Μια συζήτηση για την πολιτική επικαιρότητα με έμφαση στο παρόν και το μέλλον μας ως χώρα, μέσα από την κλιματική κρίση, τη λειψυδρία, τις πυρκαγιές και τους άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό, έκανε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο Δημήτρης Τζιβελέκης με τον Ηλία Μπεριάτο, ομότιμο καθηγητή Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλεσμένο στην εκπομπή «Ο επισκέπτης της έβδομης ημέρας».
Aρχιτέκτονας, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ από το 2007-09, πρώην γενικός γραμματέας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και πανεπιστημιακός, ο κ Μπεριάτος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες και τις παθογένειες της ελληνικής διοίκησης, καθώς και τη νοοτροπία που τις υποθάλπει, διαχρονικά. Εστίασε σε όσα έγιναν αλλά και στα σημερινά ζητούμενα για τις σύγχρονες πόλεις, υπενθύμισε καλές πολιτικές του παρελθόντος με κοινωνικό όφελος και ανέτρεξε σε πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Αντώνης Τρίτσης, του οποίου υπήρξε συνεργάτης και ο Κώστας Λαλιώτης.
«Έζησα αξέχαστες στιγμές με το ΠΑΣΟΚ στις δεκαετίες του 80 και του 90, που δεν συγκρίνονται με τις σημερινές. Έγιναν μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην πολεοδομία. Η σημερινή εποχή έχει διαφορετικά δεδομένα, Υπάρχει ανάγκη να αναδειχθούν νέα πρόσωπα- και ηλικιακά- στο πολιτικό προσκήνιο, οπότε κάτω από αυτό το πρίσμα θα μιλούσα για διαφορές και για συνέχειες» επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Θα ήταν ευχής έργο, να αναλάμβανε πρώτο το ΠΑΣΟΚ μια ενωτική πρωτοβουλία με απεύθυνση στην προοδευτική αντιπολίτευση, ώστε να αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα και να μπορέσει να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός αντίπαλος θα βρεθεί εάν εκδηλωθεί ενωτική προσπάθεια και το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική ευθύνη να την κάνει πράξη. Η πρωτιά αποτελεί στόχο για κάθε κόμμα, αλλά προϋποθέτει ένωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ιδιαίτερα μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση που ζούμε σήμερα. Για να γυρίσει ο τροχός χρειάζονται όραμα, πολιτική στρατηγική και πολλή δουλειά από το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δουλέψει σταθερά και πολύ το κόμμα, με όλα τα στελέχη που διαθέτει».
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ – ΕΝΑ ΚΡΑΜΑ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ
«Τον γνώρισα όταν είχα την τύχει να συνεργαστώ μαζί του το 1984 ως γραμματέας στο τότε υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Ο Τρίτσης ήταν ένα περίεργο κράμα.. υπήρξε ταυτόχρονα ιδεαλιστής και ρεαλιστής γι αυτό και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Είχε το όραμά του, αλλά ήξερε ότι όσα έκανε έπρεπε να αποδώσουν σύντομα. Έκανε τον λεγόμενο προσωρινό οικιστικό νόμο, ακριβώς για να ξεμπλοκάρει κάποιες καταστάσεις. Τις επεκτάσεις των πόλεων και τα αυθαίρετα, τους φθίνοντες, στάσιμους οικισμούς στα ορεινά της χώρας και άλλα πολλά ακόμα, με τη σκέψη ότι δεν θα έμενε για πολύ στο συγκεκριμένο υπουργείο, όπως κι έγινε. Έγραψε ιστορία κι έφυγε σύντομα Οραματιστήκαμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση. Η πρώτη αποκέντρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν πρωτοβουλία και έργο ΠΑΣΟΚ. Μαζί με το ενδιαφέρον για το Περιβάλλον, τη Χωροταξία και την προαναφερθείσα Τοπική Αυτοδιοίκηση…Ο Τρίτσης αποκέντρωσε ανθρώπινο δυναμικό, αρμοδιότητες στους Δήμους. Ήταν ένα βήμα πνοής για την Ελλάδα, μια μεγάλη κίνηση, που δεν συνεχίστηκε με τους δέοντες ρυθμούς σε ό,τι αφορά στη χωροταξία και στο περιβάλλον. Ακόμα όμως μένουν τα ίχνη αυτών των πολιτικών».
-Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ – Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΡΙΤΣΗ
-Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ