Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Η ώρα του ΔΝΤ για αφορολόγητο και συντάξεις

Κρίσιμες διαβουλεύσεις που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας, σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, αναμένεται να ληφθούν την τρέχουσα εβδομάδα, στην οποία κυριαρχεί η ατζέντα της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι διαπιστώσεις στις οποίες θα προβούν οι δανειστές, αναμένεται να καθορίσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν τα κλιμάκια των θεσμών κατά την επιστροφή τους στην ΕλλάδαΕξίσου σημαντική θεωρείται και η συνεδρίαση του Eurogroup, στη Σόφια, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 του μηνός.

Για αύριο Τρίτη στο «μενού» το ΔΝΤ έχει συμπεριλάβει ανακοινώσεις που αφορούν την πορεία του ΑΕΠ, των τραπεζών και των δημοσιονομικών μεγεθών.

Η συνεδρίαση της Ουάσινγκτον γίνεται ενώ το Βερολίνο έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της εποπτείας της Ελλάδας, ενώ ζητεί να υπάρξει ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προτού ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για το χρέος.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο εντάσσεται και το αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο που ξεκινά σήμερα. Στόχος είναι το συγκεκριμένο σχέδιο να παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση στην συνεδρίαση του Eurogroup την 27η Απριλίου.

Οι διαπιστώσεις στις οποίες θα προβούν οι δανειστές, αναμένεται να καθορίσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν τα κλιμάκια των θεσμών κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα τον Μάιο.

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το Economic Outlook

Ανάμεσα στις σημαντικές ανακοινώσεις που αναμένονται την Τρίτη, είναι και το Economic Outlook, που θα αποτυπώσει μία πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ.

Οι ανακοινώσεις είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη που είναι βέβαιο πως θα διαπιστωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου (από το 2019) ή και μείωσεις των συντάξεων.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται θεωρείται ηπιότερο και αφορά στη μη εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν θεσπιστεί ήδη για αυτό το έτος.

Το Ταμείο θεωρεί πως το ζήτημα της ανάπτυξης αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας, μειώνοντας το «πλαφόν» μέτρησης εσόδων, πλεονασμάτων και χρέους.

Περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται τον προσεχή Ιούνη, οπότε και το ΔΝΤ θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2018 (σ.σ. ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΣΤΑΤ).

Όσον αφορά τη στάση του Βερολίνου, ο νέος ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην FAS επέμεινε στην πάγια θέση ότι μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Επιπλέον» τόνισε ο Σολτζ, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου ο πρώτος διευθυντής του ΔΝΤ Καμίγ Γκιτ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το...

ΔΝΤ: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το “μαύρο” χρήμα στην Ελλάδα

Στο μισό μειώθηκε η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με...

Θετική η Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ και το χρέος της Ελλάδας,...