Φυσικά ακόμα κι αν συνέβαινε αυτό που ζήτησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, τα κέρδη για τη Ρωσία θα ήταν ίδια ή ακόμα μεγαλύτερα: Από τα 120 δολάρια μπορεί να έφτανε τα 400.

Άλλωστε ο βασικός λόγος για τον οποίο «θησαυρίζει» σήμερα η Ρωσία είναι ότι η αξία των πωλήσεων του πετρελαίου που κάνει είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία των ποσοτήτων που σταμάτησαν να αγοράζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ορισμένες χώρες της ΕΕ!

Αυτοί που πραγματικά όμως θα πληγούν από μια τέτοια ενέργεια σε ότι αφορά τον προσδιορισμό ανώτατης τιμής στα μέσα επίπεδα της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου για το ρωσικό πετρέλαιο, είναι οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αλλά και οι ενεργειακά αδύναμες χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ. αφού η Ρωσία θα σταματήσει να τους πουλάει πετρέλαιο στο 50% της αξίας του

Δηλαδή θα επέρχετο ένας οικονομικός Αρμαγεδδών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Σαχαλίνη-2 στη ρωσική άπω Ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν.
Για να παραμείνουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη εταιρεία λειτουργίας, τη Sakhalin Energy Investment Company, οι ξένοι μέτοχοι πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ζητήσουν μερίδιο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ρε φίλε!! Ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής με ένα «βουνό» από έγγραφα χαμογελώντας με υφάκι «θα σας σκίσω τώρα»

Με ένα «βουνό» από έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για...

Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου;

Τι μας περιμένει; Οι αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας ΚΡΙΟΣ Σήμερα Παρασκευή, η πρόβλεψη για σένα, Κριέ μου,...

Ούτε Λέων, ούτε Ζυγός: «Χρυσός» Απρίλης με 15ήμερο γεμάτο χρήμα για 2 ζώδια!

Καθώς μπαίνουμε στον Απρίλιο, είναι καιρός να ρίξουμε τον μανδύα της ατυχίας που μπορεί...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024